Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Николова: Най-добрият подход в момента е да потвърдим сегашния ни еврокомисар

Трябва да кажем кой ресор е от интерес на България, каза директорът на Портал "Европа"

| Интервю
Юлиана Николова
Снимка: БГНЕС

Най-добрият подход в момента е да потвърдим сегашния ни еврокомисар. Това е мнението на директора на Портал "Европа" Юлиана Николова относно предстоящите разговори за излъчване на нов български еврокомисар. Срокът за това е петък, като ЕК очаква от България номинация на мъж и жена, като ресорът, който ще получи страната ни, не е ясен. 

"Един комисар не е завинаги в една Комисия, той може да бъде сменен. Може би най-добрият подход в момента е да потвърдим комисарят, който имаме. Тежи си на мястото. Ресорът ѝ е с достатъчна легитимност и тежест. Това за мен е по-добрият вариант. А след това, ако има редовно правителство и то има други предпочитания, тогава да решава въпроса по друг начин. Въпросът е, че този ресор, който има сега българската комисарка, няма да остане, той трябва да бъде друг и българското правителство трябва да направи усилие да я впише в друг ресор, ако реши да потвърди нейната кандидатура", обясни тя пред БНР.
По думите ѝ няма практика комисар да остане със същия ресор. Ресорът се сменя, защото се събират много връзки, които не влияят добре на бизнес средата, уточни Николова в интервю за предаването "Преди всички". И добави, че изключение от правилото мъж или жена се прави само за комисари, които са били членове на колегията.

Според нея е малко вероятно да ни бъде даден ресор "Транспорт". Но:

"Всичко се случва. Трябва да имаме човек, който да има политическа биография в ресора. Трябва да има политиката на правене и визия за това, независимо за кой ресор става въпрос". 
Изпълнителната власт в България няма разписана процедура, коментира още Юлиана Николова и добави: 

"Излъчването на еврокомисар е задължение на изпълнителната власт или фигурата, която я олицетворява. Трябва да има демократична легитимност, защото излъчването само от нас не е достатъчно. Тези 2 фигури, които ще излъчи България, трябва да бъдат приети в Съвета, трябва да отговарят на политическата представителност, трябва да бъдат одобрени и от ЕП и да представляват поне пропорционално отношението, което има България в европейските политически семейства. Не можем да излъчим неполитическа фигура". 

По думите ѝ всичко е въпрос на политически сметки

"Те не са бакалски сметки, а са сметки за това представителността в ЕП да бъде запазена както в Комисията, така и в Съвета". 
"Ние може да номинираме, но трябва да направим така, че после това, което сме номинирали, да го продадем, да го наложим. Не е въпрос да изберем някой и да си сложим какъвто и да е ресор. Трябва да кажем кой ресор е от интерес на България. Другите държави още от първия ден започнаха да изявяват желание какви да са ресорите и как техните хора да се вписват в тях и как да се преразпределят", отбеляза Николова. 

Тя бе категорична, че България има нужда от редовно правителство с ясно изразена политическа насоченост

"Тежка криза е. Тя вече дори не е само политическа", каза тя. И призова политиците да решат политическата криза.

Цялото интервю на Силвия Великова с Юлиана Николова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС е готов да наложи нови сериозни санкции срещу Иран заради доставки на балистични ракети за Русия

ЕС е готов да наложи нови и сериозни ограничителни мерки срещу лица и дружества от Иран заради скорошните доставки на балистични ракети за Русия. Възможни са и санкции срещу авиационния сектор. Това се казва в изявление на върховния представител за външната политика Жозеп Борел. Този трансфер е пряка заплаха за европейската сигурност и..

публикувано на 13.09.24 в 20:50
Постоянният представител на Русия в съвета за сигурност на ООН Василий Небензя

Руският представител в ООН предупреди НАТО за риск от въвличане в "пряка война" с Москва

Разрешаване на Украйна да нанася удари със западно оръжие дълбоко на руска територия ще доведе до началото на "пряка война" между Русия и НАТО, обяви представителят на Руската федерация Василий Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Небензя поясни, че украинските военни не разполагат със сателитни данни за набелязване на..

публикувано на 13.09.24 в 20:44
Иван Кунев

Директорът на Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си

Директорът на   Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си, потвърдиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Заявлението  е подадено след извършена проверка за възникнал скандал между него и служител на пътното управление, прераснал във физическа саморазправа. Преди дни директорът на Областното пътно..

публикувано на 13.09.24 в 20:21

Бойко Борисов очаква стабилност след предсрочния вот на 27-и октомври

Бойко Борисов очаква стабилност след изборите. Според него хората осъзнават, че ако това продължава, ще има разпад, и затова ще излязат да гласуват. Това заяви лидерът на ГЕРБ по време на работна среща с актива в Силистра. Борисов изказа съболезнования на семействата на загиналите военни пилоти днес на авиобаза "Граф Игнатиево" и..

публикувано на 13.09.24 в 20:12

Протестна акция на ВМРО пред Софийската опера, където президентът на РСМ ще гледа операта "Набуко"

Представители на ВМРО проведоха протестна акция пред Националната опера и балет в София, където президентът на РСМ Гордана Силяновска - Давкова ще присъства на операта "Набуко". Активистите носеха плакати с надпис "Пътят на РСМ към Европа минава през коридор номер 8"," Не на езика на омраза", "Дайте права на българите в Македония"...

публикувано на 13.09.24 в 19:49

Утре е Ден на траур в Община Разлог заради смъртта на двамата пилоти

Община Разлог обяви 14 септември за Ден на траур в памет на двамата пилоти, които загинаха по време на тренировъчен полет край авиобаза "Граф Игнатиево". Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет Старши лейтенант Венцислав Дункин е роден и израснал в Разлог, където живеят родителите му. Семейството и..

публикувано на 13.09.24 в 19:38
Снимката е илюстративна

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39, съобщават от Министерството на отбраната. Данните от нея трябва да изяснят каква е причината за инцидента, при който загинаха майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен..

публикувано на 13.09.24 в 19:26