Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Желязкова-Тея и Петър Попов представят в песен визията си за "Век на изкуствен интелект"

Снимка: Pixabay

Темата за изкуствения интелект е в центъра на обществения интерес в целия свят. Той се превръща във визитната картичка на новия XXI век. Хората едва сега разбират, че са се стремили към нещо, което всъщност ги заплашва със своята изкусност.

Песента „Век на изкуствен интелект“ повдига темата за изкуствения интелект в изкуството и доказва автентичността на естествения творчески интелект на създателите й: музика и аранжимент – Петър Попов (екс група "Атлас"), текст – Таня Желязкова-Тея, изпълнител – Яна Галинова. 

Изкуственият интелект се асоциира с електронната музика, а в песента „Век на изкуствен интелект“ звучи запомнящ се мелодичен блус. Песента утвърждава надеждата, че въпреки страховете и заплахите от изкуствения интелект, ние оставаме хора и решаваме еднакви проблеми. Ако се приеме, че песента "Кукла" на група "Атлас" е предвестник на съвременен робот, след 31 г. на прага на два века се получава много интересна връзка с новия век на изкуствен интелект. 

Песента „Век на изкуствен интелект“ получи подкрепата на Фонд „Популяризиране и развитие на българското културно наследство и творчество“ на Музикаутор от сесия 2023. Тя е класирана сред 74 проекта на 130 български творци в категорията „Популярна музика“. Песента е свързана с няколко иновативни подхода в музикалното творчество. 

Днес хората да изправени пред предизвикателствата на новия век, с въвеждането на новите технологии, които навлизат трайно в бита ни. Тази тема вдъхнови Таня Желязкова-Тея да напише текста, който облече в музика Петър Развигоров Попов. 

Попов е свързан с музиката от дете - Филхармония „Пионер“, Духов оркестър „Ален Мак“. По-късно става клавирист и вокал в българската рок група „Атлас“. По текст на Димитър Воев и музика на Петър Попов пилотната песен „Кукла“ от албума на „Атлас” през 1992 г. достига първите места в музикалните класации в България. Стои на върха цели 64 седмици в класацията Топ 10 на БНР и е излъчена по VOA EVROPA. Група „Атлас“, за която Пепи Попов пише музика, печели наградата „Група на година“ два пъти – през 1991 г. и през 1992 г. 

Той е работил със Стефка Берова и Йордан Марчинков към Концертна дирекция София, с Кичка Бодурова, Георги Христов и много други български популярни изпълнители. През 2005 г. по покана на Таня Желязкова-Тея, тогава директор на Националния дворец на децата, създава химна „Новатори” по повод 55-ата годишнина на двореца. През 2019 г. авторската му песен „Кукла“ влиза в учебниците по Музика за 7 клас. Същата година участва в журито на Детския фестивал „Млади таланти“ към Националния дворец на децата. През 2022 г. заедно с текстописеца Таня Желязкова-Тея печелят в конкурса „Светилник“ на Музикаутор с химна на 153 Спортно училище „Неофит Рилски“, София. 

Таня Желязкова-Тея е доктор по теория на познанието и преподавател-изследовател по обща педагогика, история на педагогиката и образованието. Автор на 35 научни статии, 1 научна монография, 1 методическо помагало и съставител на 4 тематични сборника. Създател на Педагогика на информалното образование като самостоятелен клон на педагогиката. Учредител и председател на Движение за деца „Рицари на познанието” (1993-2008) и автор на текста на Химна „Рицари на познанието” по музика на Хайгашот Агасян. Директор е на Националния дворец на децата (2002-2006). Учредител и Председател на Настоятелството на Фондация „Институт за информални иновации”, в която работи в момента. Дванадесет от своите поетични творби е публикувала на конкурсен принцип в десет сборника „Стъпки” – поезия от български учени. 

Песента "Век на изкуствен интелект" беше представена в предаването "Бъди какъвто си" от авторите си Петър Развигоров Попов и Таня Желязкова- Тея. Чуйте разговора с тях в приложения аудио файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият албум на пианиста Иван Янъков вече е на световния пазар

От днес, 13 септември, на световния музикален пазар излиза най-новият албум на българския пианист Иван Янъков . В него са включени произведения за соло пиано от Цезар Франк, Йозеф Хайдн и Сергей Рахманинов.  Изпълнителят споделя, че това е музика, която познава отдавна, но сега се връща към нея, за да я изработи в детайли и да я представи студийно...

публикувано на 13.09.24 в 16:50

Голямата меса от Антон Брукнер ще звучи в чест на 200-годишнината му в София

На 20 септември от 19:00 часа в зала „България” почитателите на класическата музика ще има шанса да чуят една от мащабните творби на Антон Брукнер – Голяма меса № 3 във фа минор за солисти, хор и оркестър. Концертът е посветен на 200-годишнината от рождението на забележителния австрийски композитор, станал особено популярен със своите..

публикувано на 13.09.24 в 15:44
Габровският камерен оркестър

Дни на камерната музика - за 48-и път в Габрово

И тази година габровската публика има шанса предсезонно да се радва на ценни музикални събития - традиционните Дни на камерната музика започват на 15 септември и ще продължат шест поредни вечери. Фестивалният афиш, съставен за пореден път от диригента на Габровския камерен оркестър Иван Стоянов, предвижда гостувания в града на български изпълнители,..

публикувано на 13.09.24 в 15:05
Любомир Пипков

Спомен за хоровите шедьоври на Любомир Пипков

На 6 септември се навършиха 120-годишнината от рождението на един от най-ценените български композитори - Любомир Пипков.  В своето творчество той пресъздаде духа на епохата - независимо от жанра, в който композираше. Но за една личност с толкова богата душевност и едно толкова извисено творчество е трудно да се говори в малкото минути,..

обновено на 13.09.24 в 14:37
Пламен Димитров

Пламен Димитров - Между "Гласът на България" и операционната

"Трябва ми много малко време, да видя някои сцена и в мен да се зароди песен, сподели за "Нощен хоризонт" музикалната звезда Пламен Димитров – участник в "Гласът на България" . "Или да напиша стих, или за това, че аз се занимавам с театрални занимания с деца, да реша кое произведение да избера , така се запалва искрата, тръгва от някъде -..

публикувано на 13.09.24 в 09:27

Пето издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental

Петото издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental ще се проведе от 28 септември до 6 октомври . 30 премиерни за България филми ще бъдат показани в рамките на фестивала . Голяма част от лентите са носители на престижни международни награди, разказа за БНР фестивалният директор Мартичка Божилова .  Sofia DocuMental е..

публикувано на 12.09.24 в 15:44
История на пчелите - Мая Люнде

"История на пчелите" - предупреждение за опасностите, които идват, когато пренебрегваме природата

Романът " История на пчелите" на Мая Люнде  достига върховете на класациите за най-продавани книги в десетки страни и е най-големият норвежки успех в литературата през ХХI век.  Епичен роман за смъртта на пчелите, събиращ миналото, настоящето и ужасяващото бъдеще в история, заплетена като пчелна пита и разказваща за силната връзка между деца..

публикувано на 12.09.24 в 11:56