Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Светлана Василева-Карагьозова: Наблюдава се спад в интереса за учене на славянски езици последните години

Светлана Василева-Карагьозова
Снимка: Пламена Бачийска

Поглед към Америка със доц. Светлана Василева – Карагьозова, преподавател по западно-славянски езици и литератури - полски и чешки в Канзаския университет в Америка. Води също курсове по литература и култура на Полша и Чехия.

"Канзаския университет е най-големият университет в щата Канзас, той е и изследователски институт. В университета се обучават над 28 хиляди студенти и работят близо 5 000 преподаватели. Ежегодно в рамките на 200 бакалавърски и 50 магистърски и докторски програми се преподават около 5 000 хиляди курса", посочи за БНР доц. Светлана Василева – Карагьозова. 

"Славянският департамент е обединен от две години с някои езикови департаменти, поради това, че славистиката е отдавна в криза и интересът към тези езици спадаше през последните 20-30 години, с падането на комунистическия строй, но последните години нещата се задълбочиха още повече. 

Защото и ученето на езици е трудно нещо. Тези, които имат желание, разбира се, успяват да научат езика за тези 4 години, макар че часовете тук са несравнимо по-малко от тези в Софийския университет, но ние тук предлагаме на нашите студенти и летни школи в съответната държава дори за една година и да учат езика, разказа още доц. Карагьозова.

"В университета се изучават основно руски език, той е с най-голяма популярност сред студентите, от западно-славянските- полски и чешки, от южно-славянските - босненски, сръбски, хърватски, словенски, украински, турски също се предлага в департамента и дори вече персийски език, допълни доц. Светлана Василева – Карагьозова. 

Светлана Василева-Карагьозова завършва славянска филология с профил полски в Софийския университет през 1995 г. и защитава докторат на тема "Барокът в славянските литератури" през 2006. През същата година тя получава магистърска степен по методика на преподаване на английски език като чужд от Южноилинойския университет в Карбондейл и спечелва конкурс за асистент по западно-славянски езици и литератури в Университета на щата Канзас. През 2014 г. става доцент в същия университет. Преподава курсове по полски и чешки език, литература и кино. 

Автор е на книгите "По пътя на барока. Рецепция и трансформация на бароковата парадигма в славянските литератури" (Университетско издателство Климент Охридски, 2013) и "Coming of Age under Martial Law: The Initiation Novels of Poland’s Last Communist Generation" (Rochester University Press, 2015) и на множество научни статии в американски и европейски академични сборници и списания. 

В момента завършва третата си книга, посветена на художествените интерпретации на бившия миньорски град Валбжих в съвременната полска литература, кино и театър.


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми в Бургас

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми, които се усещаха цяло лято от залива на пристанището в Бургас. Това стана ясно на извънредното заседание на екокомисията към ОС на града. На заседанието присъстваха ръководствата на държавни институции, екип на Регионалната здравна инспекция, както и представители на..

публикувано на 12.09.24 в 20:25

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на намесата на полиция и лекари бебето е живо. Информацията бе потвърдена от кмета на Дулово Невхис..

публикувано на 12.09.24 в 19:40

СОС даде разрешение на директора на "Шейново" за извънсъдебно споразумение за разменените бебета

Директорът на столичната АГ болница "Шейново" има разрешение да сключи извънсъдебно споразумение за обезщетяване на едно от семействата на разменените преди две години бебета. Разрешението беше дадено на заседание на Столичния общински съвет, без да се коментират стойността на обезщетението и личните данни на майката, която ще го получи...

публикувано на 12.09.24 в 19:09
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на уволнените от комисията учени, в която те го обвиняват в авторитаризъм.   В позицията на уволнените..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен информационен сайт.  Капитанът на лодката не е подал сигнал към морска охрана, а се е свързал с..

публикувано на 12.09.24 в 18:48
Надежда Радулова

Надежда Радулова: "Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта

"Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта, за това което всяка среща с ръба, с брега, на който идва лодкаря, всички знаем, кой е лодкарят, ни дава. Даровете един, от които е много важен е да приемеш смъртта, да се отвориш за нея, един вид  да направиш жертва. Така писателката и преводач Надежда Радулова..

публикувано на 12.09.24 в 18:43

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в София на президентката на Република Северна Македония. Президентът на РСМ Гордана..

публикувано на 12.09.24 в 18:40