Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои тежко и продължително разследване на взривовете в Елин Пелин

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Там, където има взрив и огън, следи остават много трудно. Това разследване ще бъде много тежко, много продължително, с много експертизи и загуба на много технологично време. Допускам, че разследването е започнало още вчера."

Това заяви пред БНР следователят Георги Илиев.

По документи ще се установи какви вещества са били съхранявани и как, кои хора са имали достъп до помещенията, допълни той.

Според него подобни места трябва да се проверяват по-често.

Разследващите ще установяват къде е огнището на пожара, коментира Илиев. По думите му, ще се обследва дали пожарът е възникнал отвън навътре към  помещенията или обратно.

Версиите ще бъдат оформени след извършване на огледа, посочи следователят.

"Два пъти влизахме. Първия път с бронирана техника. Да огледаме, за да знаем какво следва", разказа Валентин Радев, бивш министър на вътрешните работи, председател на сдружението на специалистите по боеприпаси, който вчера е бил на мястото на инцидента.

Малка е вероятността да има останали живи хора вътре, но надеждата не ни напуска, коментира той. По думите му, пораженията са големи и заради високата температура шансът останалите вътре да са оцелели е малък.

Пиротехническите изделия, които летят нагоре, не са опасни за хеликоптера. Опасни са топлите вълни, изтъкна Радев. Той изключва умишлен палеж.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.
По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Село Мурсалево

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила, откъдето се подава вода за селата Мурсалево, в община Кочериново, Смочево, в община Рила, и Слатино в Бобошево, съобщи  областният управител на Кюстендил Александър Пандурски. От 1 юли в трите населени места беше въведено бедствено положение, а са на воден режим от месец май...

публикувано на 19.09.24 в 11:14

Надграждат училищната програма "Стъпки заедно" с онлайн елементи

Разширяваме училищната програма "Стъпки заедно" в онлайн и ще я наградим с елементи на онлайн насилието, за да се включат и други ученици и бъдещи миротворци. Това сподели в интервю пред БНР Мария Янкова, директор "Програми" в УНИЦЕФ. "Програмата, на УНИЦЕФ и МОН, е цялостен училищен отговор. Когато искаме да има осезаем ефект, няма..

публикувано на 19.09.24 в 11:10

Обучението по английски език - най-търсено, следват го немски, френски и испански

Обучението по английски език остава най-търсено в България, като го следват немският, френският и испанският. Това каза пред БНР Владимир Христов - член на УС на Асоциацията на езиковите центрове. "Животът налага ученето на чужд език. Английският като най-често срещан чужд език вече като че ли не е достатъчен. Все повече има необходимост от..

публикувано на 19.09.24 в 11:03
Александър Николоски

Политически реакции след обидните квалификации в Скопие към страната ни

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски заради обидните му думи към България: "Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят извън официалното, ако се правят, където да се протоколира и ясно да се каже какво мисли едната или другата държава. И..

публикувано на 19.09.24 в 11:00

Гърция: Наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода

Върховният съд в Гърция въвежда наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода. В 14 области е въведен воден режим. Върховните магистрати издадоха разпореждане за строг контрол срещу разхищението на вода. Върховният прокурор настоява да се вземат незабавни мерки против незаконно сондиране и изтегляне на вода от кладенци,..

публикувано на 19.09.24 в 10:35
Бойко Борисов

Борисов призова ДАНС и кабинета да излязат с позиция по твърденията, че България е замесена в експлозиите в Ливан

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ДАНС и служебният кабинет да излязат с позиция по повод твърдения на унгарски медии, че България е замесена в атентата в Ливан: "Взривяват пейджъри. Взривяват се уоки-токита, създава се страшно напрежение върху България. Надявам се ДАНС и служебният кабинет бързо да обяснят какво се е случило, защото аз помня..

публикувано на 19.09.24 в 10:28
Лена Бориславова

Лена Бориславова: Разследвания за корупция няма, по "Магнитски" - също

От ПП-ДБ обясниха, че настояват за оставката на изпълняващия длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Антон Славчев заради политически зависимости в дейността му.  Според Лена Бориславова липсата на резултати е системна: "Разследвания за корупция няма,..

публикувано на 19.09.24 в 10:25