Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО обяви "извънредна ситуация" заради маймунската шарка в Африка

Тедрос Аданом Гебрейесус
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация обяви увеличението на случаите на маймунската шарка в Африка за извънредна ситуация за общественото здраве от международна значимост. Решението трябва да ускори достъпа до тестове, ваксини и лекарства в засегнатите райони.

"Установяването и бързото разпространение на нов вариант на маймунската шарка в източната част на Конго, регистрирането на случаи в съседни страни, които преди не са съобщавали за болестта, както и потенциалът за разпростанение в Африка, са много притеснителни. Имайки предвид и огнищата на други варианти на маймунска шарка в други райони в Африка, е ясно, че е необходима координирана международна реакция, за да бъде спряно разпространението и да бъдат спасени животи", подчерта генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

От януари 2022 г. до началото на август в Африка има над 38 хиляди случая на маймунска шарка, а 1456 души са починали.

Нивото на опасност от маймунската шарка е същото, което преди СЗО е обявявало за огнища с ебола, Ковид-19, както и случаите на маймунска шарка в Европа през 2022 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Шести случай на маймунска шарка у нас – 39-годишен мъж от Варна

Шести случай на маймунска шарка е потвърден у нас на базата на лабораторни изследвания.  Заболелият е на 39 г. с характерен обрив по тялото, в добро общо състояние, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. ДНК на вируса..

публикувано на 09.09.22 в 16:30
Ваксина Imvanex, използвана за маймунска шарка.

Испания започна да ваксинира срещу маймунска шарка

Испания започна да поставя ваксина срещу маймунската шарка. Извън Африка, страната е на второ място в света по брой на заразени, след Съединените щати. 4577 са потвърдените случаи на маймунска шарка в Испания, като 279 от тях са регистрирани..

публикувано на 06.08.22 в 17:25

Гърция съветва туристи да внимават заради маймунска шарка и Covid-19

Повече внимание от туристите препоръчват гръцките здравни власти, поради увеличаване на заразените с маймунска шарка и Covid-19. До сега в Гърция са регистрирани 32 случая на пациенти с маймунска шарка, по информация на здравното министерство...

публикувано на 05.08.22 в 12:14

В Кипър беше регистриран първи случай на маймунска шарка

Първи случай на маймунска шарка бе регистриран в Кипър във вторник, съобщи здравното министерство. Страната очаква да получи ваксини срещу заболяването, осигурени от Европейската комисия, в края на този месец, тъй като количествата им се пренасочват..

публикувано на 03.08.22 в 03:36
Ваксина Imvanex, използвана за маймунска шарка.

Случай на маймунска шарка е регистриран в Кипър

Първи случай на маймунска шарка бе регистриран в Кипър, съобщи днес здравното министерство на страната. Ваксините срещу заболяването, които се очакваха още в края на юли, ще пристигнат в края на август, тъй като количествата са пренасочени приоритетно..

публикувано на 02.08.22 в 19:03

След близо 800 случая на маймунска шарка – Калифорния е в извънредно положение

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение в щата поради разпространението на маймунската шарка, за да "подкрепи усилията на щатските власти за ваксинация", съобщи Ройтерс. Щатските власти на всички равнища работят за..

публикувано на 02.08.22 в 09:47

Ваксините срещу коронавирус не причиняват маймунска шарка

С разпространяването на случаите на маймунска шарка в Северна Америка и Европа се появиха конспиративни теории, които твърдят, че има връзка между заразяването с нея и ваксините срещу Covid-19. Според редица постове на потребители в Telegram, Twitter,..

публикувано на 01.08.22 в 07:00

Първи случай на маймунска шарка в Черна гора

В Черна гора е регистриран първият случай на маймунска шарка, съобщи Институтът за обществено здраве, цитиран от МИА. Институтът уточнява, че пациентът, който е черногорски гражданин, е в добро общо състояние. "Лабораторията на Отделението за..

публикувано на 31.07.22 в 12:59

Втори пациент с маймунска шарка е починал в Испания

Втори пациент с маймунска шарка е починал в Испания след обявения по-рано първи смъртен случай при заразен с вируса. И двамата починали са млади мъже, като резултатите от аутопсията се очакват. Според испанските здравни власти в болница се лекуват 120..

публикувано на 30.07.22 в 17:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прелялата река Ламоне в Емилия-Романя, 19 септември 2024 г.

Лошо време в Италия, област Емилия-Романя отново е под вода

В резултат на лошото време и проливните дъждове, в Италия най-тревожно е положението отново в област Емилия-Романя, която пострада по същия начин миналата година. Предупредителният код в Емилия-Романя остава червен. За 24 часа са паднали средно..

публикувано на 19.09.24 в 11:54

Изчезват ли тапата и тирбушонът?

Тирбушонът се превръща в отживелица - новината дойде от Обединеното кралство. Причината е, че твърде малко хора, особено по-младите, притежават тирбушон или пък знаят как да го използват .  "Смъртта на тирбушона?!" - така вестник "Гардиън",..

публикувано на 19.09.24 в 11:45

НС отхвърли предложението за облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против..

публикувано на 19.09.24 в 11:38

Гражданите могат да проверят дали са подкрепили регистрацията на формации за изборите

От днес всички граждани могат да проверяват на интернет страницата на Централната избирателна комисия дали имената им фигурират в подписка на партия или коалиция.  Ако бъде установена нередност, жалбите трябва да се подават директно до Комисията за..

публикувано на 19.09.24 в 11:24
Село Мурсалево

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила, откъдето се подава вода за селата Мурсалево, в община Кочериново, Смочево, в община Рила, и Слатино в Бобошево, съобщи  областният управител на Кюстендил Александър Пандурски. От 1 юли в..

публикувано на 19.09.24 в 11:14

Надграждат училищната програма "Стъпки заедно" с онлайн елементи

Разширяваме училищната програма "Стъпки заедно" в онлайн и ще я наградим с елементи на онлайн насилието, за да се включат и други ученици и бъдещи миротворци. Това сподели в интервю пред БНР Мария Янкова, директор "Програми" в УНИЦЕФ...

публикувано на 19.09.24 в 11:10

Обучението по английски език - най-търсено, следват го немски, френски и испански

Обучението по английски език остава най-търсено в България, като го следват немският, френският и испанският. Това каза пред БНР Владимир Христов - член на УС на Асоциацията на езиковите центрове. "Животът налага ученето на чужд език. Английският..

публикувано на 19.09.24 в 11:03