Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават усилията за справяне с пожара на българо-гръцката граница

Снимка: ЮЗДП

Сравнително спокойна е обстановката в района на българо-гръцката граница - огънят, преминал и на българска територия късно вчера, е овладян, но продължават усилията за недопускане на разпространяването му отново, съобщиха от МВР.

По данни на ГД ПБЗН през изминалата нощ са дежурили 3 противопожарни автомобила и над 30 служители от регионалната дирекция за пожарна безопасност – Благоевград.

По-късно днес предстои наблюдение с дрон, за да се установи има ли активни фронтове на пожара в посока към българска територия.

"Ситуацията не е много розова. На гръцка територия продължават да тлеят огнища от дънери, сухи дървета и коренища. Докато тези огнища не престанат да съществуват, при нас рискът е висок", посочи пред БНР инж. Пламен Коюков, директор на Горското стопанство в Катунци.

"Отделни взривове се чуват на територията на Гърция, в силно засегнатия участък, където все още бушува пожарът. На наша територия вероятно има останали мини, които не са били обезвредени, но поради силно пресечения терен, надявам се, че няма да има опасност за хората", коментира за опасността от мини в района майор Войнов, който ръководи военното формирование от Благоевград, оказващо съдействие за справяне с огъня.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зеленски подготвя план за мир

В интервю за италиански медии президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че подготвя план за мир. Той участва на ежегодния икономически форум "Европейски дом - Амброзети" в италианския град Чернобио. Володимир Зеленски се срещна в Чернобио с премиера на Италия Джорджа Мелони, след което даде интервю за централните ежедневници..

публикувано на 07.09.24 в 15:20

Ветеран от войната ще е новият ерген на Украйна

Когато снаряд избухва до 26-годишният Олександър Будко, той се оказва заровен жив и изпитващ ужасни болки от нараняванията, които ще доведат до ампутацията и на двата му крака. Две години по-късно Олександър е звезда в едно от най-популярните реалити предавания, а няколко десетки жени ще се борят за вниманието му.    Олександър се надява да открие..

публикувано на 07.09.24 в 14:05

Мелони: Италия няма да се поколебае в подкрепата си за Украйна

Премиерът на Италия Джорджа Мелони заяви, че страната й няма да се поколебае в подкрепата си за Украйна. Това според нея, е избор от национален интерес. "Единственото нещо, което не може да се случи, е да мислим, че конфликтът може да бъде решен чрез изоставяне на Украйна“, каза Мелони след среща с украинския президент Володимир Зеленски,..

публикувано на 07.09.24 в 14:04
Самуил Петканов

Самуил Петканов: Да си направим две държави в една! С два парламента и две конституции

Възходът на всеки политик се е случил, ако не с помощта, то поне с благоволението и усмивката на "Не! Новините". Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" Самуил Петканов, създател на сатиричния сайт. "Те са фалшиви новини, но са базирани на истински лица, събития, процеси . Целта е да са сатирични, да разсмиват, да показват..

публикувано на 07.09.24 в 14:03
Киър Стармър

Британският премиер Киър Сармър на посещение в Ирландия

Британският премиер Киър Сармър днес е на посещение в Ирландия, но преди да замине ирландският вицепремиер Михол Мартин каза, че макар и ЕС да иска подобряване на отношенията с Обединеното кралство, Лондон не може просто да избира най-доброто за себе си при рестартиране на Брекзит. Говорейки пред репортери на конференцията на..

публикувано на 07.09.24 в 14:01

Патриарх Даниил отслужи света литургия за 6 месеца от кончината на Неофит

По повод шест месеца от кончината на патриарх Неофит в софийския митрополитски храм "Света Неделя" беше отслужена Архиерейска заупокойна литургия. Десетки вярващи се помолиха по повод шест месеца от кончината на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които се навършват на 13 септември: Русенският митрополит Неофит беше избран за..

публикувано на 07.09.24 в 14:00

Радев: ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс

Президентът Румен Радев очаква Централната избирателна Комисия да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс. Той подчерта, че ЦИК трябва да бъде подпомагана от правителството и  всички институции в държавата. Според държавния глава в тази предизборна кампания обществото очаква от партиите да заемат позиция по истински..

публикувано на 07.09.24 в 13:51