Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия въвежда режим на контратерористична операция в три области

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия въведе режим на контратерористична операция в пограничните си области с Украйна - Брянск, Курск и Белгород, чиято територия е над 90 хиляди квадратни километра, и предупреди, че боевете поставят под заплаха атомна електроцентрала. Видеоклип, разпространен снощи, показва предполагаеми украински войници, поели контрол над газоразпределителна и компресорна станция в Суджа в Курска област. "Ройтерс" не потвърждава истинността на клипа, а Би Би Си - единствено, че е заснето в съоръжението на "Газпром" в Суджа, намиращ се на около 7 километра от границата с Украйна. 

Би Би Си отбелязва, че клипът не потвърждава твърдението, че украинските сили са поели контрол над целия град, а междувременно руски военни блогъри твърдят, че населеното място е в ръцете на Москва. Засега няма признаци за проблеми с доставката на руски природен газ за Европа.

Официалната причина за контратерористичната операция на руските власти е повишеното ниво на диверсионно-терористична заплаха от страна на Украйна. Според "Ройтерс" украинските сили са навлезли на около 20 километра в руска територия на област Курс. Руското министерство на отбраната съобщи, че боевете там продължават и армията е нанесла въздушни удари по украинските сили, включително с вакуумна бомба.

16 000 цивилни са напуснали домовете си в трите руски погранични области, пише Франс прес. Въведеният нов извънреден режим включва ограничения за придвижване, конфискуване на превозни средства, проследяване на телефонни обаждания и засилване на охраната на обществения ред.

Сраженията между украинските и руските сили се приближиха до Курската АЕЦ, което според руската агенция за атомна енергия е "пряка заплаха" за безопасността й.  Тя осигурява голяма част от електричеството за южните райони на Русия, има шест реактора, от които - два изключени, два в ремонт и два работещи.

А в Беларус, където са разположение руски военни, президентът Александър Лукашенко заяви, че противовъздушната отбрана е свалила над своя територия "цели", изстреляни от Украйна и подчерта, че "провокации няма да останат без отговор".

Преди ден руските власти обявиха извънредно положение в Курска област. Там, пети ден се водят сражения между украински и руски военни. Нито една от страните обаче не е дала точни подробности за естеството и обхвата на силите си.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: В почти финален етап сме на трансформация в партийната система

"Намираме се в много сложен момент от развитието на партийната система в България. Виждаме как системни партии се тресат от вътрешнопартийни скандали и проблеми. Но вероятно сме в този вече почти финален етап на трансформации в тези партии и партийната система. Не всичко е загубено, ще се оправят нещата ". Това коментира пред БНР политологът..

публикувано на 10.09.24 в 10:49

В Дупница ще представят приложението еЗдраве

В Дупница ще бъде представено приложението еЗдраве, а инициативата е на Регионална здравна инспекция - Кюстендил и Общината. Такова представяне стана през изминалата седмица в областния град, като екипите приемаха желаещите да научат повече за приложението в туристическия информационен център до пл. "Велбъжд". Кампанията за представяне на..

публикувано на 10.09.24 в 10:32

Гърция се готви за няколкодневна буря

Гръцките власти предупреждават да се избягва пътуване и влизане в морето заради буря. Министърът на климатичните кризи предупреди в извънредно съобщение, че циклонът не е лятна буря, а есенна система и лошото време ще продължи няколко дни. Не са изключени наводнения в някои райони. Интензивни дъждове засегнаха вече островите в Егейско..

публикувано на 10.09.24 в 10:19
Рейчъл Рийвс

Зимните плащания за гориво на Острова са под въпрос

Британският министър на финансите Рейчъл Рийвс призова депутатите от нейната управляваща Лейбъристката партия да подкрепят плана ѝ за намаляване на зимните плащания за гориво. Гласуването на непопулярната мярка е днес след обед в Камарата на общините. Повече от девет милиона пенсионери вече няма да имат право на добавка до 300 паунда тази..

публикувано на 10.09.24 в 10:09

2300 лв. – най-ниската заплата в армията от догодина

От януари догодина най-ниската заплата в армията става 2300 лева. Това е посочено в писмен отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос на депутата Христо Гаджев. Увеличението на заплатите ще е по-голямо при войниците – 47%. При висшите офицери увеличението ще е 27%. Така от януари догодина заплатата за войниците ще е..

публикувано на 10.09.24 в 09:59
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Димитър Маринов: Докато има хартиени рецепти, дефицитът на лекарства не може да се проследява

Нормално е да има дефицит на лекарствени продукти, няма държава в света, която да има от всички и по всяка време. Дефицитът винаги ще го има, въпросът е как се управлява? Докато има хартиени рецепти не може да се проследи. Това каза в интервю пред БНР Димитър Маринов-председател на Българския фармацевтичен съюз.  В предаването "Преди..

публикувано на 10.09.24 в 09:59
Милена Радева, художник - илюстратор

Четвърто биенале на илюстрацията

Вече е в ход четвъртото издание на Биеналето на илюстрацията. Форумът се провежда през две години. Първото му издание е било през 2018 г. " До края на месеца художниците могат да кандидатстват в сайта, където има онлайн форма. Там трябва да качат 3 свои творби. Така получаваме заявките. Петчленно жури преглежда творбите и в края на..

публикувано на 10.09.24 в 09:57