Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Шаламанов за казуса "Ненчев": Симптом за слаба държавност

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Цялата тази история е много тъжна. Тя е симптом за слаба държавност и то във възможно най-трудния период след Втората световна война, свързан със сигурността и международния ред".

Това заяви пред БНР бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в коментар на новината, че Николай Ненчев ще бъде временно управляващ посолството ни в Киев. Президентът Румен Радев отправи своите критики към решението и призова МВнР да спазва правилата за определяне на посланици.

Според него в случая се наблюдава доминация на лични отношения и остро противопоставяне между институции по същностни въпроси

"Много е вероятно предложеният човек в това съгласуване да се е оказал неприемлив за украинската страна", предположи бившият военен министър в интервю за предаването "Преди всички". Той напомни, че България е единствената страна в НАТО, чието предложение за посланик в НАТО беше отхвърлено от Алианса. Според него вероятно и сега трябва да се търсят и такива причини за забавянето.

"Острото противоречие между президента Радев и държавната политика, определяна от Министерския съвет и Народното събрание, по темата за войната в Украйна, за руската агресия, по темата чий е Крим, всъщност създава голям риск да не бъде възможно да бъде избран посланик и вероятно да има натиск от страна на президентската институция – посланик да бъде човек, който защитава позициите на президента, които са в пълен разрез с националната политика и с политиката на НАТО и ЕС", коментира той.

Шаламанов посочи и друг проблем: "Както за посланик в НАТО, така сега и за посланик в Украйна – двете най-ключови посланически места в този период на война – явно нещо процесът не работи. Не е възможно за години да не може да се проведе конкурс и да бъдат избрани млади, подготвени дипломати. Явно този процес не работи и се е стигнало до решението за политическо назначение. /…/ Логично е след като искаме да покажем високо ниво, след като искаме да покажем ангажимент, това да бъде някой от последните министри на отбраната. Според мен това е едно нормално решение".

По думите му всичко това не е добър тон и не говори добре за България. Според него това прави страната ни много по-слаба и вътрешно, и външно.

"Спорът е между министър-председателя и президента. Този спор не прави чест на президента с квалификациите, които използва. Има толкова натрупани лични отношения и те влияят на сигурността и отбраната на България".

Според бившия военен министър процедурите са спазени. Българският интерес е там да имаме силен, действащ, реален посланик, категоричен бе Шаламанов.

Цялото интервю на Спас Крайнин с Велизар Шаламанов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зеленски подготвя план за мир

В интервю за италиански медии президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че подготвя план за мир. Той участва на ежегодния икономически форум "Европейски дом - Амброзети" в италианския град Чернобио. Володимир Зеленски се срещна в Чернобио с премиера на Италия Джорджа Мелони, след което даде интервю за централните ежедневници..

публикувано на 07.09.24 в 15:20

Ветеран от войната ще е новият ерген на Украйна

Когато снаряд избухва до 26-годишният Олександър Будко, той се оказва заровен жив и изпитващ ужасни болки от нараняванията, които ще доведат до ампутацията и на двата му крака. Две години по-късно Олександър е звезда в едно от най-популярните реалити предавания, а няколко десетки жени ще се борят за вниманието му.    Олександър се надява да открие..

публикувано на 07.09.24 в 14:05

Мелони: Италия няма да се поколебае в подкрепата си за Украйна

Премиерът на Италия Джорджа Мелони заяви, че страната й няма да се поколебае в подкрепата си за Украйна. Това според нея, е избор от национален интерес. "Единственото нещо, което не може да се случи, е да мислим, че конфликтът може да бъде решен чрез изоставяне на Украйна“, каза Мелони след среща с украинския президент Володимир Зеленски,..

публикувано на 07.09.24 в 14:04
Самуил Петканов

Самуил Петканов: Да си направим две държави в една! С два парламента и две конституции

Възходът на всеки политик се е случил, ако не с помощта, то поне с благоволението и усмивката на "Не! Новините". Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" Самуил Петканов, създател на сатиричния сайт. "Те са фалшиви новини, но са базирани на истински лица, събития, процеси . Целта е да са сатирични, да разсмиват, да показват..

публикувано на 07.09.24 в 14:03
Киър Стармър

Британският премиер Киър Сармър на посещение в Ирландия

Британският премиер Киър Сармър днес е на посещение в Ирландия, но преди да замине ирландският вицепремиер Михол Мартин каза, че макар и ЕС да иска подобряване на отношенията с Обединеното кралство, Лондон не може просто да избира най-доброто за себе си при рестартиране на Брекзит. Говорейки пред репортери на конференцията на..

публикувано на 07.09.24 в 14:01

Патриарх Даниил отслужи света литургия за 6 месеца от кончината на Неофит

По повод шест месеца от кончината на патриарх Неофит в софийския митрополитски храм "Света Неделя" беше отслужена Архиерейска заупокойна литургия. Десетки вярващи се помолиха по повод шест месеца от кончината на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които се навършват на 13 септември: Русенският митрополит Неофит беше избран за..

публикувано на 07.09.24 в 14:00

Радев: ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс

Президентът Румен Радев очаква Централната избирателна Комисия да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс. Той подчерта, че ЦИК трябва да бъде подпомагана от правителството и  всички институции в държавата. Според държавния глава в тази предизборна кампания обществото очаква от партиите да заемат позиция по истински..

публикувано на 07.09.24 в 13:51