Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Труден и интересен сезон предстои на столичния Театър София"

Ириней Константинов: Политиците още са в процес на репетиция и чакам премиерата

Преди две седмици завършиха снимките на филма "Денят, в който тя ще се роди"

| Интервю
Ириней Константинов
Снимка: БГНЕС

Труден и интересен сезон предстои на столичния Театър София. Въпреки че обикаляме сцените трябва да имаме добро производство и да покажем заглавия, които ще бъдат любопитни, интересни и смислени в това време, сподели директорът на театъра Ириней Константинов в интервю пред БНР.

"На 4 септември продължаваме репетиции на „Котка върху горещ ламаринен покрив“ на Тенеси Уилямс на режисьора Стайко Мурджев. След 2 седмици започваме с Шекспир – „Комедия от грешки“. Ако към първото, човек изпитва сантимент и е висока бариера, която човек трябва да се доближи и да я прескочи, в комедия желанието ми беше да работят всички млади хора, които взимам в театъра на работа", издаде част от новия сезон Константинов, които има над 150 роли в киното, театъра, български и чужди филмови продукции.

Той похвали младите Ангела Кънева и Дениза Павлова за добрата им реализация и великолепните роли през изминалия сезон.

"Сега взимам младите, тази година завършили, Димитър Стойнов и Даниел Кукушев от класа на Пенко Господинов и техния по-голям колега Богдан Григоров", допълни Ириней Константинов.

Именитият актьор се надява, че за следващия театрален сезон „да влезнем в новата къща“, тоест дотогава да приключи грандиозният ремонт на Театър София.

"Не бих казал, че имаме трудности, които да спъват работата. Имаме разговори  и спорове и се чуват всички заинтересовани страни - от Столична община, строители, архитекти, имаме консенсус в края на краищата. Всички разбират смисъла и огромното значение на тази сграда в София, като вид и душа, и като същност отвътре", коментира актьорът.

В момента той почива край морето, където преди две седмица са приключили снимките на "Денят, в който тя ще се роди".

"Това е една много прекрасна история и емоционална история, изследва се периода на едно семейство, в което започват щастливо, а жената завършва в старчески дом с нарушение на паметта. Ценностното и приятното, което измъкнахме с режисьора Емил Спахийски, показва, че няма случайни неща, че нещо което е започнало хубаво винаги остава хубаво, независимо от лошия край", издаде част от историята на филма Константинов.

Той коментира и политическата криза у нас и призна, че се интересува и следи случващото се.

"Мисля си, че още са в процес на репетиция и чакам премиерата, когато ще кажем „това трябваше да се случи или „това е компромисен вариант“. Да си седнат на мястото момчетата и момичета в НС, за да имаме стабилно правителство, защото много неща се изплъзват в безвремието, в което плуваме", препоръча Ириней Константинов, изиграл ролята на Иван Рилски в спектакъла на Софийската опера и балет Рилският пустинник“ пред катедралата „св. Александър Невски“.

Според него случващото се в политиката "емоционално се отразява, ако всеки го преживява лично":

"Но никой не пречи на културните институции да си гледат и вършат работата. Ние нямаме никакво притеснение поне театрите към Столична община. Имаме бюджет, получаваме си траншовете редовно и когато си планирал знаеш с какво разполагаш. Каквото и правителство да дойде не ни се отразява на работата, нито на самочувствието. Ние знаем какво вършим."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми в Бургас

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми, които се усещаха цяло лято от залива на пристанището в Бургас. Това стана ясно на извънредното заседание на екокомисията към ОС на града. На заседанието присъстваха ръководствата на държавни институции, екип на Регионалната здравна инспекция, както и представители на..

публикувано на 12.09.24 в 20:25

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на намесата на полиция и лекари бебето е живо. Информацията бе потвърдена от кмета на Дулово Невхис..

публикувано на 12.09.24 в 19:40

СОС даде разрешение на директора на "Шейново" за извънсъдебно споразумение за разменените бебета

Директорът на столичната АГ болница "Шейново" има разрешение да сключи извънсъдебно споразумение за обезщетяване на едно от семействата на разменените преди две години бебета. Разрешението беше дадено на заседание на Столичния общински съвет, без да се коментират стойността на обезщетението и личните данни на майката, която ще го получи...

публикувано на 12.09.24 в 19:09
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на уволнените от комисията учени, в която те го обвиняват в авторитаризъм.   В позицията на уволнените..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен информационен сайт.  Капитанът на лодката не е подал сигнал към морска охрана, а се е свързал с..

публикувано на 12.09.24 в 18:48
Надежда Радулова

Надежда Радулова: "Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта

"Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта, за това което всяка среща с ръба, с брега, на който идва лодкаря, всички знаем, кой е лодкарят, ни дава. Даровете един, от които е много важен е да приемеш смъртта, да се отвориш за нея, един вид  да направиш жертва. Така писателката и преводач Надежда Радулова..

публикувано на 12.09.24 в 18:43

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в София на президентката на Република Северна Македония. Президентът на РСМ Гордана..

публикувано на 12.09.24 в 18:40