Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три години от първата олимпийска титла в художествената ни гимнастика

8 август  - историческата дата за българската художествена гимнастика. Датата на първата олимпийска титла, жадувана от поколения български гимнастички. Спечелена от един също исторически отбор. Отбор, който се появи с гръм и трясък и си тръгна с гръм и трясък.

5 момичета, един отбор, един исторически отбор!

„Смелият капитан“ Симона Дянкова, „Слънчевият лъч“ Лаура Траатс, „Бурята от емоции“ Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова с „невидимите крила“ и „Нежното цвете“ Ерика Зафирова стъпиха на олимпийския връх.

Пет борбени, много силни, талантливи, респектиращо дисциплинирани, безкрайно трудолюбиви!  Мечтаеха твърде смело! Не искаха просто медал, а искаха златен олимпийски медал! Това беше най-смелата им мечта и тя стана факт! Горяха в тренировките, всяка искаше да се покаже колко е добра и колко може. Бяха различни и интересни. Всяка имаше нещо специално.

Изключително различни и като гимнастички, и като характери, които се превърнаха в един силен отбор.

Весела Димитрова - композиторът на този отбор - шедьовър. Смелата треньорка на ансамбъл-жени, с богата фантазия и безпределен талант, която знае как да сбъдва мечти и го доказа със спечеления първи олимпийски медал.

Редом до нея през този дълъг, труден, тежък път, бе момичето – спокойствие Михаела Маевска. Колкото Димитрова е огнена и вряща, толкова Михаела е спокойна и премерена. Човекът, който внасяше спокойствието в отбора. Някак си във времето Весела и Михаела се намериха и се превърнаха в победоносен тандем.

И така дойде 8 август 2021, денят, който никога не ще забравим, денят на триумфа!

‚Апотеоз‘ така го обрисува човекът, който винаги беше до тях, който вярваше повече и от тях самите, че точно те са избрани да бъдат „първите“ – президентът на БФХГ Илиана Раева. „Усещането е извън мащаб… Космос….космически експлозии… АПОТЕОЗ! И след тези няколко мига едно спокойствие… величествено спокойствие и лекота в душата… и в главата ми имаше само една дума: “Успяхме, успяхме, успяхме!”.

България стъпи на олимпийския връх за първи път в 72-годишната история на българската художествена гимнастика! 

И от Токио с поглед към Париж, където днес стартират олимпийските игри за нашите момичета! 

Състезанието в индивидуалната надпревара в олимпийския турнир по художествена гимнастика започва в 11.00 часа българско време с квалификациите с първите два уреда (обръч и топка). Боряна Калейн е със стартов номер 6, а Стилияна Николова е №7. Възпитаничката на Марияна Памукова започва с топка, а Николова, водена от Валентина Иванова с обръч.

Във втората група за деня е от 16.00 часа двете българки ще играят с бухалки и с лента.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рафиня отбеляза хеттрик за Барселона

Барселона разгроми Байерн (Мюнхен) с хеттрик на Рафиня

Нападателят Рафиня отбеляза хеттрик, а испанският футболен клуб Барселона влезе в топ 10 на Шампионската лига след изразителна победа с 4:1 като домакин срещу германския Байерн Мюнхен. Каталунците са именно десети в класирането, след като загубиха първия си мач срещу Монако с 1:2, но след това разгромиха с 5:0 швейцарския Йънг Бойс.  Барса е..

публикувано на 24.10.24 в 00:20
Новак Джокович

Джокович се извини на феновете, че няма да играе в Париж

Сръбският тенисист Новак Джокович потвърди чрез своя профил в Инстаграм, че се оттегля от турнира от сериите "Мастърс" в Париж.  "За съжаление, няма да играя в Париж тази година. Извинявам се на тези, които се надяваха да ме видят там. Имам много спомени, свързани с този турнир със седемте ми титли и се надявам да се върна следващата..

публикувано на 23.10.24 в 22:11
Аамод Килде ще пропусне целия сезон в алпийските ски

Аамод Килде ще пропусне целия сезон в алпийските ски

Норвежката звезда Александър Аамод Килде ще пропусне сезона в световната купа по ски-алпийски дисциплини и световното първенство в началото на следващата година в Заалбах, съобщава агенция ДПА. Той претърпя операция в рамото след тежко падане във Венген, Швейцария, през месец януари и е получил инфекция през юли, което е довело до допълнителни..

публикувано на 23.10.24 в 22:08
Стефани Стоева

Българки преодоляха квалификации на бадминтон в Нидерландия

Стефани Стоева и Михаела Чепишева записаха по две победи и преодоляха квалификациите на единично жени на турнира по бадминтон в Хертогенбош (Нидерландия). Стоева спечели срещу Жули Франконвил (Швейцария) със 17:21, 21:14, 21:12 за 45 минути, след което елиминира и четвърта поставена в пресявките Софи Карман (Дания) с 21:14, 21:17 за 32..

публикувано на 23.10.24 в 22:02
Балкан загуби от Кутаиси със 78:86 т.

Балкан не издържа в края срещу Кутаиси

Отборът на Балкан отстъпи пред грузинския Кутаиси 2010 със 78:86 (19:11, 17:17, 25:29, 17:29) като домакин в „Арена Ботевград“ в среща от третия кръг в група J на турнира по баскетбол за Купата на ФИБА Европа. Загубата бе трета поредна за ботевградчани, а Кутаиси постигна първи успех за актив 1-2. Баскетболистите на Балкан започнаха стабилно..

публикувано на 23.10.24 в 21:26
Берое се наложи над тима на Орлови с 91:76

Берое и Монтана печелят в Адриатическата лига

Българският шампион Берое се наложи над тима на Орлови с 91:76 (20:21, 23:20, 22:15, 26:20) като гост в босненския град Баня Лука в четвъртия си мач от Адриатическата лига по баскетбол за жени за сезон 2024/2025. Отборът от Стара Загора постигна четвърта поредна победа в турнира и продължава без поражение, оглавявайки временното класиране...

публикувано на 23.10.24 в 20:51
Нефтохимик спечели с 3:1 срещу Черно море

Черно море взе гейм на Нефтохимик

Посрещачът Аксел Трухчев отбеляза 27 точки и Нефтохимик (Бургас) спечели с 3:1 (25:19, 26:24, 28:30, 25:18) срещу Черно море (Варна) в мач от първия кръг на шампионата по волейбол за мъже.  Французинът с български корени Трухчев записа 22 точки в атака, два аса и три блокади за победата на Нефтохимик. 17 точки добави Розалин Пенчев, а..

публикувано на 23.10.24 в 20:33