Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужни са още 12 000 лв., за отварянето на храм "Св. Димитрий Солунски" в Тутракан

| Репортаж
3
Снимка: Незабравка Кирова

През 2013 година започва строежът на параклиса "Свети Димитрий Солунски" в Тутракан и макар отдавна да е завършен, все още не е осветен и не е действащ.

Според дарителите, има малко довършителни дейности, които не са пречка той да бъде отворен за миряните. Според църквата, трябва да бъде ограден и осветен, а според миряните – кметът е виновен, че нямат  къде да запалят свещ.

Параклисът "Свети Димитрий Солунски" е издигнат в горната част на Тутракан, върху основите на разрушен християнски храм през 1940 година.


Преди дни сред местните жители се оформи напрежение в социалните мрежи, за това, че параклисът не е бил отворен в деня на Света Богородица, защото за мнозина е трудно да слизат в долната част на града, където е църквата "Свети Николай". 

Недоволството бе срещу местните власти.

Но явно малцина знаят, че Общината и кметът като институция нямат нищо общо, това разясни управляващият Тутракан д-р Димитър Стефанов.

В благотворителната акция за градежа на църквата се включват и от побратимения на града румънския Кирнодж. 

Правят изложба на икони, изографисани от млади иконописци. От тези икони даряват и на бъдещия храм. Местни предприемачи осигуряват разноските за осветление и за изографисване.


Къде е църквата в този пъзел?

Според отец Илия Тонков, докато не бъде ограден параклисът не може да бъде осветен, а и трудно щяло на тримата свещеници от Тутраканска духовна околия да обслужват и новия храм, но пък от полза щяло да е, ако се продават свещи в него.

И да напомним – дарителска сметка е открита отдавна и всеки, който иска да спомогне за това параклисът "Свети Димитрий Солунски" по-скоро да стане действащ храм, може да го направи.

Нужни са само още 10 – 12 000 лева.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС отхвърли жалбата на "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за изборите

Върховният административен съд отхвърли жалбата на коалицията около Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за участие в изборите на 27 октомври.  От прессъобщение, разпространено от пресцентъра на съда, става ясно, че решението, което е окончателно, е мотивирано с определението от вчера - на друг..

публикувано на 12.09.24 в 15:52

Парламентът прие на първо четене да има вендинг машини за лекарства

Парламентът даде зелена светлина на работата на вендинг машини за лекарства, които се изписват без рецепта, предложението на партия "Възраждане" бе прието на първо четене с промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Подкрепа дадоха групите на ГЕРБ-СДС, ИТН, "Възраждане", БСП, ПП-ДБ се въздържаха, ДПС бяха против.  Предложението е..

публикувано на 12.09.24 в 15:43

ЕЦБ понижи депозитната си лихва с 25 базисни пункта до 3,5%

Европейската централна банка понижи депозитната си лихва с 25 базисни пункта до 3,5%, като това е второто намаление от юни насам, когато ЕЦБ стартира цикъл на постепенно разхлабване на паричната и лихвена политика с оглед на отслабващата инфлация. ЕЦБ понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта "Въз основа на актуализираната оценка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:26
Кметът на Варна Благомир Коцев

Частично бедствено положение във варненския район "Приморски"

Частично бедствено положение е обявено във варненския район "Приморски" след проливните дъждове и нанесените значителни щети. След заседание на кризисния щаб в общината кметът на града Благомир Коцев съобщи, че най-сериозни са пораженията в квартал "Виница" и пътя до курорта "Св.св.Константин и Елена", където е нарушена пътната настилка:  "Булевард..

публикувано на 12.09.24 в 15:25

Патриарх Даниил извърши водосвет в новостроящ се храм в столичния ж.к. "Люлин"

Негово Светейшество патриарх Даниил извърши водосвет в новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий - Търновски" в столичния квартал "Люлин". В най-големия жилищен комплекс в страната има само един храм, който трудно може да отговори на духовните нужди на хората, поради малкия си размер. Проектът на новия храм предвижда той да се превърне в..

публикувано на 12.09.24 в 15:24

120 ученици бяха наградени с отличието "Национална диплома"

120 ученици бяха наградени с отличието "Национална диплома". Отличието се дава на ученици с пълни шестици по всички учебни предмети в дипломата за средно образование. В номинациите участват и онези с пълни шестици на държавните зрелостни изпити и класирани на водещи места в различни олимпиади.  Статистиката за тазгодишните награди е доста добра...

публикувано на 12.09.24 в 14:59
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Първа разходка в открития Космос на непрофесионални астронавти

Цивилният екипаж на SpaceX влезе в историята с първата разходка в открития Космос на непрофесионални астронавти. То е в рамките на мисията Polaris Dawn и SpaceX излъчи уебкаст на събитието.   Милиардерът Джаред Айзъкман и колежката му Сара Гилис, инженер от SpaceX, прекараха един след друг по около 15 минути частично извън кораба като надничаха от..

публикувано на 12.09.24 в 14:59