Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладян е пожарът в Съмърсет Хаус в Лондон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пожарът в известната историческа сграда Съмърсет Хаус в централен Лондон беше овладян, след като около 125 пожарникари бяха извикани да се справят с огнената стихия. Няма пострадали хора, нито повредени произведения на изкуството. 

На съвместна пресконференция на уредниците на Съмърсет Хаус, който представлява център за изкуства, култура и развлечения, и лондонската пожарна бригада, бе съобщено, че пожарникарите довършват последните огнища в най-високите части на сградата.


Пожарът избухна в западното крило малко преди обяд в събота и историческата забележителност ще остане затворена "до второ нареждане". В тази част на сградата не е имало произведения на изкуството. Няма данни за пострадали, а причините за пожара в момента се изясняват. 

Министърът на изкуствата сър Крис Брайънт каза, че се надява Съмърсет Хаус да отвори отново възможно най-скоро и че неговият отдел поддържа връзка с уредниците. Предполага се обаче, че галерията "Courtauld", която се помещава в комплекса, ще отвори отново за посетители още днес.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пожарникари се борят с голям пожар в лондонския Съмърсет хаус

Петнадесет противопожарни коли и около 100 пожарникари бяха изпратени в събота да потушават пожар в Съмърсет Хаус (Somerset House) в центъра на Лондон, като над града се виждат облаци от черен дим, съобщава Ройтерс. "Екипите се борят с пламъците,..

публикувано на 17.08.24 в 16:20
Пожар в Съмърсет Хаус в централен Лондон

125 пожарникари продължават да се борят с пожара в Съмърсет Хаус в централен Лондон

Около 125 пожарникари продължават да се борят с пожара в историческата сграда Съмърсет Хаус в централен Лондон. Няма данни за пострадали, съобщиха от столичната полиция. Малко преди обед лондонската пожарна получи сигнал за инцидента в Съмърсет..

публикувано на 17.08.24 в 17:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова

МФ: Разработени са редица приходни и разходни мерки, целящи дефицит до 3% от БВП през 2025 г.

Министерство на финансите не предвижда увеличаване на данъците за догодина, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На въпрос на БНР свързан с проектобюджета..

публикувано на 28.10.24 в 13:04

ЦИК започна повторната обработка на резултатите от вота

В Централата избирателна комисия започна повторната обработка на резултатите от вота.  Документите си за такава обработка вече предадоха пет  районни избирателни комисии.  Един от първите пристигнали беше председателят на Комисията за..

публикувано на 28.10.24 в 13:02
Тяло на жена е открито в столичния кв.

Първоначалната версия сочи към убийство и грабеж в софийския кв. "Младост"

Полицията в София разследва предполагаемо убийство. Тази сутрин тяло на жена беше открито в столичния квартал "Младост 1".  Районът е отцепен. Сигналът за откритото тяло на жената е подаден около 7.40 на телефон 112 и в полицията. На място са..

публикувано на 28.10.24 в 12:58
Посолството на България в Берлин

ПП-ДБ печели най-много гласове в Германия

В Германия най-много гласове на вчерашните предсрочни парламентарни избори е получила коалицията ПП-ДБ. Тя е получила 5791 гласа, или 29,18% от вота. На второ място е "Възраждане" с 3607 гласа и 18,18%. Изненадващо е представянето във..

публикувано на 28.10.24 в 12:53

МЕЧ иска анти-ГЕРБ и анти-ДПС правителство, държи да получи МВР

Новата парламентарна формация е партия МЕЧ. Преди минути нийният лидер на партията Радостин Василев посочи, че те ще настояват да бъде сформирано, цитирам "анти-ГЕРБ и анти-ДПС" правителство,  и искаха да получат Министертво на вътрешните работи в..

публикувано на 28.10.24 в 12:52
Исторически парк

Любомир Жечев: Има знак на равенство между "Величие" и Исторически парк

Варненската районна прокуратура е започнала досъдебно производство, за да изясни дали е налице финансова измама, свързана с филма на Любомир Жечев за Исторически парк. Това съобщи Жечев в интервю пред БНР. "Разследват дали набирането (на..

публикувано на 28.10.24 в 12:25

"Възраждане" с убедетелна победа в Регенсбург, втори там са "Величие"

В Ренсбург, Германия на вчерашните избори 481 наши сънародници са упражнили правото си на вот. Това съобщи пред БНР д -р Антоанета Тончева, доброволец и член на избирателна комисия. ПП-ДБ печели най-много гласове в Германия Над 146 000 души..

публикувано на 28.10.24 в 12:22