Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН спира временно хуманитарните операции в Газа след нови израелски заповеди за евакуация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хуманитарните операции на ООН в Газа бяха временно преустанови в понеделник след новите заповеди на Израел за евакуация на Дейр ал-Балах в централната част на палестинската територия, съобщава Ройтерс.

Високопоставен служител на ООН потвърди спирането на доставката на хуманитарна помощ, подчертавайки напрежението във връзка с поддържането на безопасността на персонала на ООН от една страна и от друга - задоволяването на нуждите на населението на Газа.

"Не можем да се справим днес с условията, в които се намираме... Ние няма да напуснем Газа, защото хората се нуждаят от нас там... Опитваме се да балансираме нуждите на населението с необходимостта от безопасност и сигурност от персонала на ООН", посочи той пред Ройтерс.

Това става след провала на поредния опит да бъде договорено прекратяване на огъня.

Междувременно имаше пореден обстрел от страна на "Хамас" на обекти в централен Израел и ответна бомбардировка в град Газа.

Снаряд, изстрелян от южната част на ивицата Газа е попаднал в открито пространство в град Ришон ле Цион, южно от Тел Авив, съобщиха Израелските сили за отбрана. Военното крило на „Хамас“ пое отговорност за нападението.

Израел отговори с въздушен удар срещу град Газа, при който са загинали шестима палестинци, съобщиха местните власти. При израелско нападение над бежанския лагер Ал-Шати е загинал един човек, а петима са ранени.

В същото време "Хамас" заяви, че отхвърля новите израелски условия, поставени в преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

Основните спорни точки в текущите разговори, водени с посредничеството на САЩ, Египет и Катар, включват израелското присъствие в т.нар. Филаделфийски коридор - тесен участък с дължина 14,5 км по южната граница на Газа с Египет. Кайро потвърди, че не приема израелско присъствие в района.

На фона на нарастващото напрежение, САЩ увеличават военните си сили в Близкия изток. Американският министър на отбраната Лойд Остин е наредил присъствието на два самолетоносача в района. А на посещение в Израел пристигна най-висшият американски военен генерал Чарлз Браун, председател на Съвета на началник-щабовете на американската армия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руското командване съсредоточава войските си срещу украинския град Курахове в Донбас

Руското командване съсредоточава войските си срещу украинския град Курахове в Донбас, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на сводката на Украинския генерален щаб, според която през последното денонощие именува в Кураховския сектор са били насочени 64 от общо 140 атаки на противника, регистрирани по целия 1000-километров фронт. Вторият..

публикувано на 13.09.24 в 17:56

Народното събрание ще има извънредно заседание следващия вторник

Народното събрание ще има извънредно заседание следващия вторник. Тогава ще се проведе първото гласуване на промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС. Предвидени са и две изслушвания. По въпроса за измененията на Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат изслушани вицепремиерът и министър на..

публикувано на 13.09.24 в 17:36

Двамата загинали пилоти са инструктори с години стаж в авиобазата в Долна Митрополия

Двамата загинали пилоти са инструктори с години стаж в авиобазата в Долна Митрополия, каза Валя Минкова, дългогодишен служител, която доскоро е била в отдел "Връзки с обществеността" на Висшето военно въздушно училище "Георги Бенковски" - Долна Митрополия: "Военновъздушните сили понесоха поредната загуба. Двама млади инструктори от 12-та..

публикувано на 13.09.24 в 17:14

Коментари на политици за катастрофата на военния самолет, при която загинаха двамата пилоти

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че поредният инцидент с екипаж на българските Военновъздушни сили означава, че Българската армия все по-малко може да гарантира териториалната цялост и независимостта на страната. Според Костадинов разследването на инцидента ще завърши без обвиняеми. Загинали са двамата офицер-пилоти на..

публикувано на 13.09.24 в 17:00

Арестуваха 27-годишен ислямист, планирал атентат срещу германски военни

Разследващи в Бавария са арестували 27-годишен ислямист, планирал атентат срещу германски военни. Полицията съобщи, че той е планирал да убие възможно най-много войници в град Хоф с две мачетета.  Прокуратурата в Мюнхен е арестувала заподозрян ислямист за планиране на нападение срещу войници от Бундесвера.  Мъжът е искал да нападне войниците по време на..

публикувано на 13.09.24 в 16:59
Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Не е нахално да пиша от името на Бог, за да говорим към хората, към нас

Това, което се случва с нас хората, е много страшно. Започваме да изпитваме все по-малко съпричастност и тя е лицемерна, и проявяваме липса на състрадани е, сподели Радослав Бимбалов за новата си книга на "Ти, подобие мое" в интервю пред БНР. Книгата му е представена на Алея на книгата в София, аваторът разказва от името на Господ Бог. "В..

публикувано на 13.09.24 в 16:31
Проф. Иво Петров

Поне 1000 българи годишно имат нужда от иновативен метод за контрол на хипертонията

При над половината от хората с установена хипертония и назначено лечение заболяването остава неконтролирано по различни причини. Това се наблюдава в световен мащаб. Тази информация изложи в интервю за "Хоризонт" кардиологът проф. Иво Петров. Той представи иновативен метод за контрол върху стойностите на кръвното налягане при пациенти с..

публикувано на 13.09.24 в 16:13