Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за проф. Люба Енчева

Проф. Люба Енчева
Снимка: Василка Балевска

На 9 август отбелязваме 110-годишнината от рождението на забележителната българска пианистка и клавирна педагожка проф. Люба Енчева - музикантка с международна известност и кариера. 

Тя имаше огромен репертоар, с размах свиреше концертите на Бетовен, Бах, Шуман, Менделсон, Рахманинов, Шопен. Беше блестяща камерна изпълнителка - изнасяше сонатни вечери с Недялка Симеонова, Константин Попов, Сава Димитров и още много други наши изтъкнати инструменталисти. Участваше в изявите на редица наши камерни ансамбли: Българското клавирно трио с Васил Стефанов (цигулка) и Анжел Борисов (виолончело), Духовия квинтет на Софийската филхармония, квартет „Аврамов“.

Голямо място в репертоара ѝ заемаше музиката от български композитори. Тя бе първата изпълнителка на „Токата и танц“ от Димитър Ненов, на Концерта за пиано и оркестър от Любомир Пипков, на "Прелюд и токата" от Марин Големинов и още, и още. 

Нейна слабост беше френската музика, която изпълняваше с вдъхновение. Истинско удоволствие бе да присъстваш на концерт на Люба Енчева, за нея пазя много светъл спомен - беше усмихната, сърдечна, емоционална като човек. Така и свиреше. Обикновено след концерт в зала „България“ музикантите на големи групи се оттегляха по улица „Раковски“ и шумно обсъждаха събитието. Тогава тя беше в стихията си, присъствала съм на много такива вечери през 50-те и 60-те години на миналия век, оттогава помня тази слънчева, чаровна жена.

Люба Енчева е родена на 9 август 1914 г. в София. От 4-годишна свири на пиано, обучава я майка ѝ - възпитаничка на киевски колеж. На 10 се явява на конкурс за стипендия в Консерваторията „Верди“ в Милано и е класирана първа между 65 кандидати. На 19 години завършва класа по пиано на проф. Ренцо Лоренцоне с отличие и диплом за най-висока степен. 

Започва концертната си дейност в цяла Европа. Когато изпълнява Четвъртия концерт за пиано и оркестър на Бетовен под диригентството на Карл Бьом във Виена, критиката отбелязва: “Свеж славянски талант“. Желанието да се запознае с френската музика я води в Париж - там специализира в курсовете за „виртуози и интерпретация“ при известния педагог Марсел Чампи и камерна музика при Джордже Енеску. Между 1941/1943 г. отново специализира - този път в Берлин при Едвин Фишер. Съсредоточава се върху немската музика - Бах, Бетовен, Брамс и Моцарт. В същото време концертира в Италия, Франция, Австрия, Германия, Чехия, Унгария и др.

Завръща се в България през 1947 г. Продължава дейността си като концертираща пианистка - отначало като солистка на БНР, след това започва и преподавателска дейност в Музикалната академия, а през 1963 г. вече е професор. Подготвя цяла плеада прекрасни пианисти, между които Николай Евров, Антон Диков, Тодор Кювлиев, Минка Русчева и още много други. Две години Енчева е гост-професор в най-престижниото музикално заведение на Токио - “Музишино академия“. Дълги години тя бе канена за член на журитата на най-престижните клавирни конкурси по света.

Люба Енчева умира на 4 август 1989 г.

В Златния фонд на БНР е запазен спомен на Николай Евров за неговата учителка - запис от 1996 г. 

Чуйте в звуковия файл, където има и студиен запис на Люба Енчева от 1961 г. 


По публикацията работи: Ирена Гъделева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Народен театър

Започва новият сезон в Народния театър, до декември се очакват 7 премиери

Новият сезон в Народния театър започва днес. Откриването е с постановката "Идеалният мъж" на Оскар Уайлд. От театъра обещават 7 премиери до декември. Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Владимир Карамазов, Радина Боршош и Луиза Григорова-Макариев откриват тази вечер сезона в Народния театър. Първата премиера ще е в четвъртък, 12 септември...

публикувано на 10.09.24 в 08:15
Tanzmesse

Елиана Лилова: Българското участие на Tanzmesse беше забелязано

За първи път страната ни беше представена на най-голяма платформа за съвременен танц в света - Tanzmesse, в Дюселдорф.  " За нас беше ненормално България да не присъства 30 години.  Нашата делегация беше от петима човека и  първото ни участие беше доста добре забелязано от всички присъстващи на свотовното изложение. Петимата артисти работят в..

публикувано на 09.09.24 в 10:19
Елена и Яне Каменарови

Формация "Леб и вино" - пазители на автентичната народна музика в Санданско-петричкия район

Елена и Яне Каменарови са признатите пазители на автентичната народна музика в санданско-петричкия район.  Преди четвърт век поставили началото на тази своя мисия да издирят и запишат всичко, така, както го пеели, свирели и танцували предците ни, а създадената от тях формация "Леб и вино" скоро ще отбележи своята 20 годишнина. Самите..

публикувано на 09.09.24 в 09:50
Габриела Иванова

Габриела Иванова, момичето от Дъблин, което пее родопски и пирински песни

От Сандански ви докосваме до великолепния глас на едно 14- годишно момиче от България, живеещо в Дъблин, Ирландия. Това е Габриела Иванова. Музиката е нейната същност и талант, за който тя подсказва на родителите си още на тригодишна възраст.  Обожава народната музика и изследва всичките фолклорни области на родината си.  Въпреки, че..

публикувано на 09.09.24 в 09:31

Самостоятелна изложба на Григор Малинов в Чикаго

В Чикаго започна поредицата от есенни изложби. Като част от нея е и самостоятелна изложба на художника Григор Малинов, която бе открита в галерия "Багрена". Изложбата е озаглавена "Пулсът на красотата" и е първата изява на Григор Малинов във Ветровития град. Представени са 21 платна маслена живопис - пейзажи, натюрморти, женски образи, уловени..

публикувано на 09.09.24 в 09:08

Над 140 издателства участват в "Алея на книгата" в София

Най-голямото пътуващо книжно изложение "Алея на книгата" се открива днес. Шатрите на издателите ще бъдат разположени до НДК през цялата седмица, а организатор е асоциация "Българска книга". Над 140 издателства от цялата страна ще предложат своите най-нови, интересни и търсени заглавия до неделя включително. Шатрите, 59 на брой, вече са..

публикувано на 09.09.24 в 08:40

Слънчеви стихове за малките палавници

Учителката в детска градина с висше педагогическо образование Людмила Данова ме зарадва с най-новата си детска книжка със стихове " Умна и красива, ала пакостлива" точно в навечерието на Рождество Богородично - 8 септември. Авторката е от с. Кътина край София. Това е ден, в който жените се молят за рожби на Дева Мария. Людмила работи..

публикувано на 08.09.24 в 05:10