Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В действията на Украйна има и политически, и военен компонент"

Камен Невенкин: Има две отделни военни операции на украинската армия на територията на Русия

"Това е изключително тежък удар върху режима на Путин в очите на руснаците"

| Интервю
Камен Невенкин
Снимка: Ани Петрова

Има две отделни военни операции на украинската армия на територията на Русия

Това каза пред БНР специалистът по военна история Камен Невенкин и обясни, че едната, "която ще продължат да осъществяват и за в бъдеще, това са удари срещу летищата, откъдето руската авиация обикновено излита, за да бомбардира украински градове и украински позиции , а другата е сухопътно настъпление, изненадващо за мнозина, включително и за мен, в Курска област, където те явно ще се настанят трайно и ще се опитат да се окопаят".

"Това е настъпление с цел овладяване на някаква позиция и територия. Точно това наблюдаваме в момента. Съдя по това, че те си осигуряват коридори за докарване на муниции и евакуиране на ранени, окопават се, изграждат си някакви позиции. Освен това се стремят да осигурят ключови населени пунктове да сложат под техен контрол, за да могат да контролират пътищата. Това са всички признаци, че те (украинската армия) се стремят да останат там дълго", обясни той.

"В Липецка област е удар срещу военен обект от въздуха и няма нищо общо със сухопътното настъпление на украинската армия в Курска област. Такива удари имаше преди няколко дни и срещу летище в Морозовск, което е пак Воронежка област, която също няма граница с Украйна", уточни Камен Невенкин. 

В действията на Украйна има и политически, и военен компонент:

"Военният компонент вече действа и това е отклоняване на руски сили от района на Харков и може би на Донецка област, където през последните два дни активността на руските сили значително е спаднала. ... Политическият компонент е, че украинците ще се опитат да задържат това парче територия като разменна монета при евентуални бъдещи преговори. Третото, което не трябва да се пропуска, е, че това е изключително тежък удар върху режима на Путин в очите на руснаците. Общувам с хора в Русия и всички са умърлушени от случващото се и от очевидната неспособност на управлението на Путин да се справи със ситуацията".

По думите на специалиста по военна история няма аналогични случаи на "такова пренебрежение по време на война и излишно самочувствие, в случая на руснаците, че украинците изцяло зависят от Запада".

Интервюто на Георги Налбантов с Камен Невенкин в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Учителят стана момче за всичко. Младите не остават в училище

Правилата в училище са много условни – за учениците и родителите, а са задължителни само за учителите. Всяка забрана в училище е малко условна . Много често съществуващите инструменти не се прилагат , защото има достатъчно препъникамъни. Това мнение изрази пред БНР Юлиян Петров, председател на  синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"...

публикувано на 10.09.24 в 08:25
Пострадала при украинска атака сграда в Москва.

Украинска атака с дронове срещу Москва

Украйна изстреля дронове срещу Москва и други руски региони. Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов съобщи, че загинала жена, а още един човек е бил ранен при атака на украински дрон срещу Москва. Руската противовъздушна отбрана е унищожила 14 украински безпилотни самолета, насочени към няколко района на Москва и град Подолск, на..

публикувано на 10.09.24 в 08:24

Христо Панчугов: Битката в ДПС няма да приключи нито с решението на ВАС, нито с това на ЦИК

"За добро или за лошо изборите катализираха процеси в ДПС, които със сигурност ще оставят партията в много по-лошо състояние отколкото сме свикнали да я виждаме ". Това заяви пред БНР политологът Христо Панчугов. "Очевидно заради този катализатор съдът ще се принуди много по-рано, иначе вероятно би отнело много повече време, да се..

публикувано на 10.09.24 в 08:18
Антъни Албанезе

Австралия планира забрана за ползване на социалните мрежи от деца

Австралия обяви, че планира тази година да въведе закон, който да забрани на децата да използват социални мрежи, като се позовава на рисковете, които това може да създаде за физическото и психическото здраве, предаде Ройтерс. Премиерът Антъни Албанезе заяви, че лявоцентристкото му правителство ще започне проверка на възрастта през..

публикувано на 10.09.24 в 07:56
Египетски танкове край граничния пункт с Газа Рафах, 9 септември 2024 г.

Десетки жертви на израелски удар в Хан Юнис

Най-малко 40 палестинци са били убити при израелски удар по палатков лагер в Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа, съобщиха медици, цитирани от Ройтерс. По думите им палатковият лагер се намира в района на Ал Мауаси, обявен за хуманитарна зона, където има разселени палестинци. АФП цитира представител на гражданска защита, според когото при удара..

публикувано на 10.09.24 в 07:45

Оранжев и жълт код за дъжд в Западна България

Оранжев предупредителен код за валежи издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. За областите Видин, Монтана, Враца, София-град, София, Ловеч, Пловдив и Кърджали кодът е жълт. Според прогнозата на НИМХ значителни по количество ще са валежите в Западна..

публикувано на 10.09.24 в 07:37
Юта Урпилайнен

Еврокомисарят за международните партньорства е на посещение в България

Европейският комисар за международните партньорства Юта Урпилайнен ще бъде на работно посещение в България. Очаква се тя да се срещне с министъра на външните работи Иван Кондов  и с представители на бизнеса, неправителствения сектор и младежки организации. Сред темите са геополитическата ситуация и участието на България в изпълнението на..

публикувано на 10.09.24 в 07:26