Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев се е отказал от нов премиерски мандат заради спекулации около неговото име

Снимка: Пресцентър на МС
Чуй новината! Чуй новината:

Действащият служебен премиер Димитър Главчев, заяви, че е решил да се откаже от нов мандат, тъй като смята, че около името му са се появили спекулации. Главчев обяви, че след назначаването на новото служебно правителство ще се върне в Сметната палата, а няма да се отдаде на политика.

"Нашето правителство си свърши работата, нямаше никакви забележки по провеждането на изборите. Запазихме европейския път на България". Това заяви министър-председателят Димитър Главчев пред медии в Париж. Премиерът е във френската столица във връзка с Олимпийските игри.

"Аз се отказах от политиката преди две години въпреки всички спекулации, които имаше тогава, и затова всъщност и сега напускам този пост, защото се появиха нови спекулации. Появиха се и спекулации за мои зависимости, за които аз не знам, и реших, че е по добре да постъпя по този начин. Част от решението ми е да запазя доброто си име на професионалист в Сметната палата", посочи той.

Премиерът сподели, че преди няколко месеца е поел позицията на служебен прмиер поради липсата на други желаещи от възможни варианти.

"Сега се появиха други кандидати, нека да им се даде шанс", призова Главчев.

По повод избора на президента да определи Горица Грънчарова–Кожарева за нов служебен премиер, Главчев обясни:

"Аз съм работил малко време с г-жа Грънчарова - няма и година, и то в съвсем друга област. Така че няма как да давам оценка. Оценката за нейната работа като служебен министър-председател ще я дадат българските граждани".


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Времеубежище" e в краткия списък за награда на Центъра за литература и изкуства в Стокхолм

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов в превод на шведски език от Хана Сандборг е сред петте книги, включени в краткия списък на Шведската международна литературна награда на Центъра за литература и изкуства в Стокхолм. Печелившият дует ще бъде избран днес Наградата се присъжда ежегодно за изключителна художествена творба в превод на..

публикувано на 24.10.24 в 10:38

Новата книга "С аромат на печени чушки" ни връща към детството и корените

"С аромат на печени чушки" е новата трета книга на журналиста и писател Ива Димитрова. Пред БНР тя сподели, че това е книга за спомените от детството и за рода, който не трябва да забравяме. "А ако сме се отдалечили, бързайки да завоюваме всичко, което искаме в живота си, в някакъв момент трябва да се върнем към корените си , защото това,..

публикувано на 24.10.24 в 10:15

ВСС не издигна кандидатура за председател на ВАС

Не беше издигнат кандидат за председател на Върховния административен съд на днешното първо от четири заседания на Висшия съдебен съвет.  На тези заседания могат да се внасят номинации за наследник на сегашния председател Георги Чолаков. Следващата възможност е след седмица.  Предложения могат да се правят до 14 ноември. Според..

публикувано на 24.10.24 в 10:05
Храм

Молебен за децата с увреждания в храм "Успение Богородично" в Кюстендил

Молебен за децата с увреждания ще бъде отслужен в централния храм "Успение Богородично" в Кюстендил, съобщават от Архиерейското наместничество в града. На 24 октомври Православната църква отбелязва празника Св. Богородица "Всех скорбящих радост". В този ден Светият Синод на Българската православна църква е определил в православните храмове..

публикувано на 24.10.24 в 09:57
Дом на хумора и сатирата в Габрово

4 мащабни изложби представя Домът на хумора и сатирата в Габрово

Четири мащабни изложби карикатура представя на публиката днес Домът на хумора и сатирата в Габрово. Творбите на проф. Анри Кулев и селекции от 49-тата Национална изложба на карикатурата ще останат до края на февруари догодина. Откриването е предвидено за 17:30 часа, когато най-напред пред публиката ще бъде представена самостоятелната изложба..

публикувано на 24.10.24 в 09:49
Владимир Пенев

Актьорът Владимир Пенев празнува рожден ден на сцената на Народния театър

Актьорът Владимир Пенев ще отпразнува своя 66-и рожден ден днес с юбилейното 50-о представление на постановката "Великденско вино". Спектакълът се играе на камерната сцена на Народния театър, а Пенев се превъплъщава в ролята на поп Кръстьо. За постановката по едноименната пиеса на Константин Илиев режисирана от Явор Гърдев Владимир Пенев..

публикувано на 24.10.24 в 09:47
Ивен Лалова в Лондон

Ивет Лалова: На българския спорт му липсва модернизация

Славната българска лекоатлетка Ивет Лалова-Колио взе участие като лектор в проведения съвсем наскоро форум в Лондон "Кариера и живот – защо в България“, организиран от платформата "България те иска", чиято цел е привличане обратно в Родината на успели в чужбина българи. "Посветила съм живота си в преследване на високи постижения, вярвам, че..

публикувано на 24.10.24 в 09:45