Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Снимка: Ани Петрова

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса.

В пиковите часове цената на мегаватчас достига до 2000 лева и сметките ще са непосилни за бизнеса, посочват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Хотелиерите очакват тези цени да се запазят и през следващите месеци, а пазарът не е в състояние да поеме драстично увеличение на цените на услугата за крайния клиент. Атанас Димитров - зам.-председател на БХРА и собственик на ресторант в София, посочи:

"Това е прибилзително десетократно увеличение на разходите. Хотел, който е плащал 12 000, вече с тези нови разходи отива около 100-120 000 лева месечно. А имаме много съкратен летен сезон. След пандемията забелязваме, че активната приходна част е едва 45 дни, дори няма два месеца. Когато печалбата им се изземе по такъв брутален начин, с такива огромни енергийни разходи, всъщност те няма да могат да функционират нормално, ще загубят персонал. А и е пагубно общо взето за туризма".

Увеличението на цената на тока до 2000 лева за мегаватчас е в часовия пояс след 16 часа, в които се осъществява близо 45 на сто от потреблението на хотелите. Затова и от бизнеса не могат да си позволят да икономисват електроенергия точно тогава, когато туристите се връщат от плажа, използват най-големи количества топла вода, а кухните работят на максимум, за да се подготвят за вечеря. 

Освен това в този период и климатиците работят на абсолютен максимум, защото времето е топло и задушно, припомни председателят на БХРА Георги Щерев.

2/3 от стойността на продукта е електроенергия, изчисляват от сектора. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настояват за навременни действия за подкрепа на бизнеса. Ако няма такива, те ще преминат към ефективни протестни действия, каза още Атанас Димитров:

"Искаме това, което беше прието като мярка, то изтече - праг, до който ние да плащаме електричеството и над този праг да има някакъв буфер и съответно да има компенсации за бизнеса подобно на мярката, която изтече".



По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Храм

В най-стария католически храм в България часове преди Рождество Христово

В плевенското село Малчика се намира най-старият в България католически храм "Св. Анна". Догодина ще се навършат 170 години от освещаването му. Църквата е уникална с външната си каменна фасада . Строежът ѝ, воден от унгарски архитекти , започва през 1851 г. и продължава четири години. Две години по-късно поръчана и пристигнала от..

публикувано на 24.12.24 в 15:11

Дванадесет деца посрещат Бъдни вечер в Дома за лишени от родителски грижи в Пазарджик

Дванадесет деца ще посрещнат Бъдни вечер в Дома за деца, лишени от родителски грижи в Пазарджик. Сред тях има и сирийски деца, разделени от родителите им бежанци. Някои от тях ще се запознаят с християнските традиции за първи път. Социалното заведение от семеен тип в момента е истинският дом за децата. Повечето от тях  са изоставени от близките..

публикувано на 24.12.24 в 14:28

Очакване на Рождество с вяра в доброто и уважение към традициите

Светът е в очакване на раждането на Божия син, един от най-светлите и дълбоко смислени празници в християнството.  Празник, носещ послания за надежда, любов, смирение и спасение.  Празник, който ни напомня за важността на семейните ценности, споделеността и помощта към нуждаещите се.  "Празник, който не е само за получаване на подаръци, а за..

публикувано на 24.12.24 в 14:17

Очаква се космическата сонда "Паркър" да се доближи максимално до Слънцето днес

Космическата сонда "Паркър" се очаква да направи днес историческо постижение, като се доближи се максимално до Слънцето, предава Би Би Си. След като премина критичния праг и навлезе в слънчевата корона, сега сондата трябва да достигне на 6 002 000 километра от звездата, където никога досега не е приближавал космически апарат. В..

публикувано на 24.12.24 в 14:13
Теодор Николов

Теодор Николов - учителят, който създава интерес към технологиите и печели медали за България

Сертификат за номинация в категория "Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти" тази година  получи  Теодор Николов. Той е учител по информационни технологии в плевенското  ОУ "Васил Левски".  Просто нещата се получават, казва Николов, чиито ученици са неколкократни национални шампиони в STEM конкурси, национални състезания по..

публикувано на 24.12.24 в 14:10
Принцовете Филип, Павлос и Николаос на погребението на баща си Константин II в Атина, 16 януари 2023 г.

Опозицията в Гърция критикува гръцкото гражданство на синовете на бившия крал Константин

Гръцката опозиция реагира срещу получаване на гръцко гражданство от синовете на бившия гръцки крал Константин. Десет членове на семейството, включително децата и внуци на бившия крал Константин и семействата им получиха гръцко гражданство. Те декларираха, че зачитат конституцията на страната и републиканската система на управление...

публикувано на 24.12.24 в 14:03
Анюта Каменова

144 вида обреден хляб се правят за Бъдни вечер в България

144 вида обреден хляб се правят за Бъдни вечер в България. Те са описани от родения в ломския край български етнограф Димитър Маринов. В балканско село в област Монтана тази вечер слагат на празничната трапезата четен брой ястия.  Голяма е обредността за празника Бъди вечер. На трапезата се слагат само постни ястия. В част от селищата в област..

публикувано на 24.12.24 в 13:58