Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК взе решение да започне приемането на заявленията и документите за участие в предстоящия вот

Снимка: БГНЕС

С 8 глас "за" и 3 "против" членовете на Централната избирателна комисия решиха да започне приемането на заявленията и документите на политическите формации за участие в предстоящия парламентарен вот. ЦИК също така реши да има еднакъв час за двете заявления, ако има такива, и няма да се поставя пореден номер. Ще работят и два екипа по приемането на документите.

Според Георги Баханов, който гласува против, това е правен абсурд, защото не се отбелязват час и поредност на номерата. Другите против решението на ЦИК бяха Йорданка Ганчева и Красимир Ципов.

Стана ясно, че поне 5 варианта са били обсъдени на започналото в 10.30 часа закрито работно заседание на ЦИК за намиране на изход от кризисната ситуация около несъстоялия се навреме старт на приемането на документите заради присъствието на представители на двете крила на ДПС. Всичките тези варианти са обсъждани в идеята, че за всички участници в надпреварата трябва да има равни условия.

С 5 срещу 6 гласа беше отхвърлено направеното предложение от председателстващия заседанието - заместник-председател на комисията Димитър Димитров - да се промени физически мястото за приемането на документите и председателя на НС да предостави на ЦИК друга зала. Това предложение срещна най-силния отпор и критики от секретаря на ЦИК Севинч Солакова и от члена на комисията Ерхан Чаушев. Солакова беше доста емоционална, като тя заяви, че това предложение за промяна на мястото не е решение на проблема, а е заемане на опасна за ЦИК позиция като независима централен орган. Тя посочи, че това, което членовете на ЦИК премълчават е, че се страхуват да регистрират ДПС - Чакъров и се опитват да създадат условия, при които ще се попречи обективно на други да се регистрират като номер 1.

Заседанието на ЦИК все още не е приключило, но би трябвало приемането на документите за регистрация вече да започне, като крайният срок  е 11-ти септември.

Подробности чуйте в зувковия файл.

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26