Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият евродепутат Фреди Белери беше освободен от затвор в Албания

Фреди Белери
Снимка: ekathimerini.com

Гръцкият евродепутат Фреди Белери беше освободен от затвор в Албания, където излежава присъда за купуване на гласове.

Белери е освободен условно, но не е оневинен, подчерта неговият адвокат пред гръцките медии. При излизане от затвора евродепутатът заяви, че борбата му за справедливост едва сега започва. Защитниците му по обвинението за  купуване на гласове подчертаха, че подготвят иск към съда по правата на човека в Страсбург. Белери заяви убедително, че европейския съд ще го оневини, защото преследването срещу него е политическо.

Фреди Белери, който е етнически грък, беше арестуван през 2023 г. за купуване на гласове преди местните избори в град Химара, населен предимно от етнически гърци. Той успя да спечели вота от затвора, но не пое поста, защото беше осъден преди това.

Усилията на гръцката дипломация за неговото освобождаване не се увенчаха с успех и последва включването му в листата на управляващата партия на премиера Кириакос Мицотакис за евровота, като той беше избран за евродепутат, въпреки че беше в затвор.

Този случай обтегна отношенията между Атина и Тирана. Гръцките управляващи предупредиха, че случаят може да окаже влияние на усилията на Албания за присъединяване към ЕС.

Министърът на външните работи Герапетридис поздрави Белери за освобождаването му, но подчерта, че съмненията му за независимото правосъдие в Албания остават.

От Европейската народна партия също поздравиха Белери за освобождаването му.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдебната палата в Кюстендил

Съдът отхвърли жалбата срещу закритите изборни секции в ромския квартал в Кюстендил

Административният съд в Кюстендил отхвърли подадена жалба срещу закриването на 6-те  изборни секции в ромския кв. "Изток". Те бяха закрити със заповед на тогавашния кмет на Общината Петър Паунов през 2015 г. като противодействие на купуването на гласове и търговията с вот в квартала. Жалбата е подадена от жител на квартала с инициали И.С.Д...

публикувано на 15.09.24 в 11:30

Акад. Николай Денков: Войната между олигарсите създава политическата нестабилност

" Политическата нестабилност е само външно проявление на войната между олигархичните кланове и тези, които владеят завладяната държава в тяхната борба за влияние". Това заяви пред БНР акад. Николай Денков от ПП-ДБ. "Другите или са част от тази завладяна държава, или искат да се включат в нея. Искаме да премахнем този модел. Няма как да решим..

публикувано на 15.09.24 в 11:06

Фестивал на сливата и троянската сливова ракия от 20 до 23 септември в Троян

От 20 до 23 септември в Троян и Националното изложение на занаятите в село Орешак се организира традиционният Български фестивал на сливата и троянската сливова ракия.  Той   ще се проведе за 31-ви пореден  път, а гостите на празника ще се насладят на разнообразна музикална програма, ще се докоснат до традициите, обичаите и поминъка на този..

публикувано на 15.09.24 в 11:00
Призивът е отправен към британския премиер Киър Стармър.

Петима бивши британски министри на отбраната: Нека Украйна изстреля нашите ракети

След като разговорите във Вашингтон между британския премиер и американския президент за използването на далекобойни ракети по цели в Русия стигнаха до задънена улица, петима бивши британски министри на отбраната излязоха с общо изявление, че Великобритания не трябва да чака подкрепата на САЩ по този въпрос, пише вестник "Сънди таймс". В..

публикувано на 15.09.24 в 10:51
Снимката е илюстративна

Нова дарителска кампания за храма "Възнесение Господне" във Вършец

С нов покрив и камбанария е храм "Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец. Църквата изгоря в нощта преди Цветница миналата година. С дарения храмът, строен преди 150 години, ще бъде възстановен. С новият покрив и камбанарията на църквата "Възнесение Господне" завършва първият етап от реконструкцията на храма, каза Архимандрит..

публикувано на 15.09.24 в 10:35
Новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в столичния квартал „Люлин“ - снимката е илюстративна

Изложба за православния храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски"

На 12 септември в Културния дом в столичния район "Люлин" бе представена изложба с пана - мотиви от процесите на изграждане на православния храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски".  Първата копка беше положена на 20 януари 2022 -ра година. На събитието тогава присъстваха бившият кмет на София Йорданка Фандъкова, президентът Румен Радев, общински..

публикувано на 15.09.24 в 10:35

Британското правителство защити предсрочното освобождаване на затворници

Британското правителство защити предсрочното освобождаване на затворници през седмицата, след като стана ясно, че един от тях е задържан за сексуално насилие над жена още в същия ден, в който е бил освободен. Около 1750 затворници бяха освободени във вторник от затворите в Англия и Уелс. 31-годишният Амари Уорд също е бил пуснат на свобода в..

публикувано на 15.09.24 в 10:05