Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24 календарни месеца, предхождащи прекратяването на осигуряването.

В мотивите на вносителите от ГЕРБ СДС е записано, че целта е да се осигури справедливост и да се ограничат злоупотребите при отпускане на обезщетения. Деница Сачева изтъкна, че проблемът се е задълбочил през последните години:

"Много безработни след краткосрочна нискоквалифицирана работа в друга страна от ЕС получават в пъти по-високи обезщетения за безработица от тези, които са безработни в страната. Такава практика е налице по-отношение на регистрирани безработни в районите на Гоце Делчев, Разлог, Мадан и др. Безработните, получаващи обезщетения за безработица след кратка заетост в чужбина през 2023 г. са 7,73% от всички, които получават обезщетения, но те са получили 26 на сто от всички средства, защото обезщетението им е на максимума".

Срещу промените се обявиха само от ДПС - и членуващите в парламентарната група, и изключените от нея, с аргумента, че не бива да се противопоставят групи български граждани.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лодка с нелегални мигранти на пристанището на град Палеохора, о-в Крит.

Атина настоя за общоевропейско решение на миграционната криза

В интервю пред медиите гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Европа трябва да излезе с общо решение за справяне с мигрантския поток. Атина предлага промяна в охраната на външните граници. "Бреговата охрана на Гърция не е служба по посрещане на мигранти", подчерта премиерът Мицотакис в отговор на обвиненията, че гръцките граничари..

публикувано на 12.09.24 в 13:31
Киър Стармър

Киър Стармър: Националното здравеопазване трябва да се реформира или да умре

Във Великобритания в голяма реч днес се очаква премиерът Киър Стармър да предупреди, че националното здравеопазване трябва "да се реформира или да умре", след като правителството ще публикува независимо разследване на състоянието на здравната служба с много отрицателни заключения. Докладът, който беше поръчан от министъра на здравеопазването..

публикувано на 12.09.24 в 13:24

Радев изтъкна предимствата на бизнес средата у нас пред китайския бизнес

Президентът Румен Радев изтъкна предимствата на бизнес средата в България и висококвалифицираните специалисти пред китайския бизнес. Държавният глава участва в българо-китайски бизнес форум, посветен на 75-та годишнина от създаването на Китайската народна република. Ниските данъци и висококвалифицираните кадри създават много добри условия за..

публикувано на 12.09.24 в 13:03

Руска атака срещу енергийна инфраструктура в Украйна

Руски дронове нанесоха значителни щети на енергийната инфраструктура на северния украински град Конотоп при нощна атака, при която бяха ранени най-малко 14 души и беше прекъснато електрозахранването на населеното място. Според украинските военновъздушни сили ударът по Конотоп е бил част от по-широка руска атака, при която са използвани 64 дронове...

публикувано на 12.09.24 в 12:58
Къдринка Къдринова

Къдринка Къдринова: Най-важни са достойнството, свободата и независимостта на медиите

Новият член на Съвета за електронни медии Къдринка Къдринова от квотата на президента беше представена официално на днешното заседание на медийния регулатор. Къдринова смени в СЕМ Соня Момчилова, чийто мандат изтече. Изпълняващият длъжността председател на Съвета Габриела Наплатанова подчерта: "Тя беше назначена с указ на държавния глава..

публикувано на 12.09.24 в 12:45

ВАС заседава по жалба за отказа на ЦИК да регистрира "Демокрация, права и свободи - ДПС"

Върховният административен съд заседава по жалба срещу отказа на ЦИК да регистрира за изборите коалицията на Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС". Вчера съдът указа на ЦИК незабавно да регистрира коалицията около Делян Пеевски "ДПС - Ново начало" за участие във вота на 27 октомври. Решението по жалбата на коалицията около Ахмед..

публикувано на 12.09.24 в 12:29

КЕВР обсъжда поскъпване на водата в София с 20%

Водата в София да поскъпне с 20 процента от октомври - това предложение на "Софийска вода" ще бъде обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако предложението бъде прието ВиК услугата в столицата ще струва 3,52 лв. с ДДС. От регулатора твърдят, че новата цена ще бъде близо три пъти по-ниска от определената като социално..

публикувано на 12.09.24 в 12:25