Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството избира номинациите на България за еврокомисар

Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

Правителството ще определи днес двете официални номинации на страната ни за български еврокомисар и ги изпраща на председателя на Европейската комисия.

Парламентарните групи, по настояване на служебния премиер, издигнаха свои кандидатури.

Урсула фон дер Лайен настоя да получи български кандидатури на мъж и на жена, но снощи държавният глава Румен Радев настоя в Брюксел страната ни да изпрати номинации на две жени, за да може председателят на Европейската комисия да има избор.

На днешното правителствено заседание, което е първото след встъпването на служебният кабинет "Главчев 2" във функциите му, ще бъде прието решението за подготовката и провеждането на изборите за Народно събрание на 27 октомври. 

Така ще се разпределят функциите между ресорните министри и ще бъде определен един, който да координира действията на изпълнителната власт с тези на Централната избирателна комисия. 

Очаква се да бъде приета и План сметката за предсрочния парламентарен вот. 120 милиона лева са осигурени за целта, каза преди дни вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова.

В последният възможен момент кабинета "Главчев 2" взима решението кои да са двамата кандидати за български еврокомисар,а срокът за изпращане на номинациите изтича днес. През последните два дни премиерът разговаря с издигнатите 7 от парламентарните групи. Те са 4 жени и 3-ма мъже.

От най голямата ПГ, тази на ГЕРБ-СДС, предлагат Екатерина Захариева, като лидерът Борисов подчерта, че тя, освен вицепремиер, е била и регионален министър назад във времето. От вторите ПП-ДБ посочиха Юлиян Попов и настояха, че той е най подходящ за ресор "Енергетика". В писмото от групата на ДПС е предложена Искра Михайлова, а издигнатия от "Възраждане" е Виктор Папазов.

БСП си позволи да даде на Главчев  две имена на мъж – Драгомир Стойнев и второто на жена - Цветелина Пенкова, с уговорката, че тя е подходяща ако България получи ресор "Енергетика".

От "Има такъв народ" номинираха Велислава Петрова. След като неофициално се заговори, че страната ни може да получи ресора регионална политика, а част от кандидатите са посочени като подходящи за този на енергетиката.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Борисов даде Пеевски на "Магнитски"

Бойко Борисов даде Пеевски на "Магнитски“. Това обяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев в отговор на изявленията на лидера на ГЕРБ, че преди четири години, когато ГЕРБ са били на власт, не е имало забавяне със средствата от Европейския съюз. Сега от ПП-ДБ искат спешно приемане на три антикорупционни закона, за да може България да получи втория..

публикувано на 14.09.24 в 14:14
Елван Атилла

Елван Атилла, ДПС - Доган: Има съд, който разглежда казуси, написани на коляно някъде другаде

"Решението на ВАС и по първата, и по втората жалба ни наведе на съмнение, особено в автентичното ДПС. Видя се, че има съд, който разглежда казуси, написани на коляно някъде другаде и те се произнесоха." Това заяви пред БНР Елван Атилла, която е модератор на Фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган". ВАС отхвърли жалбата на..

публикувано на 14.09.24 в 13:57

Ралф Петров: Бюджетът на Германия изтъня, комплексни са причините за кризата във "Фолксваген"

Целият автомобилен бранш се вълнува от трансформацията, която се случва във "Фолксваген", един от най-големите производители в света на леки коли и №1 в Европа. Кризата във "Фолксваген" до голяма степен касае и другите производители в Европа. Това прогнозира в интервю пред БНР Ралф Петров, главен редактор на българското издание на..

публикувано на 14.09.24 в 13:38
Виктория Василева застана начело на формацията

ЦИК заличи регистрацията на "Има смисъл" за вота на 27 октомври

Централната избирателна комисия реши да заличи регистрацията на коалиция "Има смисъл" за участие в изборите за народни представители на 27 октомври тази година. Коалицията се представлява от депутата Виктория Василева, която напусна парламентарната група на "Величие". В решението на ЦИК се посочва, че проверка в ГРАО на списъка с избиратели,..

публикувано на 14.09.24 в 13:17
Росен Карадимов

Шестима министри обсъждат с ЦИК предложенията на кабинета за по-голяма прозрачност на вота

В понеделник шестима министри ще обсъждат с ЦИК предложенията на служебното правителство за повишаване на прозрачността на изборите. Това съобщи в интервю за БНТ министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е определен за координатор от страна на Министерския съвет по изборния процес. Според него трябва да бъде преодоляно..

публикувано на 14.09.24 в 13:13

Алея на книгата - среща с автограф

"Алея на книгата" за пореден път ще срещне малките и големите читатели с техните любими автори, издатели и художници, като културната програма е богата и включва някои нови акценти. Над 140 издателства участват в "Алея на книгата" в София Шатрите на издателите са разположени до НДК през цялата седмица , а организатор е асоциация..

публикувано на 14.09.24 в 13:11