Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът Иванка Динева&

"Медицински надзор": Не е коректна практиката лекари да имат цени "за българи" и "за чужденци"

Снимка: БГНЕС, архив

Срещу практиката лекари да предлагат различни цени за лечение на българи и на чужденци се обяви директорът на агенция "Медицински надзор" Иванка Динева. Повод за коментара й стана случката, при която семейство от Литва плати 1500 лева за преглед и лечение на ушна инфекция на дете по време на почивка в курорта Златни пясъци. От ведомството ще направят проверка на този случай и още един сигнал за скъпа медицинска услуга в област Бургас. .
В закона за лечебните заведения не е определен нито таван на цените за медицински услуги, заплащани извън здравното осигуряване, нито е указано, че тези цени трябва да бъдат еднакви за българи и чужденци. Според директора на "Медицински надзор" Иванка Динева не е правилно тези цени да бъдат различни:
"Няма как да кажа лечебните заведения какви ценоразписи обявяват. Такава практика вероятно има, но тя не е коректна".
Че тази практика не е редна смята и проф. Мая Аргирова, председател на Централната комисия по професионална етика към Българския лекарски съюз. Тя даде за пример спешната болница "Пирогов", където работи:
"Ценоразписът е еднакъв и остойностяването на лечение за граждани, които не заплащат по Здравноосигурителна каса, е еднакво, независимо дали те са българи или чужденци и независимо даже дали са от страна-членка на ЕС или не".
От Етичната комисия към Лекарския съюз могат да се изкажат по случая с медицинската услуга за 1500 лева, след като получат подробна информация от проверяващите органи. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Чешки журналист е бил задържан при пристигането си в Грузия

Чешки журналист е задържан при пристигането си в Грузия, за да отразява парламентарните избори в..

публикувано на 23.10.24 в 20:33

МВнР: Няма данни за пострадали българи при нападението срещу авиокосмическата компания на Турция

По информация на Посолството на България в Анкара към момента няма данни за пострадали български граждани при извършеното нападение срещу комплекса на националната авиокосмическа компания на Турция TUSAS. Това съобщава БТА , като се позовава на Министерството на външните работи (МВнР).  Атака срещу комплекс на турската авиокосмическа компания в..

публикувано на 23.10.24 в 20:06
Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек

Роберт Хабек представи планове за справяне със слабия растеж на германската икономика

Германският икономически министър Роберт Хабек представи планове за справяне със слабия растеж във водещата европейска икономика, като за начало предлага фонд за стимулиране на инвестициите и промяна на курса на..

публикувано на 23.10.24 в 19:54

Хипермаркет в Дупница e глобен с 10 хиляди лева

Административен съд - Кюстендил потвърди решение на районня съд в Дупница за наложена глоба от 10 хил. лева за хипермаркет заради нелоялно прилагани цени на редица стоки. Обектът  на една от големите търговски вериги в страната бил проверен от екип на Комисията за защита на потребителите през февруари миналата година, когато са установени..

публикувано на 23.10.24 в 19:31

Учителите в Гърция стачкуваха с искане за повече средства за образованието

Стачка проведоха днес учителите в Гърция с искане за повече средства за образованието. Голям протест организира синдикатът на учителите пред парламента в Атина. Преподавателите протестираха срещу ниските заплати в образованието, както и заради условията в училищата. Те настояха за повече средства за образование и съобщават за сливане на учебни..

публикувано на 23.10.24 в 19:11

Двама задържани в Ловеч за увреждане на агитационни материали за предстоящия вот

Общинският съветник в Ловеч Красимира Дренчева и съпругът ѝ Николай Дренчев, бивш депутат, са били задържани от полицията за увреждане на транспарант на политическа партия, регистрирана за изборите на 27 октомври.  Двамата са задържани докато се опитвали да закачат друг банер и да напръскат с цветен спрей агитационните материали на партията.  Случаят е..

публикувано на 23.10.24 в 19:08

Европейският парламент отхвърли предложението на Съвета на ЕС за промени в бюджета на Общността

Европейският парламент отхвърли предложението на Съвета на ЕС за промени в бюджета на Общността за следващата година, съобщи генералният докладчик по темата - евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Виктор Негреску. Той изрази и разочарование от факта, че колегите му от ЕНП са гласували по него заедно с крайната..

публикувано на 23.10.24 в 19:00