Трявна предлага удоволствия и изкушения, които се простират далеч извън клишето на културния туризъм на малкия възрожденски град.
Тук можете да опитате специална селекция вино, произведено в Трявна и специална бира, направена в Трявна. Виното има серия Сокай, посветена на уникалния женски накит, заради който тревненки са ходели с високо и гордо вдигната глава, а бирата има вид, който е с чубрица.
"Всичко започва през 2019 година, след това се създава зоокът и останалата част от комплекса, като разказа за "Пътувай с "Хоризонт" Мария Михова, управител на комплекс за производство на вино.
Хората искат да опитат от местното вино, ние участваме на различни събития на национално и международно вино, винарната е малка и бутикова, и така искаме да си остане - да ни разпознават, но да не навлизаме масово в големите вериги магазини, каза още Михова.
А в центъра на Трявна се прави българо-белгийска бира. Преде години белгийски бизнесмен, започва да стори къщи в съседно село. Той представя идеята на тогавашния кмет на Трявна, разказа за "Пътувай с "Хоризонт" Елена Димитрова, управител на комплекса за бира.
"Прави се чистият вид на бирата - вода, хмел, малц и мая. Това се смесва по технология, вари се, тече ферментация и се произвежда бира и целият процес може да се гледа от хората през панорамен прозорец. Това е т.нар. жива бира - в няма добавки, не се бутилира, сподели Димитрова.
Белгиецът много хареса нашата чубрица и той реши да се добави в тъмната бира тази наша традиционна българска подправка - тома е по негова рецепта, много е интересен привкус, допълни Димитрова.
Още по темата в звуковия файл.
Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..
2025-а година е определена като най-успешната след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..
"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..
За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..
Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка. Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..
Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..
Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..