Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединеното кралство е обхванато от масови безредици

Кола гори на Parliament Road по време на протест срещу имиграцията в Мидълзбро, 4 август 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Участниците в протестите, които предизвикват безредици в множество градове в Обединеното кралство, ще съжаляват, заяви тази вечер премиерът Киър Стармър.

"Гарантирам ви го!", заяви Стармър в специално обръщение, след като днес радикални протестиращи щурмуваха в Родъръм, Йоркшър, хотел, в който са смятали, че са настанени чужденци, търсещи убежище в кралството.

От там се съобщава за палежи, изпочупени прозорци и поне един ранен полицай.

В Мидълсбро, също в Йоркшър, около 300 души са се включили в националистически марш по улиците на града. "Гардиън" съобщава, че са скандирали "Том Джоунс е уелсец, Аксел Рудакубана - не".

Това е името на 17-годишния обвиняем за убийство на три малки момиченца в град Саутпорт, Северозападна Англия, и за опит за убийство на още 8 деца и двама възрастни.
Името на младежа и месторождението му - в Кардиф, бяха разгласени, за да бъде пресечена вълната от дезинформация в крайнодесни платформи в социалните мрежи, че убиецът е радикализиран имигрант мюсюлманин.

Министърът на вътрешните работи Ивет Купър съобщи, че правителството отпуска 29,5 милиона паунда за подобряване на защитата на джамии в страната от евентуални нападения.

Обединеното кралство е обхванато от масови безредици и сблъсъци между крайнодесни националисти и правозащитници след убийството в понеделник на трите деца в Саутпорт. Убиецът е роден във Великобритания, но е от африкански произход.
Повече от 150 души бяха арестувани при сблъсъци между протестиращи и контрапротестиращи в големи и малки градове във всички краища на кралството - от Саутпорт, Ливърпул и Манчестър в Северозападна Англия, до Сандърланд и Хартлипул в североизточна, Бристол на югозапад и Белфаст в Северна Ирландия.
Правителството предупреди и снощи, че ще предприеме драстични мерки срещу всеки, който чупи и пали чужда собственост, участва в сбивания или напада органите на реда.

Министърката на вътрешните работи Ивет Купър даде да се разбере, че дори съдилищата ще имат денонощни дежурни състави - също както през 2011-а - годината на мащабните безредици, последвали смъртта на чернокож лондончанин, прострелян от полицаи.

Това обаче не помогна за предотвратяване на хаоса снощи.
"Фашистка измет, махайте се от улиците ни!", скандираха контрапротестиращите в Нотингам:

"Всичко това ми прилича малко на Кристалната нощ - расисткият погром в Германия през 30-те години. Защото десницата изолира определена общност и хвърля върху нея вината за всичко. Намира си оправдание, за да напада и нея, и религията ѝ, и какво ли не още", заяви участник в контрапротеста.

Ответният лозунг  от нерадикализираната част от тълпата беше: "Спрете лодките с имигранти!" и "Опазете децата ни!"

Протестиращи заявиха:

"Аз не съм крайнодясна фашистка. Аз съм патриот. И вярвам в свободата на словото. Омръзна ми да наричат белите от работническата класа фашисти, само защото искаме да спре прииждането на пришълци с лодки от напълно безопасни страни";

"Не е необходимо да си непременно бял, за да си британец. Може да си чернокож британец, а може и да си от азиатски произход. Говорим за духовните ни ценности.

Нападателят от Саутпорт може и да е роден в Кардиф, но да убиеш с нож три малки деца, докато танцуват, не е британско! Ако си дошъл тук и искаш да си част от нас, трябва да се придържаш към духовните ни ценности".

Освен множеството арести резултатът от вчерашните и днешните безредици е ранени полицаи, опожарени заведения, изпочупени прозорци, обърнати коли. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС е готов да наложи нови сериозни санкции срещу Иран заради доставки на балистични ракети за Русия

ЕС е готов да наложи нови и сериозни ограничителни мерки срещу лица и дружества от Иран заради скорошните доставки на балистични ракети за Русия. Възможни са и санкции срещу авиационния сектор. Това се казва в изявление на върховния представител за външната политика Жозеп Борел. Този трансфер е пряка заплаха за европейската сигурност и..

публикувано на 13.09.24 в 20:50
Постоянният представител на Русия в съвета за сигурност на ООН Василий Небензя

Руският представител в ООН предупреди НАТО за риск от въвличане в "пряка война" с Москва

Разрешаване на Украйна да нанася удари със западно оръжие дълбоко на руска територия ще доведе до началото на "пряка война" между Русия и НАТО, обяви представителят на Руската федерация Василий Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Небензя поясни, че украинските военни не разполагат със сателитни данни за набелязване на..

публикувано на 13.09.24 в 20:44
Иван Кунев

Директорът на Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си

Директорът на   Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си, потвърдиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Заявлението  е подадено след извършена проверка за възникнал скандал между него и служител на пътното управление, прераснал във физическа саморазправа. Преди дни директорът на Областното пътно..

публикувано на 13.09.24 в 20:21

Бойко Борисов очаква стабилност след предсрочния вот на 27-и октомври

Бойко Борисов очаква стабилност след изборите. Според него хората осъзнават, че ако това продължава, ще има разпад, и затова ще излязат да гласуват. Това заяви лидерът на ГЕРБ по време на работна среща с актива в Силистра. Борисов изказа съболезнования на семействата на загиналите военни пилоти днес на авиобаза "Граф Игнатиево" и..

публикувано на 13.09.24 в 20:12

Протестна акция на ВМРО пред Софийската опера, където президентът на РСМ ще гледа операта "Набуко"

Представители на ВМРО проведоха протестна акция пред Националната опера и балет в София, където президентът на РСМ Гордана Силяновска - Давкова ще присъства на операта "Набуко". Активистите носеха плакати с надпис "Пътят на РСМ към Европа минава през коридор номер 8"," Не на езика на омраза", "Дайте права на българите в Македония"...

публикувано на 13.09.24 в 19:49

Утре е Ден на траур в Община Разлог заради смъртта на двамата пилоти

Община Разлог обяви 14 септември за Ден на траур в памет на двамата пилоти, които загинаха по време на тренировъчен полет край авиобаза "Граф Игнатиево". Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет Старши лейтенант Венцислав Дункин е роден и израснал в Разлог, където живеят родителите му. Семейството и..

публикувано на 13.09.24 в 19:38
Снимката е илюстративна

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39, съобщават от Министерството на отбраната. Данните от нея трябва да изяснят каква е причината за инцидента, при който загинаха майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен..

публикувано на 13.09.24 в 19:26