Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матео Ренци: Бих направил всичко, за да накарам Мелони да падне

Матео Ренци
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият премиер на Италия и лидер на партията "Италия вива" Матео Ренци се закани на настоящето дясноцентристко правителство на Джорджа Мелони, че ако може, ще го свали, а в лявоцентристкият център да създаде силна коалиция.

Това стана на традиционните чествания на Festadell’Unità – Празник на Единството от 1945 г. , първо организиран от Италианската комунистическа партия и с годините преминал под ръководството на Демократическата партия. 

Матео Ренци участва на тържествата в Пезаро и от сцената на събитието обясни, че е там, защото смята, че лявоцентристкият център трябва да се обедини, да поеме по нов път и заяви: 

"Ако можех да сваля правителството на Джорджа Мелони, бих направил всичко, за да падне, защото смятам, че е проблем за бъдещето на моите деца“. 

Като лидер на "Италия вива", Ренци обясни значението на Демократическата партия и нейния лидер Ели Шлайн и каза: 

"Искам да съм в коалиция начело с Демократическата партия, въпреки че имам някои различни идеи, но мога да съм в коалиция с нея". 

Ренци уточни, че не би бил в коалиция с движението "Пет звезди". 

Преди да създаде "Италия вива" през 2019 година Матео Ренци бе член и лидер на Демократическата партия.


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна и Русия размениха военнопленници

Русия и Украйна са разменили по 103-ма военнопленници, съобщи агенция "Интерфакс", като се позова на руското министерство на отбраната. Разменените руски войници са били взети за пленници в руската област Курск, където миналия месец украинските сили предприеха изненадващо нахлуване и завзеха територия.  Сделката е била договорена с посредничеството на..

публикувано на 14.09.24 в 15:34
Снимката е илюстративна

Празник на рибата в тетевенското курортно село Рибарица

С празник на рибата днес тетевенското курортно село Рибарица посреща своите гости.  Той започна в 10.00 ч. на площада в центъра на селото. За посетителите са приготвени традиционната  рибена саламура и местни ясния с риба . За празника разказва кметът на Рибарица Пенка Ганева : " Празникът на рибата се прави от няколко години, спираше за..

публикувано на 14.09.24 в 15:20

Сърбия е напът да възстанови задължителната военна служба

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че е одобрил възстановяването на задължителната военна служба, предаде "Франс прес". На церемония във военната академия той заяви, че се надява всички да разбират колко много страната се нуждае от силна армия и производството и закупуването на повече оръжия.  Задължителната служба ще трае 75 дни.  "Не искаме..

публикувано на 14.09.24 в 15:11

Най-малко четирима души са загинали в Румъния при наводнения

Най-малко четирима души са загинали в източната част на Румъния при наводнения, причинени от обилни валежи. Засегнати от наводненията са 19 населени места в осем окръга в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку ще посети най-пострадалия - Галац, където четирима души бяха открити мъртиви. Там за по-малко от 24 часа са паднали над 150 литра на квадратен метър...

публикувано на 14.09.24 в 14:38
Семеен фестивал

Семеен фестивал "Маргаритка: Герои с Мисия" се провежда в столицата

" Детският фестивал за деца с увреждания  "Герои с Мисия" по проекта "Маргаритка"  е в името на приемствеността и равенството между децата, каза в "Закуска на тревата" Яна Липованска. Семееният фестивал "Маргаритка: Герои с Мисия" се провежда на 14 септември - от 10:00 ч. до 14:00 ч. и от 16:00 ч. до 19:30   Виктория Величкова, Яна Липованска и..

публикувано на 14.09.24 в 14:38
Снимката е илюстративна

Нови обучителни технологични решения в началото на учебната година в Израел

Всяка година през септември израелските учителите заплашват, а често и ги правят, със стачки . Прекъсването на учебните занятия е най-често за увеличение на заплатите. Дали е така и в тази военна за Светите земи година? Профсъюзите на учителите са сред най-мощните в Израел . Стачките в началото, а понякога и в края за няколко учебни години,..

публикувано на 14.09.24 в 14:22
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Борисов даде Пеевски на "Магнитски"

Бойко Борисов даде Пеевски на "Магнитски“. Това обяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев в отговор на изявленията на лидера на ГЕРБ, че преди четири години, когато ГЕРБ са били на власт, не е имало забавяне със средствата от Европейския съюз. Сега от ПП-ДБ искат спешно приемане на три антикорупционни закона, за да може България да получи втория..

публикувано на 14.09.24 в 14:14