Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силите на реда във Великобритания остават в готовност за предотвратяване на безредици

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Киър Стармър призова полицията и правоприлагащите органи да останат в повишена готовност след приключилата късно снощи поредна среща на комитета за кризисни ситуации „Кобра".
Киър Стармър благодари на полицейските началници, служители на правоприлагащите органи и други фигури от цялата система на наказателното правосъдие за реакцията им, съобщи Би Би Си след заседанието на „Кобра“.
Той каза, че „без съмнение“ има бързо издаване на присъди, както и че полицията е била на „правилните места“ в цялата страна , за да „действа като възпиращ фактор“ за предотвратяване на очакваното насилие в сряда вечерта. 

Почти 6000 допълнителни служители за охрана на обществения ред бяха мобилизирани по-рано през седмицата, за да реагират на безредиците и те продължават да изпълняват задълженията си. 

Длъжностни лица, с които Би Би Си разговаря, изтъкнаха, че кризата далеч не е отминала и правителството остава съсредоточено върху реакцията на полицията на възможността за нови безредици. Има сведения, че крайнодесни активисти планират действия през уикенда в градове на Англия и Уелс. 

Почти 500 души бяха арестувани и близо 150 са обвинени за безредиците и вълненията, започнали след смъртоносните нападения с нож в Саутпорт, при които загинаха три момичета. Междувременно бе съобщено, че всички останали пострадали деца в понеделник, които бяха постъпили в болници, вече са изписани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Египетски танкове край граничния пункт с Газа Рафах, 9 септември 2024 г.

Десетки жертви на израелски удар в Хан Юнис

Най-малко 40 палестинци са били убити при израелски удар по палатков лагер в Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа, съобщиха медици, цитирани от Ройтерс. По думите им палатковият лагер се намира в района на Ал Мауаси, обявен за хуманитарна зона, където има разселени палестинци. АФП цитира представител на гражданска защита, според когото при удара..

публикувано на 10.09.24 в 07:45

Оранжев и жълт код за дъжд в Западна България

Оранжев предупредителен код за валежи издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. За областите Видин, Монтана, Враца, София-град, София, Ловеч, Пловдив и Кърджали кодът е жълт. Според прогнозата на НИМХ значителни по количество ще са валежите в Западна..

публикувано на 10.09.24 в 07:37
Юта Урпилайнен

Еврокомисарят за международните партньорства е на посещение в България

Европейският комисар за международните партньорства Юта Урпилайнен ще бъде на работно посещение в България. Очаква се тя да се срещне с министъра на външните работи Иван Кондов  и с представители на бизнеса, неправителствения сектор и младежки организации. Сред темите са геополитическата ситуация и участието на България в изпълнението на..

публикувано на 10.09.24 в 07:26

ЦИК заседава по казусите с ДПС и БСП

Централната избирателна комисия се събира на заседание в 10:30 часа тази сутрин, а нейни представители се очаква да дадат брифинг за медиите в ранния следобед. Комисията трябва да разгледа документите за самостоятелно явяване на изборите на 27 октомври, които бяха подадени вчера от крилото на ДПС около Ахмед Доган. Те постъпиха след като..

публикувано на 10.09.24 в 07:18

Планова профилактика на предавател

На 10 септември от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателя на ултракъси вълни ТРЪН 4 на честота  97.6  MHz, излъчващ програма "Хоризонт". Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 10.09.24 в 06:00

Кипър ще бъде сред европейските държави с най-тежко въздействие на климатичните промени, твърдят учени

Кипър ще бъде сред европейските държави с най-тежко въздействие на климатичните промени върху уязвимите домакинства, алармира научен доклад, представен от Кипърския институт. Икономическите и социални политики за справяне с климатичната криза са в центъра на голяма международна конференция, която ще се проведе в Кипър от 26 до 28 септември.  С..

публикувано на 10.09.24 в 04:30

Във Великобритания близо 1800 престъпници ще бъдат пуснати на свобода предсрочно днес

Във Великобритания 1750 престъпници днес ще бъдат пуснати на свобода по-рано, съгласно спешния план на Министерството на правосъдието за облекчаване на кризата с пренаселеността на затворите. Миналата седмица броят на обитателите на затворите достигна рекордно ниво от над 88 500 души. Това означава, че почти всички от тях са пълни...

публикувано на 10.09.24 в 04:16