Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Йоанна Маринова:

Как да се справим с потиснатото настроение след края на отпуските?

Д-р Йоанна Маринова
Снимка: ВМА

Краят на лятната отпуска и връщането отново в работния график може да е труден период. Когато това съвпада и с промените във времето и прехода между сезоните, могат да се появят потиснато настроение, липса на мотивация и трудна концентрация. Как да се справим с това? 

"Понякога твърде дългият период на отпуска може да доведе до трудна адаптация при завръщането на работното място", каза в "Закуска на тревата" д-р Йоанна Маринова от Клиниката по психиатрия на Военномедицинската академия в София:

"Това може да се прояви както при психически здрави хора, така и при хора, които са склонни към чести промени в настроението. Симптомите са: понижено настроение, раздразнителност, промени в съня и апетита, но те са дискретни и обикновено се преодоляват бързо.
Преходните сезони, като есента, която предстои, се отразяват на хора с биологично обусловени разстройства, разстройствата на настроението, те пряко се влияят от външни фактори като продължителността на осветеност на деня, температурата, което е свързано със секрецията на някои невромедиатори, които имат участие в регулирането на настроението ни. 
Ако имаме дефицит на някои витамини като В12, Д3, може да се прояви депресивна симптоматика, но при смяната на сезоните нашият мозък може да има понижена секреция на серотонин, адреналин, което е свързано с биологична изява на депресивно разстройство, допълни още д-р Маринова. 
По думите ѝ психиатър в тези случи се търси, когато симптоматиката нарушава функционирането. Все пак всеки човек е с различен капацитет и ресурс за адаптация и справяне с тези преходни моменти, но ако вече наблюдаваме, че безсънието нарушава функционирането ни, че сме неработоспособни, тогава идва момента да се потърси помощ от психиатър. 
за да се върнем с желание за работа на работа, на първо място е добре да се даде поне ден-два на човек в къщи, за да има адаптация, за аклиматизация към обичайния му ритъм и след това да се впусне в работа и задължения, на второ място да се избягват алкохол и психоактивни вещества, добър режим на хранене и сън - това е достатъчно", посъветва още д-р Йоанна Маринова от Клиниката по психиатрия на Военномедицинската академия. 

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържана е майката, изоставила новороденото си в силистренското село Водно

За срок от 24 часа е задържана 43-годишна жена от село Водно, община Дулово, благодарение на бързата работа на полицаите, съобщават от Окръжна прокуратура - Силистра. Районна прокуратура наблюдава досъдебното производство. Предстои да бъде преценена тежестта на престъплението и психическата пригодност на майката, преди да бъде продължена..

публикувано на 13.09.24 в 16:06

БДЖ отменя допълнителните влакове по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив

БДЖ отменя допълнителните влакове, планирани по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив в събота, 14 септември.  Те бяха организирани за удобство на желаещите да посетят авиошоуто във военновъздушната база в Граф Игнатиево, което днес беше отменено.

публикувано на 13.09.24 в 16:04
Александър Вълчев, ИТН

Комисията в НС за кмета на Доспат ще обсъди на следващо заседание доклад със събраната информация

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за злоупотреба със служебно положение на кмета на Доспат Елин Радев ще обсъди на следващото си заседание доклад със събраната информация. Ако бъде подкрепен от мнозинството членове, докладът ще бъде изпратен на прокуратурата, подчерта председателят на комисията Александър..

публикувано на 13.09.24 в 15:55

Проверени са всички автобуси и фирми, превозващи деца и ученици

От Автомобилна администрация информират, че са проверени всички училищни автобуси и фирми, извършващи превоз на деца и ученици.  Инспектирани са 1183 автобуса, които са регистрирани да извършват ученически превози.  Няма открити сериозни нарушения, съобщават от администрацията= Проверките ще продължат до края на месеца, като ще бъде извършен повторен..

публикувано на 13.09.24 в 15:53
Атанас Илков

Министър Илков: Най-вероятно пилотите на катастрофиралия учебно-боен самолет са пострадали

Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков каза, че най-вероятно пилотите на катастрофиралия учебно-боен самолет са пострадали. Самолетът претърпя инцидент в Трета авиационна база "Граф Игнатиево" при подготовката на планирано за утре авиошоу, което беше отменено. Все още няма официална информация за екипажа на катастрофиралия..

публикувано на 13.09.24 в 15:47
Кирил Добрев

Кирил Добрев: Кризата в ДПС дава огромен шанс на БСП да се върне в смесените райони

Няма добро ДПС. Проблемите и кризата в ДПС дават огромен шанс на БСП да се върне в смесените райони.  Това коментира Кирил Добрев, бивш депутат от БСП и изключен от Корнелия Нинова от редиците на социалистите, в интервю пред БНР. "Отсъствието на БСП от водещите политически сили води до тази нестабилност. Стабилизирането в лявото ще..

публикувано на 13.09.24 в 15:23
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин изпрати ясно послание към Запада за ракетите с голям обсег за Украйна

Руският президент Владимир Путин предупреди страните членки на НАТО, които се колебаят дали да разрешат на Украйна да използва предоставените от тях далекобойни оръжия срещу Русия, че всъщност в момента решават дали да започнат да участват пряко във войната. "Ако това решение бъде взето, то няма да означава нищо друго освен пряко участие на..

публикувано на 13.09.24 в 15:21