Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Получих покана да остана в кабинета и я приех, заяви служебният финансов министър Людмила Петкова

Депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и БСП отрекоха да са търсени за консултации от Горица Грънчарова-Кожарева

Горица Грънчарова-Кожарева
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Вече четвърти ден продължават консултациите, които номинираната за служебен министър- председател Горица Грънчарова Кожарева прави с потенциални членове на бъдещия си кабинет. 

Как протичат разговорите и ясни ли са вече някои от имената на бъдещите министри

Разговорите на Горица Грънчарова-Кожарева се провеждат в парламента, но не са публични и затова засега няма яснота  кои са поканени и между кого е изборът.

До този момент единственото сигурно име е на настоящия финансов министър Людмила Петкова, която вчера потвърди, че ще запази поста си.
Грънчарова-Кожарева и Петкова са  разговаряли днес по основи приоритети.
Разговорът се е състоял преди заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, уточни Людмила Петкова и допълни: 

"Много неща има да се случат - изпълнението на Бюджет 2024, изготвянето на Бюджет 2025, присъединяването на България към еврозоната. Ние проведохме разговор по основните приоритети на България, така че получих поканата, приех я и за мен е чест да бъда част от нейния екип".

В отговор на въпрос дали бюджетът за следващата година ще бъде внесен в настоящото НС, или в следващото, служебният финансов министър каза: "Срокът е до края на месец октомври - (дотогава) трябва да бъде внесен".

От БНТ съобщиха, че бившият външен министър във втория служебен кабинет на Гълъб Донов - Иван Кондов,  се е срещнал с Грънчарова-Кожарева и е дал съгласие да се завърне на този пост.

Част от министрите в настоящето служебно правителство също дадоха заявки, че са готови да работят и в бъдещото.

При определени условия Даниела Везиева, която беше министър на икономиката в служебните кабинети на Стефан Янев, също би приела подобна покана, каза тя на излизане от НС, където участва в кръгла маса по демографската политика:

"Зависи от това какви ще са условията, при които ще бъда поканена - смисъл такъв какво се очаква да се свърши, ясни критерии, ясен план за тези четири месеца или три, в които трябва да се свърши каквато и да е работа.

Защото ние се намираме в дългосрочна политическа криза. Само провеждането на честни избори не е основният им приоритет на служебните кабинети, както виждаме.

Г-жа Грънчарова е експерт, отбеляза Везиева, а на въпрос дали би могла да работи с нея отговори: "По принцип всеки би могъл да работи с всеки, стига да има ясни правила и критерии за това".

Депутати от парламентарните групи на ГЕРБ СДС, ПП-ДБ и БСП отрекоха да са търсени за консултации от номинираната за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева при определяне на състава на бъдещия кабинет.

Не стана ясно и дали биха се отзовали на подобна покана. Ето как отговориха Анна Александрова от ГЕРБ, Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ и Калоян Паргов от БСП:

"Не мога да ви кажа, не съм информирана, не участвам в този екип", отбеляза Александрова.

"Нямам изобщо подобна информация да се е случило подобно нещо. Това е обект на коментар вътре в парламентарната група, ние тепърва предстои да обсъждаме в парламентарната група каквото и да било, свързано с политическата обстановка в момента", каза Белобрадова.

"Не мога да ви кажа. Мен лично не ме е търсила пък и не знам някой от колегите", посочи Паргов.

В кулоарите на парламента зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Байрям Байрям изрази увереност, че Горица Грънчарова-Кожарева ще се справи със задачата да формира служебен кабинет: "Госпожа Грънчанова да си направи кастинга".

Съпартийката му Искра Михайлова заяви, че няма информация Грънчарова-Кожарева да е консултирала с ДПС имената на бъдещите министри. 

Кастингът за министри продължава. Следващия вторник се очаква членовете на служебния кабинет да се закълнат пред депутатите.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катя Панева

Законопроекти забраняват промяна на пола на непълнолетни лица

От ПГ на ПП-ДБ внесоха три проекта за промени в Закона за закрила на детето.  В два от тях се забранява извършването на медицински дейности за промяна на пола на непълнолетни лица, освен в случаите, когато съществува сериозна опасност за живота или здравето им.  Пред "Хоризонт"  Катя Панева - един от вносителите, обясни каква е разликата с внесения през..

публикувано на 12.09.24 в 14:28

Протест по време на първото заседание на СОС след лятната ваканция

Жители от различни квартали на София се събраха на протест пред сградата на Столичната община по време на първото заседание на Общинския съвет след лятната ваканция. За пореден път поставиха проблемите с новата организация на движението по булевард "Патриарх Евтимий" в центъра, със започналия ремонт на улица "Опълченска" и с липсата на..

публикувано на 12.09.24 в 14:27
Левон Хампарцумян

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредити и депозити бавно ще се покачват, няма да видим двуцифрени

Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме когато се спука. Има много фактори, които действат за увеличаване на цените. В България, където хората са склонни да притежават имота, а не да наемат, също е важен при оценката на пазара, коментира новите изисквания на БНБ за кредитиране Левон Хампарцумян в интервю пред БНР...

публикувано на 12.09.24 в 14:18
Генералният директор на БНР Милен Митев и председателят на БАН академик Юлиан Ревалски

БНР и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Генералният директор на БНР Милен Митев и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски подписаха меморандум за сътрудничество между двете институции. Той предвижда информиране на обществото по въпроси, свързани с развитието на научната дейност у нас и инициативи за популяризиране на научните дейности и изследвания, провеждани в академията.  Юлиан Ревалски..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Процес срещу трима адвокати на Навални в Русия

Руски съд започна днес съдебен процес срещу трима адвокати, които са представлявали покойния опозиционен лидер Алексей Навални. Вадим Кобзев, Алексей Липцер и Игор Сергунин бяха арестувани през октомври 2023 г. Тримата са обвинени в участие в "екстремистка" организация - обвинения, за които се предвижда максимален срок от шест години...

публикувано на 12.09.24 в 13:58
Димитър Марков

Димитър Марков: Не виждам пречка този ВСС да упражни едно от конституционните си правомощия

Доведени сме до ситуация, в която почти всички важни въпроси, опиращи до някаква юридическа обосновка, са в графата "Нееднозначни" . Това каза пред БНР Димитър Марков, директор на Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията, и уточни: "Не мога да кажа, че еднозначно е решен въпросът (избор на нов главен прокурор - б.р.). Чисто..

публикувано на 12.09.24 в 13:31
Лодка с нелегални мигранти на пристанището на град Палеохора, о-в Крит.

Атина настоя за общоевропейско решение на миграционната криза

В интервю пред медиите гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Европа трябва да излезе с общо решение за справяне с мигрантския поток. Атина предлага промяна в охраната на външните граници. "Бреговата охрана на Гърция не е служба по посрещане на мигранти", подчерта премиерът Мицотакис в отговор на обвиненията, че гръцките граничари..

публикувано на 12.09.24 в 13:31