Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се грижим в жегите за цветята на балкона ни?

| Интервю
Снимка: Зорница Близнашка

"Трябва да правим разлика между почвеното засушаване и атмосферната суша", подчерта в интервю за предаването "Чуй лятото" по програма "Хоризонт" специалистът по озеленяване Антония Василева от Ботаническата градина на БАН. 

"Почвеното засушаване много лесно може да го предотвратим чрез поливане, а атмосферното засушаване -  най-лесно чрез оросяване и къпане на растенията. Най-често с пулверизатор или ако нямате такъв, то може да пробиете капачката на пластмасово шише и да оросявате листата на тези растения, които идват от тропическата гора. 

"Растенията съдържат около 80 процента вода, така че най-големият враг на растенията, когато времето е много горещо и има продължителна суша - е липсата на вода", подчерта специалистът, както и уточни, че има растения, които са издръжливи на суша и могат над седмица да не бъдат поливани:

"Това са растенията, които идват от пустините и полупустините. Те обикновено са с по-дебели и месести, сочни листа и задържат по-дълго време вода и хранителни вещества в тях. Но най-често по домовете отглеждаме листно-декоративните растения, които идват от тропическата гора и естествено те искат повече поливане, повече оросяване и засенчване". 

  • Съвети за балконските цветя в горещините

"Ако имате балкон, който е със северно изложение, това е голямо богатство и тази растение от дъждовната гора, т. нар. листно-декоративни растения се чувстват най-добре там, защото може и сутрин, и вечер, освен поливани, да бъдат и оросявани", каза още  Антония Василева: 

"Сред най-често отглежданите растения на балкона е познатото мушкато. Петунията също е много красива - тя идва от Африка и издържа много на суша. Дъждовното лято обаче, не й понася добре и тя започва да изгнива, както и нейните корени и не се чувства добре, и се нарушава естетическият й вид. Друго растение е сакъзчето, но не на южен балкон - то предпочита най-вече източни изложения. 


  • Най-подходящо време за поливане на цветята

"Най-добре е, когато са навън растенията, защото изпаряването тогава е най-силно - те да се поливат рано сутрин и вечер след залез слънце", добави специалистът по озеленяване, 

"Ако поливате растения, когато е много горещо, то задължително остават капчици вода, които действат на принципа на лупата и се получават изгаряния по листата, които не са толкова опасни, но нарушават естетическия вид на растенията" и те изглеждат болни, предупреди Василева, както и че "при много горещо време, да речем е обедно време, ако поливате растенията - изпаряването е много бързо и няма почти никакъв ефект от това".

"Обаче розите трябва да ги полеете рано сутрин, когато са в градината, тъй като много често попадат и капки вода върху листата и за да може да се изпари до вечерта. Защото ако това не се случи, се получава пък и брашнеста мана, а оттам идват и болести по растенията", изтъкна още тя.

"В градска среда единствено може да се полива, а ако имате тревни площи. Ако има поливна система, която автоматична, може да поливате и в горещото време, но то трябва да е постоянно, т.е. през  целия ден, когато грее слънцето силно, за да не се получава пак този пригор и изсъхване на тревата по принципа на лупата", каза още Антония Василева. 


  • В летните месеци какво да подарим като цвете, така че да оцелее

"Естествено соколентите -  при нас има много интересни и красиви. Те са може би най-продаваните растения в градината. Огромно разнообразие има от тях и такова растение може да го подарите, то наистина ще издържи много", посъветва още Антония Василева от Ботаническата градина при БАН:

"Има и още няколко вида - това са драцените, които издържат много, както и сансевиерите, наричани и познати още като меч. Хората познават най-често този с дългите листа, но има още много видове, които са ниски и с различна украска на листата, които са много красиви. Има и такива, които са цилиндрични - те изглеждат страшно дълго на засушаване". 

Цялото интервю с Антония Василева на Зорница Близнашка и Мария Петрова за предаването "Чуй лятото" може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Зорница Близнашка и Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложба на живи гигантски африкански охлюви - село Черни Осъм

Изложба на живи гигантски африкански охлюви в с. Черни Осъм

В Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм днес се откри изложба на живи гигантски африкански охлюви.  Те са лична колекция на биолога Ростислав Траянов. Той разказа за  екзотичните екземпляри, за отглеждането им и затова как са се озовали в България: "Показваме около 20 вида от тези гигантски охлюви, основно с африкански видове, като..

публикувано на 10.09.24 в 10:40

"Грийнпийс"-България набира доброволци заради предизвикателствата на климата

"Грийнпийс"-България и Националната асоциация на доброволците в България организират отворена среща на тема: "Какво е да си доброволец по време на климатична криза".  Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията . Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 18:57

От "Деня на Земята" искат повече регулации за пластмасата, на която са изложени домашните любимци

Проблемът със замърсяването с пластмаса не е свързан само с околната среда, а и със здравето на хората и животните, сочат все повече изследвания. Микропластмаса е открита в различни човешки органи, включително в мозъка . Рисковете за здравето на хората заради микропластмасата, т.е. частици по-малки от 5 милиметра в диаметър, все още не са..

публикувано на 04.09.24 в 20:19

Васил Терзиев: Под 10% ще бъде депонирането на отпадъци в Столичното предприятие за преработка

Под 10 процента ще бъде депонирането на отпадъци в Столичното предприятие за преработка, а 90 процента ще бъдат преработвани. Това ще стане с новите договори за оползотворяване на твърдото RDF гориво, което се получава от отпадъка, каза кметът на София Васил Терзиев: "Когато споделихме за нашите планове за това да свалим депонирането от 90..

публикувано на 03.09.24 в 15:43

По планинските пътеки и туристически забележителности на Априлци

"Пътувай с " Хоризонт" този ни отвежда този път до град Априлци и по пътеките на Троянския Балкан .  На гости в новата конна база в град Априлци , която предлага и туристически атракции. Симона и Стефан стопанисват базата . Те и отглеждат коне, и предлагат туристическа услуга.  Те вземат базата под наем малко случайно, но вече имат 6 лични..

публикувано на 27.08.24 в 14:21
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера . Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци пазят местни традиции и обичаи. На 15 ти септември Чепеларе отбелязва 60 години от създаването на..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Пампорово - климатолечебен курорт за възстановяване на имунната система

Какви са възможностите за активна почивка, за преходи и преживявания в Пампорово и околностите ? С какво този летен сезон е по-различен от предходния? Какво предприема курорта, за да бъде посещаван целогодишно , оживлението в него да не спира? Но не само това, като негови гости да можем да се възползваме от природните дадености, за да се..

публикувано на 18.08.24 в 16:38