Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ландшафтния архитект Невена Цветкова: Необходимо е качествено управление на зелената екосистема

Какви мерки трябва да бъдат предприети за зеления ландшафт в Пловдив?

2
Цар-Симеоновата градина
Снимка: Миглена Иванова

Жителите на Пловдив са свикнали с летните жеги. Много специалисти обаче вече предупреждават, че градът трябва да е по-добре подготвен за климатичните промени , които вече се усещат и призовават администрацията да реагира. 

За това какви мерки трябва и могат да бъдат предприети в по-кратък и по-дългосрочен план разказва ландшафтния архитект Невена Цветкова. 

"Ако ние започнем да контролираме адекватно синята и зелена инфраструктура, тогава ние ще получим истински една добра система, която спомага при климатичните промени. 

Синя инфраструктура се грижи за водата, зелената за зелената система. Може да събираме дъждовната вода, като я използваме за поливане или за миене на улици, така ще помогнем на града. 

За зелената система нееднократно се казвали, че няма обвързаност, няма поливна система, трябва да се мерят праховите частици регулярно.

Грижата за парковете ще намали температурите в Пловдив, а политиките за борба с климатичните промени са познати, те са били прилагани у нас и преди, но се надявам, че пак ще стане това...


В Пловдив, а и в цяла България няма никаква прилагане на мерки като покривно и вертикално озеленяване. Няма изградени такива системи. То е скъпо занимание, но пък инвеститорите могат да бъдат стимулирани да ги изпълняват, каза още Цветкова.

Невена Цветкова преподава парково строителство в Пловдивската професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия, председател е на Научно-техническо дружество по озеленяване и член на Съюза на ландшафтите архитекти, откъдето не веднъж са предлагали на местната администрация различни съвременни подходи за поддържане и развиване на зелената система на града.

По думите е много важно да се засаждат видове дървета и храсти, които са устойчиви на естествено засушаване, а масовата практика показва, че се засаждат дървета, които изобщо не са подходящи за този климатичен пояс - като брези, явор, кестени, шестил...

Подходящи са сухоустойчивите като копривка, полски ясен, дъбове, чинари, софората не е подходяща за тротоарите, а за парковете, затова подходът трябва да е бъде експертен, допълни Цветкова. 


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложба на живи гигантски африкански охлюви - село Черни Осъм

Изложба на живи гигантски африкански охлюви в с. Черни Осъм

В Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм днес се откри изложба на живи гигантски африкански охлюви.  Те са лична колекция на биолога Ростислав Траянов. Той разказа за  екзотичните екземпляри, за отглеждането им и затова как са се озовали в България: "Показваме около 20 вида от тези гигантски охлюви, основно с африкански видове, като..

публикувано на 10.09.24 в 10:40

"Грийнпийс"-България набира доброволци заради предизвикателствата на климата

"Грийнпийс"-България и Националната асоциация на доброволците в България организират отворена среща на тема: "Какво е да си доброволец по време на климатична криза".  Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията . Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 18:57

От "Деня на Земята" искат повече регулации за пластмасата, на която са изложени домашните любимци

Проблемът със замърсяването с пластмаса не е свързан само с околната среда, а и със здравето на хората и животните, сочат все повече изследвания. Микропластмаса е открита в различни човешки органи, включително в мозъка . Рисковете за здравето на хората заради микропластмасата, т.е. частици по-малки от 5 милиметра в диаметър, все още не са..

публикувано на 04.09.24 в 20:19

Васил Терзиев: Под 10% ще бъде депонирането на отпадъци в Столичното предприятие за преработка

Под 10 процента ще бъде депонирането на отпадъци в Столичното предприятие за преработка, а 90 процента ще бъдат преработвани. Това ще стане с новите договори за оползотворяване на твърдото RDF гориво, което се получава от отпадъка, каза кметът на София Васил Терзиев: "Когато споделихме за нашите планове за това да свалим депонирането от 90..

публикувано на 03.09.24 в 15:43

По планинските пътеки и туристически забележителности на Априлци

"Пътувай с " Хоризонт" този ни отвежда този път до град Априлци и по пътеките на Троянския Балкан .  На гости в новата конна база в град Априлци , която предлага и туристически атракции. Симона и Стефан стопанисват базата . Те и отглеждат коне, и предлагат туристическа услуга.  Те вземат базата под наем малко случайно, но вече имат 6 лични..

публикувано на 27.08.24 в 14:21
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера . Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци пазят местни традиции и обичаи. На 15 ти септември Чепеларе отбелязва 60 години от създаването на..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Пампорово - климатолечебен курорт за възстановяване на имунната система

Какви са възможностите за активна почивка, за преходи и преживявания в Пампорово и околностите ? С какво този летен сезон е по-различен от предходния? Какво предприема курорта, за да бъде посещаван целогодишно , оживлението в него да не спира? Но не само това, като негови гости да можем да се възползваме от природните дадености, за да се..

публикувано на 18.08.24 в 16:38