Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков: По 4 – 5 млн. лв. на ден България плаща за покриване на външния дълг

"Тревожното е, че за първа година – 2024, това което ще плащаме е лихвите, а българският дълг надминава 1 млрд. евро"

| Интервю

Нужно беше да се вземе този дълг и поне още един път до края на годината България ще се вземе сериозен дълг. Това беше заложено в бюджета за взимане около 11 млрд. лв., а нищо не беше взето.

Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю пред БНР.

"Асен Василев не искаше да го взема дълга и го остави на служебното правителство. До края на 2024 г., до декември, трябва да се вземе още около 3 – 3,5 млрд. лв. Сравнително добри са показателите по данни на банките и МФ. Имаме голям дефицит и трябва да се покрива с дълг, ще става все по-голям", коментира той.

Според Симеон Дянков цената на облигациите е добра и МФ е намерило момента, края на лятото.

И предупреди:

"Тревожното е, че за първа година – 2024, това което ще плащаме е лихвите, а българският дълг надминава 1 млрд. евро. Значи над 2 млрд. лв. България  дава само по външния дълг. Някъде по 4 – 5 млн. на ден България плаща за покриване на външния дълг и това с времето ще се увеличава."

Бившият финансов министър припомни, че досега сме взимали дългове 20 години за покриване на дефицита. 

"Тук се взима и това е по закон от кабинета "Денков", само за да се покрие лихвата по предишния дълг. Няма да строим и да направим нещо градивно. И така вяска година се натрупва повече и повече лихва. За първи път България плаща над 1 млрд. евро.", обясни той.

И определи изказвания за увеличаване на БВП като популистки:

"Прогнозите са под 2% пункта, някъде 1,8% ще се увеличи, това са на МФ и ЕК. А само разплащанията по дълга се увеличават лихвите с 12%. Като се успокояваме, трябва да говорим за разходите, те са много по-големи от 2023 г., защото дефицитът е голям."

Дянков похвали служебния финансов министър Людмила Петкова и каза, че е "по-лесно да си служебен, отколкото редовен, защото я няма тази политическа тежест".

Наблюденията му показват, че инфлацията тръгна нагоре:

"Най-ранната дата за влизане в еврозоната е януари 2026 г. при положение, че ще се справим с инфлацията и има редовен кабинет, така пише в критерии."

Дянков каза, че наблюдава политическата ситуация у нас основно по темите влизане в Шенген и еврозоната и се е отказал от политически прогнози.

"Убеден съм, че ако сега се гласува еврозоната в този НС няма да има гласове. Реално коалиция за влизане в еврозоната и Шенген няма", убеден е Симеон Дянков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

100 доброволци от БЧК се включиха в демонстрация по оказване помощ на пострадали при бедствие

Преди дни в района на язовира в с. Марково, община Каспичан , област Шумен бе разиграно тренировъчно занятие с демонстрация по оказване помощ на множество пострадали при възникнало бедствие с участието на над 100 души доброволци от екипите на Българския Червен кръст и на партньори от Единната спасителна система. В учението се включиха и..

публикувано на 15.09.24 в 09:30

Детски празник за пътната безопасност в Плевен

В Плевен е организиран детски празник за пътната безопасност. Специално внимание ще бъде отделено и на правилата за безопасно управление на велосипеди и тротинетки. Увлекателни състезания, забавни игри и интересни срещи очакват децата на Плевен днес в Градската градина пред Центъра за работа с деца в града. Детският празник е посветен на..

публикувано на 15.09.24 в 08:36
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Петима чужденци са задържани във Венецуела, готвели атентат срещу Мадуро

Петима чуждестранни граждани са били арестувани във Венецуела по обвинения в подготовка на атентат срещу Николас Мадуро. Това се случва в момент на повишено напрежение между Каракас и други страни заради второто оспорвано преизбиране на Мадуро. Задържаните са трима американци, двама испанци и гражданин на Чехия. Според вътрешният министър..

публикувано на 15.09.24 в 08:27
Николай Хайтов

Навършват се 105 г. от рождението на Николай Хайтов

Днес, 15 септември, се навършват 105 години от рождението на писателя Николай Хайтов. Авторът на прочутите "Диви разкази" и "Шумки от габър" е роден в родопското село Яврово, област Пловдив, в много бедно семейство. Първите си очерци и разкази печата в списание "Септември" в средата на 50-те години. Адресите на любовта - писателят..

публикувано на 15.09.24 в 08:22
Мерки срещу наводненията в Полша, 14 септември 2024 г.

Наводнения причиниха щети и взеха жертви в Централна и Източна Европа

Румъния организира временни лагери за настаняване и започна спасителни операции, след като при наводненията в източната част на страната загинаха най-малко четирима души. Проливните дъждове причиниха щети и притеснения още в Чехия, Полша, Австрия, Словакия и Унгария. В спасителните операции в Румъния се включи и армията, която спомогна..

публикувано на 15.09.24 в 08:07
Матео Салвини

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Прокуратурата на Палермо поиска 6  години затвор за лидера на "Лига" и настоящ вицепремиер и министър на транспорта Матео Салвини заради кораб, спасил имигранти. Случаят е от 2019-а година, когато той бе вътрешен министър в правителството на Джузепе Конте. Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър..

публикувано на 15.09.24 в 07:57
Демонстрация в Тел Авив срещу правителството на Бенямин Нетаняху и с искане за освобождаване на заложниците, държани в Ивицата Газа от групировката

Демонстрации в Израел с искане за освобождаване на заложниците в Газа

В Тел Авив и в Ерусалим снощи се проведоха нови демонстрации с настояване правителството на Бенямин Нетаняху да освободи заложниците, задържани от радикалната палестинска групировка "Хамас" в Ивицата Газа. Според организаторите броят на демонстрантите се увеличава, след като в началото на септември израелските сили откриха телата на шестима..

публикувано на 15.09.24 в 07:48