Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат хеликоптерна площадка на върху една от сградите на болница "Медика" в Русе

Снимка: Ася Пенчева

Първата в страната височинна хеликоптерна площадка ще бъде изградена до края на годината върху една от сградите на болница "Медика" в Русе. Тя ще бъде и част от националната система за спешна помощ по въздуха.

Хеликоптерната площадка се изгражда на височина 25 м и за да е устойчива, е проектирана специална конструкция, която е с ширина 26 м и е с по-голям диаметър от самата сграда. Такова съоръжение се проектира и изпълнява за първи път в страната, а прецизността е от особено значение, коментира ръководителят на обекта Милко Радославов.

"Вижте колко сме високо, вижте какъв вятър духа, съответно отдолу крана вдига, без да има никаква видимост. Говорим по радиостанции. Отделно, че самата площадка е доста тежка. Всеки един профил тежи по 3,5 тона и оттам идва сложността".

Инвестицията на болницата надхвърля милион и половина лева, но тя ще бъде безценна за транспортирането на хора и органи, каза управителят на лечебното заведение доктор Ивелин Йоцов, и допълни:

"Предвидили сме да кацат и български, и румънски хеликоптери, за да може тази площадка да подпомага дейността на лекарите, да осигурим по-бързо и по-качествено придвижване на нуждаещите се от Спешна помощ до други лечебни заведения в страната и чужбина".


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-висока избирателна активност в област Монтана

41% от имащите право на глас в област Монтана излязоха днес до урните. Това е с 3% повече от вота на 9 юни. Най-активни са били в община Георги Дамяново. 47 810 жители на област Монтана са гласували днес за парламент. Спрямо вота от юни те са с 3000 повече. В проценти до урните са отишли 41,02 от имащите право на глас 116 557 души. С 59,93%..

публикувано на 27.10.24 в 21:40

Над 41% избирателна активност във Врачанско

При избирателна активност от 41,18 на сто приключи изборният ден в област Враца. Гласували са над 61 хиляди избиратели, което е с близо 10 хил. души повече спрямо вота през юни. Според данните на РИК - Враца, най-активни днес са били в община Борован, където са упражнили правото си на глас 55 на сто от вписаните в избирателните списъци...

публикувано на 27.10.24 в 21:34
Полина Витанова

В над 300 от 634 секции в 23 МИР – София е имало проблем с гласуването с машини

В над 300 от 634 секции в 23-ти Многомандатен избирателен район в София е имало проблем с гласуването с машини. В 12 секции са преминали на хартиени бюлетини, информира председателят на 23-та Районна избирателна комисия Полина Витанова. "Имаше 10 машини, на които се чуваше само звуков сигнал, но нямаше бюлетина от тях. Поредните същи проблеми..

публикувано на 27.10.24 в 21:31
Георги Киряков

Георги Киряков: Вероятността за правителство е реална, независимо от формулата

Хипотезата  да се състави редовно управление е с по-голяма вероятност на случване от предходния път, независимо от формулата - дали ще е правителство на малцинството, или на някакво национално спасение, обединение. И независимо от това кой ще е премиерът - има много по-голяма възможност в момента да се състави някакво мнозинство, независимо от..

публикувано на 27.10.24 в 21:26
Станислав Балабанов (вляво) и Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: ИТН няма да работи с "ДПС - Ново начало"

"Има такъв народ" се представи изключително стабилно на тези избори, каза заместник-председателят на партията Тошко Йорданов. Според него има ръст в подкрепата на партията. Той още веднъж заяви, че от ИТН не биха преговаряли с "ДПС - Ново начало": "Колко пъти да ви казвам, че няма да работим с формацията около Делян Пеевски. Казвам го..

публикувано на 27.10.24 в 21:11
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Има реалистичен вариант за коалиция между 3 партии

Има реалистичен вариант за коалиция между 3 партии в 51-вия парламент. Това мнение изказа пред БНР Първан Симеонов, директор на "Галъп интернешънъл Болкан".  " Част от ПП-ДБ едва ли ще са много радостни от нова колаборация с ГЕРБ и може би ще трябва подкрепление от някъде другаде. Разбира се, че ИТН, които са главните потенциални..

публикувано на 27.10.24 в 21:08
Празната секция в генералното консулство в Истанбул.

Разлики в активността на вота за НС в Турция

Нежелание за гласуване, слаба активност в традиционно натоварени секции, но повече гласували на места, които преди са били с по-малко избиратели. Това сочат за момента данните за изборите за Народно събрание от Турция. Същата или малко по-висока от тази през юни се очертава активността в Турция след приключване на изборния ден. По..

публикувано на 27.10.24 в 21:06