Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потушиха новия пожар в планината Славянка

Снимка: БГНЕС

Само за няколко часа беше потушен пожарът, който избухна тази сутрин  в подножието на връх Алиботуш в планината „Славянка“. 

Екипи на противопожарните служби и горските стопанства от Гоце Делчев и Сандански успяха да  спрат огъня  да не навлезе в държавните горски територии. 

 Само седмица след потушаването на големия горски пожар в планината Славянка, който месец бушува на гръцка и на българска територия,  тази сутрин  мълния предизвика запалване на сухи треви и храсти  в подножието на Царев връх, по-известен с името Алиботуш.

Към мястото са насочени  около 20 служители от горските стопанства и противопожарните служби, заяви Пламен Поюков, директор на горското стопанство в Катунци.

"Засега няма нищо тревожно. Смятам, че ще се справят в рамките на работния ден да го локализират и да го загасят пожара окончателно, тъй като става въпрос за сухи треви и храсти, така че ние взимаме превантивни мерки да загасим пожара на територията, на която се намира в момента. Всъщност, е на около 5-6 км. в права линия от пожара, който действаше до момента в биосферния резерват", обясни Поюков.

Малко преди обяд от Югозападното държавно предприятие  информираха, че пожарът е потушен, а дъждът е помогнал значително за  бързото му овладяване.

 Над 30 запалвания в горски територии и  граничещи с тях земеделски земи  са регистрирани на територията на област Благоевград само за една седмица.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Варна обяви частично бедствено положение за район "Приморски"

Във връзка с нанесени значителните вреди на пътната инфраструктура и имуществото, нанесени от проливните дъждове през последните 48 часа, кметът на Варна Благомир Коцев издаде заповед, с която обявява частично бедствено положение за район "Приморски", съобщават от общинския пресцентър. По този повод в 11:00 часа днес се свиква Общински щаб за..

публикувано на 12.09.24 в 10:27

Борисов не одобри идеята за отдалечен от партиите експертен премиер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като неработеща идеята на ПП-ДБ за правителство, начело на което да стои максимално отдалечен от партиите и експертен премиер. "Ако лидерите и партиите не предлагаме управление, как ще дойде неутрален човек, ще стъпи на програми, ще избере министри, които никой не познава, и ще започне да управлява с..

публикувано на 12.09.24 в 10:08

Законопроектът за насърчаване на доброволчеството отпадна от програмата на НС

Депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, един от ДПС и 22 независими гласуваха от програмата на Народното събрание да отпадне законопроектът за насърчаване на доброволчеството, внесен от БСП. Искането беше направено от  Калина Константинова от ПП-ДБ с аргумента, че са внесли свой законопроект. Тя  призова всички законодателни инициативи да бъдат обсъждани..

публикувано на 12.09.24 в 09:57
Пожар на о-в Крит.

Гърция: Пожар на о-в Крит, наводнение на Родос

Пожари и наводнения в Гърция. Мащабният пожар на остров Крит,който се запали в близост до хотели и наложи евакуацията на туристи, също е поставен под контрол. Спасиха и манастирите в Атон от бушуващия там пожар. През цялата нощ пожарникари се бореха с огнената стихия на Атон, която заплашваше да достигне до манастири. По въздух се включиха..

публикувано на 12.09.24 в 09:42
Д-р Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и председателят на Българската хотелска асоциация Веселин Данев подписаха меморандум за сътрудничество

Здравните осигуровки да се ползват в СПА курортите с цел превенция на здравето

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм съвместно с Министерството на туризма работят по проект за превенция и включване на България в общоевропейската политика за здраве. Това стана ясно в рамките на Единадесетия годишен конгрес на организацията от думите на неговия председател д-р Сийка Кацарова. Бургас е домакин на 11-ия годишен..

публикувано на 12.09.24 в 09:37

Стачка на белгийското летище Шарлероа

Днес е обявена 24-часова стачка на летище Шарлероа в Белгия. Това е летището в близост до Брюксел, на което кацат и нискобюджетните компании, летящи от София. "Всички полети, заминаващи и пристигащи на летище Шарлероа, са отменени", съобщи директорът по комуникациите на летище Шарлероа Натали Пиерард, съобщава белгийският вестник "Льо..

публикувано на 12.09.24 в 09:34
Един от плажовете в Поморие

Успешен морски сезон. Остават въпросителни за наемането на чужденци от трети страни

Близо 2 милиона лева трябва да бъдат осигурени, за да се увеличи капацитетът на консулските ни служби в трети страни извън ЕС , от които България чака работници в сферата на туризма. Това заяви  бившият служебен министър на туризма, а сега секретар в президентството Илин Димитров. По думите му, отсега трябва да е ясно, че з а облекчаването на..

публикувано на 12.09.24 в 09:31