Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеран от войната ще е новият ерген на Украйна


Когато снаряд избухва до 26-годишният Олександър Будко, той се оказва заровен жив и изпитващ ужасни болки от нараняванията, които ще доведат до ампутацията и на двата му крака. Две години по-късно Олександър е звезда в едно от най-популярните реалити предавания, а няколко десетки жени ще се борят за вниманието му.
  

Олександър се надява да открие любовта в украинското издание на предаването "Ергенът", след като се разделя с приятелката си през януари миналата година. Наясно е обаче, че няма да му е лесно с милионите зрители пред малкия екран.
  

Мотивите му да се запише за участие не са само романтични. Иска също така да използва възможността да привлече вниманието на обществото към проблемите на украинците с увреждания. Хората да видят, че ранените ветерани не са аутсайдери, а пълноправни членове на обществото, които могат да живеят добре.


"Този проект се гледа от милиони зрители. И, разбира се, това е възможност, огромна възможност да повлияя положително на тяхната перспектива. Искам да променя отношението към хората с увреждания и ветераните. Да покажа, че хората, и в частност военните ветерани, които получават сложни наранявания, не са някакви чужди тела в нашето общество, а са пълноправни членове на обществото, които са живели добре и са допринасяли за обществото преди раняването си и преди войната."

В моя случай животът ми стана дори по-хубав отколкото преди войната и преди да ме ранят, споделя Олександър, който постоянно е в движение и ангажиран с различни каузи. Освен това е изключително активен - кара колело, шофира, катери се по планини, изобщо живее живота на максимални обороти.


А в годините преди руската инвазия в Украйна Олександър работи като бариста в  кафене в Киев докато същевременно следва графичен дизайн. Казва, че мечтите му били общочовешки и земни. Искал да пътува, да се развие в професията и да създаде семейство.

 
"Мечтите ми бяха абсолютно земни и човешки, мечтаех за пътувания, да открия този свят, да израсна професионално. Но, за съжаление, така се случи, че започна войната и трябваше да изоставя всичките си планове, всичките си амбиции и мечти."


Животът на Олександър се обръща на 180 градуса преди две години, когато е мобилизиран в армията, подобно на стотици хиляди свои сънародници. През август 2022 частта му е разположена близо до Изюм - окупиран град на фронтовата линия в Донбас. Русия го превзема в първите дни на войната, тъй като е ключов транпортен център за доставки на силите й в района. Градът е освободен от Киев само месец след като Олександър е сериозно ранен, докато защитава украинските позиции.

 
"Усетих, че пръст пада върху мен, усетих ужасна болка в краката си. И в този момент разбрах, че това е много сериозна травма, а в последствие се наложи ампутация на краката. Като се съвзех, поисках да ми дадат протези възможно най-скоро. Отне ми около половин година да се науча да ходя с тях и след това бях реално свободен."

Военните травми като тези на Олександър стават все по-често срещани в Украйна. Макар да няма официални данни за броя на хората, ранени във войната, вероятно десетки хиляди са загубили крайници. Затова е създадено и отделно предаване, наречено "Без крака", в което Олександър е водещ и показва трудностите, с които се сблъскват хората с увреждания в повечето украински градове, включително столицата.


"Разбира се, когато нямах протези, трябваше да се придвижвам на инвалидна количка. В онзи момент усетих недостъпността и неадекватността дори в столицата Киев, в същия този исторически център. Никъде не можеш да шофираш, не можеш сам да пресечеш пътя, не можеш да влезеш в нито една институция , защото навсякъде има стълби. Тогава не се чувстваш човек, усещаш пречки навсякъде, изпитваш някакъв гняв, агресия към този свят, към хората."

В един от рекламните клипове за "Ергенът" Олександър гледа замечтано цвете, облечен в официален костюм. В друг отговаря на въпроси във военна униформа, след което прави лицеви опори във фитнес зала. Освен това ветеранът е написал книга, спечелил е няколко медала на игрите "Инвиктус", където се запознава и британския принц Хари. Дори танцува с балетна трупа в Съединените щати. И с всичко това цели само едно - да покаже, че хората с увреждания не са по-различни от всички останали и не трябва да бъдат изолирани.


 "Въпреки всички травми, трябва да се обичате още повече, да се цените още повече в тази форма. Вероятно няма да е лесно да го правите в някои моменти, но със сигурност ще ви направи по-силни като личности. Хората живеят добре и без крайници. Хората живеят добре и в инвалидни колички. Дайте възможност на хората с увреждания да живеят пълноценно."

Толкова е известен в Украйна, че малко след като обявяват, че той ще е новият ерген, порталът за записване за участие се срива от множеството желаещи.

 
"Ако този мъж е войник и е отбил военната си служба, и притежава качества, които ценя, би бил страхотен потенциален партньор за мен."

За някои украинки обаче уврежданията на Олександър са неопреодолима пречка.


"Мисля, че ще ми е доста трудно да преодолея физическите предизвикателства. Къде бихме излизали заедно като местата, които посещавам са неостъпни за инвалидна количка."


Според продуцентите изданието на предаването по време на война е възможно само с мъж като Олександър - символ на надеждата.  Ако телевизията отразява реалността,  то какъв по-подходящ кандидат за "Ергенът" от ветеран от войната, заключават те.


По публикацията работи: Лилия Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Молдовец, превозвал нелегални мигранти, предизвика катастрофа в София при бягство от полицията

Молдовски гражданин с румънски лек автомобил предизвика катастрофа на входа на София -  на "Ботевградско шосе",  в опита си да избяга от полицията. В автомобила на молдовския гражданин са открити 11 нелегални мигранти. Към момента се установява техния произход. След като е отказал да се подчини на патрул на МВР чуждият гражданин е блъснал..

публикувано на 16.09.24 в 18:35
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл: Американското разузнаване да си даде сериозно сметка, че "играта с огъня си има последствия"

Кремъл посъветва американското разузнаване да си даде сериозно сметка, че "играта с огъня си има последствия". Говорителят Песков декларира, че Русия никога не се месила във вътрешните работи на Съединените щати и че проблемът си е техен. Украинските власти обвиниха Москва, че използва случая с пропагандни цели. Пред CNN Олександър Шагури..

публикувано на 16.09.24 в 18:29

Силно земетресение от 5,2 по скалата Рихтер в Румъния

Земетресение в Румъния с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер е било регистрирано в 17.40 ч., съобщи Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC). Епицентърът е бил на 57 източно от Брашов в сеизмичния регион "Вранча" на дълбочина от 137 км. Земетресението е било усетено и в Русе, който се намира на около 240 км от мястото на..

публикувано на 16.09.24 в 18:18
Снимка, предоставена от Националните музеи на Северна Ирландия (NMNI), показва

Фалира компанията Harland&Wolff, собственик на корабостроителницата, построила "Титаник"

Емблематичната компания Harland&Wolff, собственик на корабостроителницата в Белфаст, която построи кораба "Титаник", обяви несъстоятелност след като не успя да намери ново финансиране. Клиф Измей за БНР: Трагедията с "Титаник" променя правилата на корабоплаването Златен часовник на пасажер от "Титаник" е продаден на търг за 900 000 паунда..

публикувано на 16.09.24 в 18:05
Председателката на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова

ЦИК: Излизащата от печатницата на БНБ хартия отговаря на изискванията на производителя на машините за вота

На изборите през октомври ще се използва специализирана хартия за отпечатване на бюлетините от машинното гласуване, която отговаря на изискванията на производителя на машините, и която ще бъде различна от използваната на вота на 9 юни. Това обяви председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова след среща с министрите от служебния..

публикувано на 16.09.24 в 17:57
Офицери от бреговата охрана охраняват резиденцията на Доналд Тръмп Мар-а-Лаго в Уест Палм Бийч, Флорида, САЩ, 15 септември 2024 г.

51 дни преди президентския вот в САЩ ФБР разследва потенциално смъртоносна атака срещу Тръмп

Втори потенциален опит за убийство на бившия президент на САЩ и настоящ кандидат за Белия дом от Републиканската партия Доналд Тръмп на голф игрището в имението му в щата Флорида се разследва от ФБР.  Втори опит за покушение: Доналд Тръмп е добре, в безопасност е! Арестуван е заподозреният за опит за покушение срещу Доналд Тръмп..

публикувано на 16.09.24 в 17:53

Главчев: Няма опасност България да бъде застигната от циклона "Борис"

Няма опасност България да бъде застигната от циклона "Борис", причиняващ опустошителни валежи и наводнения в Централна и Източна Европа. Ситуацията се следи всекидневно. Това беше докладвано на министър-председателя Димитър Главчев на свиканата от него работна среща в Министерския съвет заради бедственото положение в редица европейски региони,..

публикувано на 16.09.24 в 17:45