Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Икономов: С върхове, ръбове и мурови гори на малко място Пирин дава най-невероятно изживяване

| Интервю
Снимка: Личен архив

Пирин е планината, която на най-малко пространство ти дава най-невероятно изживяване, защото тук са концентрирани на най-малко място много върхове, езера, гори, особено мурови, ръбове остри като бръснач. Има всичко и в рамките на ден можеш да го достигнеш. А тук са и най-хубавите хижи в България.

Това препоръча в интервю за „Пътувай с Хоризонт“ бившият кмет на Банско Георги Икономов, познавач и ценител на Пирин.

Прохладата и очарованието на Пирин планина са предпочитани през летните горещини. До края на септември най-посещавани и натоварени са заслоните, казва Икономов.

Бившият кмет прави ежедневни преходи и казва, че хората, родени в района, я обичат и всеки ден са в планината.

След кметуването Икономов се върнал към семейния бизнес и към ежедневните преходи в Пирин и се е отдал на страстта си да е професионален планински водач. Споделя, че все повече хора откриват очарованието на планината и най-вече през лятото.

В „Пътувай с Хоризонт“ на БНР той разказва за най-привлекателните и най-атрактивните маршрути в Пирин.

„Еднодневните преходи са най-ненатоварващи за средния планинар. В района на Банско, Добринище и Разлог има безкрайни възможности за еднодневни преходи. За Пирин и местностите в него има много легенди, защото е обитавана отдавна и няма връх или езеро да не е свързано с предание. Всеки преход човек може да си го разнообрази. Тръгвайки от Безбог може да нощуваш на Тевно езеро. Повечето от маршрутите в Пирин се минават за един ден и още един ти трябва да се върнеш“, обяснява Георги Икономов в "Пътувай с Хоризонт".

Признава, че е любител на по-нестандартни преходи: 

"Има доста върхове и езера, на които не им се отделя внимание, а те са не по-малко красиви – върхове около Кончето. Но това са маршрути, за които се препоръчва да са с планински водач. Атрактивно е преминаването през карстовото било на Пирин - от Вихрен до „Яворов“. Маршрутът минава през най-високата част на Пирин."

Според него маршрутите могат да бъдат и атрактивни като този от връх Тодорка, от Дамяница и Вихрен, защото минават през много езера.

„Може да се пусне траверс през всички Тодорки и да стигнеш до Термо езеро, тежък маршрут, но си заслужава“, препоръчва професионалният планински водач.

Той разказа, че връх Тодорка е правилна пирамида и там слънцето последно залязва при пролетното равноденствие.

„Не може да се намерят местя през уикендите на Термо езеро, всеки планинар трябва да го посетите. Намира се над 2500 м н. в., много мистично място с надвисналия връх Каменица“, препоръчва Икономов на ценителите планинари.

И е категоричен, че в планината има все повече млади хора, а старите планинари не изневеряват на любовта си към Пирин, макар и на възраст, бавно и стъпка по стъпка, те всеки ден са планината.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

Асен Василев с призив към ГЕРБ: Спешно да приемем антикорупционните закони по ПВУ

Съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към спешно приемане на трите антикорупционни закона, за да може страната ни да получи парите по Плана за възстановяване и устойчивост.  "И е крайно време Бойко Борисов да спре да се крие по храстите и да излезе и да каже като мъж: "Тези закони ни притесняват...

публикувано на 13.09.24 в 09:42

Преди първия учебен ден : шествия в памет на загинали на пътя деца и мотористи

Редно е да се започне още в много ранна възраст . Колкото повече порастват децата, толкова повече ще спазват закона и ще дават пример на следващите поколения, изрази мнение Георги Янчев от Сдружение "Софийски мотористи".  Утре, 14 септември, сдружението ще проведе традиционната си за септември акция за масово нощно каране под надслов..

публикувано на 13.09.24 в 09:34

"Жълт" код за обилни валежи в Западна България

"Жълт" код за обилни валежи е в сила за днес за Западна България, където се очаква на квадратен метър да паднат между 25 и 30 литра дъжд. Предупреждението важи за 6 области на страната. Това са Видин, Монтана, Перник, Кюстендил, Благоевград и София-област, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Днес..

публикувано на 13.09.24 в 09:19
Камала Харис и Доналд Тръмп

Тръмп няма да участва в други предизборни дебати с Камала Харис

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп обяви, че няма да участва в друг президентски дебат с опонента си, издигнат от Демократическата партия - Камала Харис. Няколко социологически проучвания показаха, че съперничката му от демократите е спечелила дебата между двамата по-рано тази седмица, предава агенция Ройтерс...

публикувано на 13.09.24 в 08:57

Дипломатическо напрежение между Италия и Русия, Москва издирва журналисти за нелегално влизане в страната

Между Италия и Русия се появи неочаквано дипломатическо напрежение, след като Москва обяви журналист и оператор на обществената медия РАИ за издирвани лица, обвинени в нелегално влизане в страната миналия месец. В списъка фигурират и други чуждестранни журналисти. Обвинението се отнася за периода, в който украинските войски проникнаха в района..

публикувано на 13.09.24 в 08:52
Киър Стармър

Стармър във Вашингтон за среща с Байдън

Британският премиер Киър Стармър днес ще бъде във Вашингтон за среща и разговори в Белия дом с американския президент Джо Байдън на фона на поредното предупреждение от страна на Украйна, че е изправена пред поражение, ако не й бъде позволено да изстрелва западни ракети с далечен обсег по цели дълбоко в Русия. Президентът на Украйна Володимир..

публикувано на 13.09.24 в 08:42
Атанаска Дишева

Атанаска Дишева: Защо няма процедура за избор на председател на ВАС, а се активира за главен прокурор?

ВСС размрази процедурата по избор на нов главен прокурор. Трима от съдебните кадровици обаче се обявиха против рестартирането ѝ - това са Атанаска Дишева, Олга Керелска и Галина Захарова.  ВСС възобнови процедурата по избор на нов главен прокурор Правосъдният министър отхвърли възможността да участва в процедурата за избор на нов гл...

публикувано на 13.09.24 в 08:28