Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите ни са много трудно проследими от гражданина, който гласува, посочи изборният експерт

Проф. Румяна Дечева: Изборният кодекс предопределя хаос

Според нея общественият дебат за изборните промени е задължителен

| Интервю
проф. Румяна Дечева
Снимка: Ани Петрова

"Нашите избори са много трудно проследими от гражданина, който отива да гласува. Когато един нормален гражданин не вижда как неговият глас се отразява и допринася за нещо положително, той се отдръпва".

Това коментира пред БНР изборният експерт проф. Румяна Дечева.

"Освен МВР, има и други институции, които имат пряко участие. Дали изборите ще генерират онова доверие, от което ние имаме нужда като общество - да вярваме, че резултатите наистина отразяват нашия вот, ние трябва да вярваме във всички етапи на процеса", отбеляза тя.

Основната роля да прилага Изборния кодекс е на ЦИК, но заедно с това ролята на държавата е неизменна, подчерта експертът и изрази предположение, че при предстоящите избори няма да има подобрение в организацията и прозрачността

Според нея изборната администрация няма да е по-подготвена: "Това е предопределено от начина, по който е организиран целият изборен процес в Изборния кодекс. То е предопределено да има хаос". 

"По начина, по който се промени Конституцията, без обществено обсъждане, по същия начин 24 поправки на Изборния кодекс бяха направени за 10-те години на съществуване на този Кодекс, без обсъждане, под волята и натиска на определена политическа сила, която имаше временно мнозинство, моментно, винаги използвано в собствена изгода. Имаме такива недомислици в Изборния кодекс, че то вече е много трудно с най-голямото старание голяма част от хората да се справят", обясни проф. Дечева в интервю за предаването "12+4"

И даде пример с едновременното гласуване с машини и на хартия. По думите ѝ ние сме единствената страна в целия свят, която прави това. Според нея в България когато политическите сили искат да променят нещо в Изборния кодекс, политиците започват да атакуват или хартиените, или машинните бюлетини. Противопоставят технологии, за да прикрият едни интереси и начин на въздействие, категоричен е експертът. 

По думите ѝ местните избори са онази лаборатория на недоверие, която генерираме на всеки 4 години. Нейното мнение е, че българските избори отразяват волята на отишлите да гласуват с отклонения. Но:

"Не смятам, че отклоненията в голям мащаб биха променили резултатите".

Проф. Дечева посочи и друг проблем - че съставите на ЦИК и на секционните комисии са много големи.
 
Тя заедно със свои колеги отдавна апелират да има обществен дебат по отношение на това какво трябва да се промени, за да няма проблеми в избирателната система. Според нея общественият дебат е задължителен. В идеалния случай този дебат би бил воден от ЦИК, партии, министерствата, смята тя и добави:

"Това трябва да бъде един много широк дебат и той трябва да бъде основан на обществения интерес".

Според нея грешките при изборите са технически и са в следствие на начина, по който са направени протоколите, и умората след дългия работен ден. Има много простички неща, които могат да се изчистят, категорична е тя, но добави, че това няма да се случи за предстоящите избори

"ЦИК не проявява голям интерес към предложенията, които се правят от гражданския сектор. Те са назначени от политически партии и когато те нямат интерес, съответно и ЦИК няма да има интерес".

Цялото интервю на Георги Марков с проф. Румяна Дечева в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Гуцанов

БСП няма да подкрепи промени в Изборния кодекс преди вота

БСП няма да подкрепи промени в Изборния кодекс непосредствено преди изборите, заяви председателят на ПГ на социалистите Борислав Гуцанов: "БСП - Обединена левица" не се притеснява от евентуален нов ляв проект около Корнелия Нинова, каза още Гуцанов: "Това, което за нас е най-важно, е отново избирателите на "БСП - Обединена левица" да..

публикувано на 12.09.24 в 11:06

Недовършени ремонти на училища налагат преместване на класове в други сгради в Кюстендил

Недовършени ремонти в две кюстендилски училища налагат класовете да бъдат преместени в други сгради. Ремонтите ще продължат до началото на 2025 година. Учениците от Основно училище "Проф.Марин Дринов" ще се обучават в сградата на Второ основно училище "Даскал Димитрий". Възпитаниците на Основно училище "Свети Паисий Хилендарски" пък..

публикувано на 12.09.24 в 11:05
Джаред Айзъкман и Сара Гилис

Милиардер се готви за първа комерсиална космическа разходка

След като навлезе по-дълбоко в Космоса от всички хора през последния половин век, пионерският цивилен екипаж на SpaceX ще влезе в историята днес с първото в историята излизане в открития космос на непрофесионални астронавти SpaceX, което е насрочено за 11:55 българско време.  С резервен прозорец и утре. Мисията Polaris Dawn на SpaceX,..

публикувано на 12.09.24 в 10:56
Пост Малоун и Тейлър Суифт

Тейлър Суифт и Пост Малоун отличени за видеоклип на наградите на MTV

Певицата и тийнейджърски поп идол Тейлър Суифт получи голямата награда за видеоклип на 40-ата церемония на MTV, която се състоя в Ню Йорк. Певицата, която подкрепя Камала Харис в президентската надпревара, призова при получаването на наградата си младите в САЩ да отидат до урните. Тейлър Суифт взе статуетка за видеото към песента си с Пост..

публикувано на 12.09.24 в 10:45

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци седмично се изхвърлят във Велико Търново

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци, поставени около контейнерите за смет, събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново. За да ограничи нарушенията, общината планира да постави камери за видеонаблюдение около всички 463 точки за изхвърляне на отпадъци, на които са разположени контейнерите.   Всякакъв тип отпадъци се..

публикувано на 12.09.24 в 10:38

Кметът на Варна обяви частично бедствено положение за район "Приморски"

Във връзка с нанесени значителните вреди на пътната инфраструктура и имуществото, нанесени от проливните дъждове през последните 48 часа, кметът на Варна Благомир Коцев издаде заповед, с която обявява частично бедствено положение за район "Приморски", съобщават от общинския пресцентър. По този повод в 11:00 часа днес се свиква Общински щаб за..

публикувано на 12.09.24 в 10:27

Борисов не одобри идеята за отдалечен от партиите експертен премиер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като неработеща идеята на ПП-ДБ за правителство, начело на което да стои максимално отдалечен от партиите и експертен премиер. "Ако лидерите и партиите не предлагаме управление, как ще дойде неутрален човек, ще стъпи на програми, ще избере министри, които никой не познава, и ще започне да управлява с..

публикувано на 12.09.24 в 10:08