Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компания за киберсигурност, част от хъб "Тракия", обобщи в доклад големите кибератаки по света

Снимка: nato.int

Проблеми на американски болници, заразени компютри във Франция, изтичане на информация за 40 милиона гласоподаватели в Обединеното кралство. Това са само част от последиците от различни кибератаки. Те са обобщени в доклада на компания за киберсигурност, част от Европейски цифров иновационен хъб "Тракия". Властите у нас пък излязоха с препоръки за устройствата с мобилна операционна система на "Епъл". 

Британската ЦИК не е опазила данни за 40 милиона гласоподаватели във Великобритания. Причината била необновен софтуер на сървърите. 

Френското правителство разследва скорошна атака със зловреден софтуер, засегнала 3 000 машини. Така хакерите карали компютрите да изпълняват произволни команди и да крадат данни от заразени машини. Според доклада на френските власти злонамереният софтуер се е разпространявал главно чрез заразени USB устройства. 

Рансъмуер атака засегнала Организацията OneBlood, която събира кръводаряване и го разпределя в болници в САЩ. Освен смущения в обработката на кръводаряването, вирусът публикувал спешен призив за дарения. Microsoft потвърди, че глобалният срив "Майкрософт", който прекъсна работата на авиокомпании, банки, летища и медии, се дължи на т.нар. "разпределена атака за отказ на услуга". Но от компанията не са я свързали с конкретна заплаха.

В доклада се посочва, че в края на юли и началото на август кибератака за откуп е затворила 300 банки в Индия. А Украйна е спряла с кибератака банкоматите на големи руски банки, блокирала е сметки и мобилни приложения за разплащане.

Само преди дни от Българския център за реакция при инциденти с киберсигурността препоръчаха актуализации за защита за устройствата с операционна система на "Епъл". "Нападател може да използва някои от тези уязвимости, за да поеме контрол над засегната система“, казаха от Центъра.



По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пристига на срещата на върха на БРИКС в Казан, Русия, 24 октомври 2024 г.

На срещата на върха на БРИКС генералният секретар на ООН призова за мир в Украйна, Газа, Ливан и Судан

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за мир в Украйна, Газа, Ливан и Судан в изказването си пред участниците в срещата на върха на БРИКС в Казан, чийто домакин е руският президент Владимир Путин. От своя страна Путин предупреди, че Близкият изток е на ръба на пълномащабна война. Лидери на страни от БРИКС призоваха за деескалация в..

публикувано на 24.10.24 в 18:21
Доц. Пламен Ненов

Доц. Пламен Ненов: Има силно забавяне на ръста на БВП заради демографията

От 2010 г. насам има силно забавяне на ръста на БВП заради демографията . Това каза пред БНР доц. Пламен Ненов , секретар на Съвета за икономически анализи (СИА) към Министерския съвет, относно данни от последния доклад, който е  на тема " Демографски предизвикателства пред българската икономика ", който ще бъде представен на 25-и октомври,..

публикувано на 24.10.24 в 18:19
ържавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) се срещна с катарския премиер шейх Мохамед бин Абдулрахман в Доха - 24 октомври 2024

Американски и израелски преговарящи ще се съберат в Доха през следващите дни

Американски и израелски преговарящи ще се съберат в Доха през следващите дни, за да се опитат да подновят преговорите за споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници в Газа. Това обяви американският държавен секретар Антъни Блинкън в Доха, спирка в 11-апреговори,та му близкоизточна обиколка. Вашингтон се надява, че след смъртта на..

публикувано на 24.10.24 в 18:00
Френският президент Еманюел Макрон (в средата) по време на международната конференция за Ливан - Париж, 24 октомври 2024

Около 1 млрд. долара помощ за Ливан бяха обещани на международна конференция в Париж

Около 1 милиард долара помощ за Ливан бяха обещани на международна конференция в Париж с участието на 70 държави и 15 международни организации. Събраните средства ще подпомогнат разселените мирни граждани заради конфликта. Участниците призоваха за незабавното прекратяване на напрежението. Повече от един милиард долара за подпомагане на Ливан са обещани..

публикувано на 24.10.24 в 17:52
Български граждани гласуват в град Чорлу, Турция, архив.

МВнР: 719 избирателни секции в 57 държави за гласуване на българските граждани зад граница

Българските граждани зад граница ще могат да гласуват в общо 719 избирателни секции в 57 държави, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи (МВнР). Външното министерство успешно подготви и транспортира изборните книжа, материали и машини за гласуване до всички избирателни секции извън страната. Най-много секции ще бъдат разкрити в..

публикувано на 24.10.24 в 17:50

Идентифицирани са двамата извършители на атентата в Анкара

Идентифицирана е самоличността на двамата извършители на вчерашния терористичен акт в Анкара, обяви турският министър на вътрешните работи Али Йерликая. Те са членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), написа той в социалната мрежа "Екс". Петима души загинаха, а 22-ма бяха ранени при нападение вчера срещу производителя на военна техника..

публикувано на 24.10.24 в 17:38

Област Плевен: По сигнали за купуване на гласове са образувани 4 досъдебни производства

В област Плевен до момента са подадени 16 сигнала за нарушения на изборния процес, 14 от които - за купуване на гласове. Там се провежда полицейска операция срещу купения вот, която ще продължи до края на изборния ден. Проверяват се моторни превозни средства, претърсват се частни адреси, търговски обекти, заложни къщи, офиси на дружества, предоставящи..

публикувано на 24.10.24 в 17:37