Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия удължи надзора и попечителството върху местните активи на "Роснефт"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство удължи с 6 месеца надзора и попечителството си над местните активи на руската "Роснефт" до 10 март следващата година в очакване на техните продажби на Катар, заяви в понеделник министерството на икономиката,  предаде Ройтерс.

Бъдещето на германските активи на "Роснефт", които включват дял от 54,17% в рафинерията "Пе Це Ка Швед"  (PCK Schwedt), все още не е решено, след като Берлин ефективно пое контрола върху тях след началото на руската военна инвазия в Украйна.

Попечителството, което позволява на Германия да управлява бизнеса, като същевременно запазва собствеността на "Роснефт", вече беше удължено три пъти, за да защити доставките на Швед и да даде време на руския енергиен гигант да намери купувач за своя дял.

Дейностите на "Роснефт" в Германия също включват дялове в рафинериите MiRo и Bayernoil. Руските медии оценяват активите на 'Роснефт" в Германия на около 7 милиарда долара.

""Роснефт Русия" вече достоверно заяви, че активно търси продажбата на "Роснефт Германия" и че това трябва да приключи до края на годината", казаха от министерството, като добавиха, че продажбата на активите ще бъде най-сигурният от правна гледна точка и най-бързият начин да се позволят инвестиции в рафинериите, в които държавата притежава дялове.

Източник, запознат с въпроса, каза, че удължаването на попечителството е трябвало да позволи на "Роснефт" да договори продажбата на германските си активи на Катар, който има дълга история на инвестиране в Германия и е най-големият отделен акционер в RWE - най-голямата сила в страната продуцент.

Рафинерията PCK Schwedt е съсобственост на Shell и Eni ENI.MI. През декември Shell обяви продажбата на своя дял от 37,5% в рафинерията на британската Prax Group.

Друг източник, близък до въпроса, каза, че предстоящата продажба на Prax изглежда обезсърчава други инвеститори да купуват дялове в рафинерията.

Съгласно германския закон за енергийната сигурност Берлин може също така да избере да експроприира "Роснефт Германия", ако не може да бъде договорена продажба, както направи с местните активи GAZP на "Газпром", когато руската газова компания заяви, че се е оттеглила от тях през 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал на сливата и троянската сливова ракия от 20 до 23 септември в Троян

От 20 до 23 септември в Троян и Националното изложение на занаятите в село Орешак се организира традиционният Български фестивал на сливата и троянската сливова ракия.  Той   ще се проведе за 31-ви пореден  път, а гостите на празника ще се насладят на разнообразна музикална програма, ще се докоснат до традициите, обичаите и поминъка на този..

публикувано на 15.09.24 в 11:00
Призивът е отправен към британския премиер Киър Стармър.

Петима бивши британски министри на отбраната: Нека Украйна изстреля нашите ракети

След като разговорите във Вашингтон между британския премиер и американския президент за използването на далекобойни ракети по цели в Русия стигнаха до задънена улица, петима бивши британски министри на отбраната излязоха с общо изявление, че Великобритания не трябва да чака подкрепата на САЩ по този въпрос, пише вестник "Сънди таймс". В..

публикувано на 15.09.24 в 10:51
Снимката е илюстративна

Нова дарителска кампания за храма "Възнесение Господне" във Вършец

С нов покрив и камбанария е храм "Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец. Църквата изгоря в нощта преди Цветница миналата година. С дарения храмът, строен преди 150 години, ще бъде възстановен. С новият покрив и камбанарията на църквата "Възнесение Господне" завършва първият етап от реконструкцията на храма, каза Архимандрит..

публикувано на 15.09.24 в 10:35
Новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в столичния квартал „Люлин“ - снимката е илюстративна

Изложба за православния храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски"

На 12 септември в Културния дом в столичния район "Люлин" бе представена изложба с пана - мотиви от процесите на изграждане на православния храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски".  Първата копка беше положена на 20 януари 2022 -ра година. На събитието тогава присъстваха бившият кмет на София Йорданка Фандъкова, президентът Румен Радев, общински..

публикувано на 15.09.24 в 10:35

Британското правителство защити предсрочното освобождаване на затворници

Британското правителство защити предсрочното освобождаване на затворници през седмицата, след като стана ясно, че един от тях е задържан за сексуално насилие над жена още в същия ден, в който е бил освободен. Около 1750 затворници бяха освободени във вторник от затворите в Англия и Уелс. 31-годишният Амари Уорд също е бил пуснат на свобода в..

публикувано на 15.09.24 в 10:05
Камелия Нейкова

Камелия Нейкова: ЦИК приема своите решения съобразно разпоредбите на закона, а не под политически натиск

ЦИК приема своите решения съобразно разпоредбите на закона, а не под политически натиск . Това заяви пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК. "За себе си мога да заявя, че по никакъв начин, не само за тези избори, но и назад във времето, никой не се е опитвал и не е оказвал натиск върху начина, по който гласувам . Никой от останалите колеги..

публикувано на 15.09.24 в 10:05
Снимката е илюстративна

100 доброволци от БЧК се включиха в демонстрация по оказване помощ на пострадали при бедствие

Преди дни в района на язовира в с. Марково, община Каспичан , област Шумен бе разиграно тренировъчно занятие с демонстрация по оказване помощ на множество пострадали при възникнало бедствие с участието на над 100 души доброволци от екипите на Българския Червен кръст и на партньори от Единната спасителна система. В учението се включиха и..

публикувано на 15.09.24 в 09:30