Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старт на ловния сезон за пернат дивеч

Снимка: bspb.org

Днес се открива ловният сезон за отстрел на пъдпъдъци, гургулици, гривяк и горски бекас. Очаква се поне 50 хиляди ловци да излязат в ловните си райони, въпреки горещото време

И през последната година има ловец, загинал при ловен инцидент. Затова е важно да се спазват правилата, съветва председателят на Съюза на ловците и риболовците Васил Василев.

"Трябва да сме много внимателни в полските и горските територии, защото има висок риск от възникване на пожари. Също така обръщам внимание да се спазва стриктно дисциплината при боравене с ловно оръжие и разбира се, нека да не забравяме и всички правила, които законът за лова изисква да спазваме по време на ловните излети", посочи той.

В сряда правителството прие промяна в Правилника за прилагане на закона за лова, която засяга нормата за отстрел, припомня Василев.

"Отстрелваната норма вече е намалена от 8 на 3 и когато става въпрос за гургулици, трябва да бъдат отстрелвани до три броя гургулици на ловец", допълни той.

"Изпълнен с положителни емоции и успешен ловен сезон на всички български ловци", пожела Васил Василев.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удареният от руска ракета кораб в Черно море продължил курса си към Египет

Удареният вчера кораб в Черно море, натоварен със зърнени култури, е продължил безпрепятствено курса си към Египет. Търговският кораб, ударен от руска ракета в Черно море вчера, е собственост на гръцка компания. Това съобщават гръцките медии, като се позовават на няколко източника. Корабът" Ая" е превозвал жито и селскостопанска техника...

публикувано на 13.09.24 в 13:47
Глаевн комисар Александър Джартов

Пожарната отчете изключително трудни летни месеци – много пожари и бедствия

Директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов отчете изключително трудни летни месеци, изпълнени с много пожари и бедствия.   При отбелязването на професионалния празник на пожарникарите - 14 септември, Джартов посочи, че това е краят на едно лято, изпълнено с тежки и сложни предизвикателства:  "Мисля, че голяма част от нашите съграждани..

публикувано на 13.09.24 в 13:40
Сергей Шойгу

Шойгу се срещна с Ким Чен-Ун

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу се срещна в Северна Корея с лидера Ким Чен-Ун, предаде Ройтерс, като се позова на руски новинарски агенции. Шойгу, който беше министър на отбраната на Русия до месец май пристига в Северна Корея, за която САЩ твърдят, че доставя боеприпаси и балистични ракети на Русия, в ключов момент от..

публикувано на 13.09.24 в 13:38

Катастрофа с военнотранспортен самолет у нас

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с военнотранспортен самолет  L-39 ZA, съобщиха от Министерство на отбраната.  Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации по случай 20 години от приемането на България в НАТО. В момента се провежда разследване.  Взети са..

публикувано на 13.09.24 в 13:11

ВАС отново ще гледа делото за изграждане на завод за каменна вата в село Върбовка

Върховният административен съд отново ще гледа делото за изграждане на завод за каменна вата с изгаряне на големи количества битови отпадъци край павликенското село Върбовка. Инвестиционното намерение е на фирма на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка. Заседанието е насрочено за 16 септември от 11.00 часа и е по жалбата на директора на Регионалната инспекция..

публикувано на 13.09.24 в 13:09
 Димитър Главчев

България няма да предоговаря условията по споразумението с РСМ

България няма да предоговаря условията по споразумението с Република Северна Македония, заяви по време на днешния блицконтрол служебният премиер Димитър Главчев. "Няма за какво да преговаряме. Имаме позиция на България. Те казват, че няма да преговарят със служебно правителтсво, но аз бих казал, че то няма от наша страна желание за преговори, тъй..

публикувано на 13.09.24 в 13:07

ВАС спря делото за Андрей Гюров, ще пита Съда на ЕС

Върховният административен съд спря делото за предсрочно прекратения мандат на Андрей Гюров като подуправител на БНБ и реши да изпрати запитване до съда на Европейския съд. Това забавя процедурата за финализиране на казуса с до година и половина. Ако съдът приеме искането за произнасяне по т.нар. бърза процедура, делото може да бъде..

публикувано на 13.09.24 в 12:55