Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Кангалджиев: Човешка небрежност е една от основните версии за взрива в Елин Пелин

Димитър Кангалджиев
Снимка: БГНЕС

По информация на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов по време на инцидента в складовете в Елин Пелин е имало още двама души. Министърът посочи, че няма конкретна информация за тях, тъй като спасителните екипи все още не са влезли в складовете заради продължаващите избухвания. 

"Освен двамата души, които са в болницата, за съжаление, единият почина, нашата информация е, че вътре има още двама човека. Става въпрос за сина на собственика, момче на 22 години, и друг гражданин - на 60 години. Това е, според нас, което в момента се случва".

Информацията беше потвърдена от главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев. 

"Ситуацията все още не е напълно овладяна, това съобщи той и потвърди официално, че доц. Петър Шишков е един от загиналите". 

Взривът е възникнал в помещение в началото на поредицата от складове. Така твърди свидетел очевидец. 

Доц. Шишков е правел подготовка за пиротехника за тържество в днешния ден и най-вероятно се касае за човешка небрежност. 

Това е още една от основните версии, по които ще работим, каза Кангалджиев. 

Какво правят в момента полицаите:

"Към настоящия момент това, което констатираме, е, че няма горящ жив огън. Има тлеене в засегнатите складове. Това тлеене предразполага хаотично взривяване на пиротехническите изделия, които се намират там. Ще направим превантивно просеки, които ще бъдат в северозападната част на Гара Елин Пелин. По същия начин ще бъде направена и от югозападната част на град Елин Пелин - изцяло с цел превенция".

Главният секретар обясни, че охранителят на склада е извлякъл телата на Петър Шишков и на младата жена, а след това шестима пожарникари са ги прехвърлили извън територията на складовете, за да може да ги вземе линейка. 

Две лица остават в неизвестност.

Какви са условията и защо не може да се влезе вътре:

"Това, което констатираха, че към настоящия момент не можем да вкараме сили, които да осъществяват допълнителни гасителни дейности на земя".

Полицията следи за мародери в къщите, в които сега няма хора, обясни още Кангалджиев.

Той помоли за търпение хората, които по негови думи - около 100 души, са настанени в спортната зала на град Елин Пелин. 

"Все още се чуват взривове, но са далеч по-слаби". 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният директор на БНР Милен Митев и председателят на БАН академик Юлиан Ревалски

БНР и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Генералният директор на БНР Милен Митев и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски подписаха меморандум за сътрудничество между двете институции. Той предвижда информиране на обществото по въпроси, свързани с развитието на научната дейност у нас и инициативи за популяризиране на научните дейности и изследвания, провеждани в академията.  Юлиан Ревалски..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Процес срещу трима адвокати на Навални в Русия

Руски съд започна днес съдебен процес срещу трима адвокати, които са представлявали покойния опозиционен лидер Алексей Навални. Вадим Кобзев, Алексей Липцер и Игор Сергунин бяха арестувани през октомври 2023 г. Тримата са обвинени в участие в "екстремистка" организация - обвинения, за които се предвижда максимален срок от шест години...

публикувано на 12.09.24 в 13:58
Димитър Марков

Димитър Марков: Не виждам пречка този ВСС да упражни едно от конституционните си правомощия

Доведени сме до ситуация, в която почти всички важни въпроси, опиращи до някаква юридическа обосновка, са в графата "Нееднозначни" . Това каза пред БНР Димитър Марков, директор на Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията, и уточни: "Не мога да кажа, че еднозначно е решен въпросът (избор на нов главен прокурор - б.р.). Чисто..

публикувано на 12.09.24 в 13:31
Лодка с нелегални мигранти на пристанището на град Палеохора, о-в Крит.

Атина настоя за общоевропейско решение на миграционната криза

В интервю пред медиите гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Европа трябва да излезе с общо решение за справяне с мигрантския поток. Атина предлага промяна в охраната на външните граници. "Бреговата охрана на Гърция не е служба по посрещане на мигранти", подчерта премиерът Мицотакис в отговор на обвиненията, че гръцките граничари..

публикувано на 12.09.24 в 13:31
Киър Стармър

Киър Стармър: Националното здравеопазване трябва да се реформира или да умре

Във Великобритания в голяма реч днес се очаква премиерът Киър Стармър да предупреди, че националното здравеопазване трябва "да се реформира или да умре", след като правителството ще публикува независимо разследване на състоянието на здравната служба с много отрицателни заключения. Докладът, който беше поръчан от министъра на здравеопазването..

публикувано на 12.09.24 в 13:24

Радев изтъкна предимствата на бизнес средата у нас пред китайския бизнес

Президентът Румен Радев изтъкна предимствата на бизнес средата в България и висококвалифицираните специалисти пред китайския бизнес. Държавният глава участва в българо-китайски бизнес форум, посветен на 75-та годишнина от създаването на Китайската народна република. Ниските данъци и висококвалифицираните кадри създават много добри условия за..

публикувано на 12.09.24 в 13:03

Руска атака срещу енергийна инфраструктура в Украйна

Руски дронове нанесоха значителни щети на енергийната инфраструктура на северния украински град Конотоп при нощна атака, при която бяха ранени най-малко 14 души и беше прекъснато електрозахранването на населеното място. Според украинските военновъздушни сили ударът по Конотоп е бил част от по-широка руска атака, при която са използвани 64 дронове...

публикувано на 12.09.24 в 12:58