Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засега Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна заради атаката на Киев срещу Курска област

Юрий Ушаков
Снимка: Ройтерс

Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна засега предвид атаката на Киев срещу Курска област. Това заяви във видео изявление помощникът на руския президент Юрий Ушаков.

Според Ушаков предложенията за мирни преговори, направени от президента Путин през юни, сега не са валидни, но не са отменени.

"В този момент би било напълно неуместно да се влиза в какъвто и да било преговорен процес", подчертава помощникът на руския президент. По думите му, поддържането на тази позиция ще зависи от ситуацията, включително на бойното поле.

През юни Путин каза, че Русия ще прекрати войната в Украйна само ако Киев се съгласи да се откаже от амбициите си за НАТО и да предаде всичките четири провинции, претендирани от Москва. Искания, които Киев бързо отхвърли.

Междувременно президентът Володимир Зеленски заяви, че целта на операцията в Курска област е създаването на буферна зона на руска територия. Така Украйна ще защити жителите на Сумска област от постоянния руски обстрел.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВСС решава дали да възобнови процедурата за избор на главен прокурор

Висшият съдебен съвет решава дали да възобнови процедурата за избор на главен прокурор. Предложението е на Прокурорската колегия, като според проекта изборът трябва да е в средата на януари 2025 година. От миналия юни временно изпълняващ функциите обвинител №1 е Борислав Сарафов. Той пое ръководството на прокуратурата сред предсрочното..

публикувано на 12.09.24 в 07:30

Участниците в поредните предсрочни избори - 28 партии и 11 коалиции

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Предизборната кампания ще започне на 27 септември - месец преди седмите парламентарни избори за 4 години. Малко преди крайния срок вчера в ЦИК бяха внесени документи за регистрация на коалиция "Алианс за права и свободи" . Документите..

публикувано на 12.09.24 в 07:28
МВР на 6 септември

Национално съвещание на МВР в подготовка за изборите

С подготовката на изборите е свързано и Националното съвещание на МВР. В него ще се включи служебният министър-председател Димитър Главчев. В заседанието участие ще вземе и министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор на организационно-техническата подготовка на вота, както и представители на прокуратурата и ДАНС...

публикувано на 12.09.24 в 07:25
Сградата, в която ще се помещава историческият комплекс

В Троян откриват исторически комплекс "Балканци"

В Троян ще бъде открит официално новият исторически комплекс "Балканци" . Той разказва историята на героичния 34-ти пехотен троянски полк, участвал активно и със значима роля в славните битки на Българската армия по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Комплексът е изграден от доброволци от Националното..

публикувано на 12.09.24 в 06:59
Алберто Фухимори, архив от 2018 г.

Починал е Алберто Фухимори, противоречивият бивш президент на Перу

Бившият президент на Перу, прекарал 16 години в затвора за престъпления срещу човечеството, Алберто Фухимори е починал на 86-годишна възраст. От семейството му съобщиха, че той е напуснал този свят след дълга битка с рака. Фухимори е починал в Лима, по-малко от година след като бе освободен предсрочно от затвора. Преди месец дъщеря му Кейко заяви,..

публикувано на 12.09.24 в 04:43

Северна Корея изстреля нов бараж от ракети

Северна Корея изстреля днес серия от балистични ракети с голям обсег от източното си крайбрежие, предаде Ройтерс, като се позова на армията на Южна Корея. В по-ранно свое изявление южнокорейските военни говориха за неопределен тип ракета. След това агенцията се позова на японската брегова охрана. Според нея севернокорейска ракета, за която..

публикувано на 12.09.24 в 03:24

Часове след дебата им, Тръмп и Харис заедно почетоха жертвите на 11 септември

Часове след първия им и засега единствен предизборен телевизионен дебат вицепрезидентът Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп се събраха отново пред мемориала на жертвите от атентатите от 11-септември 2001 година в Ню Йорк. Камала Харис и Доналд Тръмп се ръкуваха и размениха няколко думи въпреки оспорвания им телевизионен дебат..

публикувано на 12.09.24 в 03:10