Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясни са всички отбори в Шампионската лига по футбол

Ясни са всички отбори в Шампионската лига по футбол
Снимка: БТА

Хърватският Динамо (Загреб), сръбският Цървена звезда, френският Лил и словашкият Слован Братислава са последните участиници в новото издание на Шампионската лига по футбол. 

Динамо Загреб победи отстранилия Лудогорец - Карабах (Азербайджан) и в реванша с 2:0 и с общо резултат 5:0 се класира в Шампионската лига. Марко Пяца вкара за хърватския шампион след половин час игра, а Матеус Силва от азербайджанския тим си вкара автогол в началото на втората част след рикошет при шут на Петер Сучич. В последните минути на мача Кевин Медина от Карабах получи червен картон, но тогава вече всичко беше решено.

Цървена звезда се наложи над норвежкия Бодьо Глимт с 2:0 в реванша след загуба с 1:2 в първия двубой. Бруно Дуарте откри от дузпа за сръбския гранд в средата на първото полувреме. Урош Спаич вкара за заветното 2:0 след час игра, като "звездашите" успяха да задържат преднината си до края. 

Славия Прага направи всичко възможно, но не успя да елиминира френския Лил - 2:1. Гръцкият халф Христос Заферис откри резултата за чехите още в петата минута, като те имаха пълна доминация през първата част, в която вратарят на французите Люка Шевалие. След почивката Славия се хвърли да изравнява резултата след 0:2 в първата среща, но се отвори и Едон Жегрова изравни за "песовете" в 77-ата минута. Иван Шранц отново даде преднина на Славия пет минути преди края на редовното време, а чехите удариха два пъти гредите в последните минути, но в крайна сметка отпадат от турнира.

Много драма имаше и в двубоя между Слован Братислава и Мидтиланд. Марко Толич изведе Слован напред в резултата, но Догумар Симсир и Франкулино направиха пълен обрат за датчаните, които почти до края се виждаха победители. В 86-ата минута Тигран Барсегян изравни за Слован и когато се отиваше към продължения, Кирякос Савидис донесе скъпоценната победа за тима от словашката столица - 3:2. 


Шампионска лига, плейофи

Карабах (Азербайджан) - Динамо Загреб - 0:2 (0:3)
Цървена звезда (Белград) – Бодьо Глимт (Норвегия) - 2:0 (1:2)
Славия Прага - Лил (Франция) - 2:1 (0:2)
Слован Братислава - Мидтиланд (Дания) - 3:2 (1:1)  

Общо 36 отбора са в основната схема, като всички са в една група и ще изиграят общо осем мача. Първите осем в класирането получават квота за директните елиминации. Отборите между 9-о и 24-о място ще изиграят допълнителни плейофи. Всички след 25-о място отпадат от Шампионската лига и няма да играят в другите турнири на УЕФА, както бе досега.

На жребия тази вечер отборите ще бъдат разпределени в четири урни.

Първа урна:

Реал (Мадрид), Манчестър Сити, Байерн, Пари Сен Жермен, Ливърпул, Интер, Борусия (Дортмунд), РБ (Лайцпиг), Барселона

Втора урна:

Байер (Леверкузен), Атлетико Мадрид, Аталанта, Ювентус, Бенфика, Арсенал, Брюж, Шахьтор (Донецк), Милан

Трета урна:

Фейенорд, Спортинг (Лисабон), ПСВ Айндховен, РБ Залцбург, Лил, Цървена звезда, Йънг Бойс, Селтик,

Четвърта урна:

Слован (Братислава), Монако, Спарта (Прага), Астън Вила, Болоня, Жирона, Щутгарт, Щурм (Грац), Брест.


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България с два отбора на БП по спортна гимнастика в женско направление

Ясни са 12-е състезателки от състава на България за Балканското първенство по спортна гимнастика, което ще се проведе от 19 до 21 септември в тренировъчната зала на "Арена София". Като домакин България ще бъде представена от два отбора по шест гимнастички. В тима ще бъдат: Кристин Кръстева (Юнак, Хасково), Мишел Арабаджиева (Интерком груп..

публикувано на 14.09.24 в 07:26
Новият треньор на Спартак Кириакос Георгиу.

Ботев (Враца) и Спартак (Варна) не се победиха с новите треньори

Ботев Враца и Спартак Варна завършиха 1:1 в мач от 12-ия кръг в Първа лига. Двубоят бе повторен дебют за Христо Янев начело на врачани и първи за Кириакос Георгиу начело на гостите. Двата тима не успяха да си вкарат през първата част. Варненци имаха леко предимство във владеенето на топката. Ботев стигна до един точен удар към вратата на Величков, като..

публикувано на 13.09.24 в 21:37

Феновете на ЦСКА София изкупиха и допълнителните пропуски за мача с Локомотив (Сф)

Феновете на ЦСКА София изкупиха всички билети, предоставени от Локомотив София за предстоящата среща от 12-ия кръг на Първа лига. Двубоят е на 16.09 (понеделник) от 19.45 часа на стадион „Локомотив“ в столичния квартал „Надежда“. „Привържениците на ЦСКА за пореден път демонстрираха вярната си подкрепа към любимия клуб, след като 3 дни по-рано изкупиха..

публикувано на 13.09.24 в 19:42

Лудогорец продава билети в пакет за мачовете от Лига Европа

Лудогорец стартира свободна продажба на пакетни билети за домакинските мачове от основната фаза на турнира Лига Европа от утре, 14 септември. Цената на пакета, включващ и четирите домакинства е с 25% отстъпка от цените на пропуските. Цените на билетите са както следва: Сектор В, блокове 2, 3, 4 и 5 – 50 лв. Пакетна цена - 150 лв Сектор В, блокове 1 и..

публикувано на 13.09.24 в 19:38

Хебър геройски измъкна точка от Локомотив (Пд)

Хебър измъкна точка при гостуването си на Локомотив Пловдив в мач от 12-ия кръг на Първа лига. Двубоят на "Лаута" завърши 3:3, а гостите се добраха до равенството с два гола в добавено време. Така тимът на треньора Любослав Пенев останаха на шесто място във временното класиране с актив от 12 точки, а Хебър e 14-и с пет пункта. Срещата започна отлично..

публикувано на 13.09.24 в 19:22
Екатерина Стратиева и Георги Аврамов

Екатерина Стратиева пропуска гръцкото рали Дет заради здравословни проблеми

Европейската ни рали шампионка при жените Екатерина Стратиева няма да участва в рали Дет, кръг от гръцкия шампионат по автомобилизъм.  Причината е, че тя все още се възстановява от здравословния проблем, който беше причина за отпадането й от рали Барум. “Много съжалявам и определено ми е трудно да стоя и гледам отстрани, но здравето е преди всичко...

публикувано на 13.09.24 в 15:35
Андрей Жеков

Андрей Жеков се завръща във волейболен клуб Левски

Андрей Жеков се завръща в Левски София, съобщиха от волейболния шампион на България в петък.   "Най-успешният български разпределител от близкото минало отново ще бъде част от треньорския екип на Левски София. Той ще съвместява роля и отговорности с Андреа Буратини за развитието на различните формации при подрастващите. Фокусът му ще бъде върху..

публикувано на 13.09.24 в 14:16