Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За политическите трусове, водната криза, санирането на жилищните сгради и добрите общински модели за управление

Донка Михайлова: ВИК инфраструктурата вече е въпрос на национална сигурност

420 български населени места са на воден режим

2
Донка Михайлова
Снимка: Станислава Пирчева

"Необходим е сериозен ресурс, необходима е нова управленска философия на ползването на водните ресурси, на реконструкцията на ВИК-мрежата в страната, защото можем да определим като "безумие", че в много български общини 80% от водата изтича и само 20% се използва рационално.

Тези 80% изтичат, защото мрежата е крайно амортизирана. "Пробойните" са толкова много, че стигаме до тези 420 населени места на воден режим. ВИК инфраструктура е  вече тема от националната ни сигурност. 

И много силно се надявам, че съвместно с държавата ще намерим разумния управленски механизъм, по който да концентрираме един сериозен ресурс - управленски и финансов, за да реконструираме мрежата на България. 

Нужни са съвместни усилия както на национално, така и на местно ниво, за да защитим водните ресурси в България. Това каза за БНР Донка Михайлова, заместник-председател на УС на НСОРБ и кмет на община Троян. Тя е 4 ри поредни мандата кмет.

Как общините могат да се подготвят за климатичните промени и да осигурят вода за всички нас:

"В настоящия момент това е една от най-актуалните теми в българското общество, заради необичайно горещото лято. 420 български населени места са на воден режим, част от тях са без вода по няколко дни, това е тревожен сигнал. 

Пред общините стоят две важи теми в тази връзка: Да намерим точните мерки за смекчаване на климатичните промени, на второ място: Да се адаптираме към тези промени. 

Последните години гражданите имаха най-голям интерес и към санирането на жилищните сгради, но аз все още не си давам отговор на въпроса защо трябваше общините да санират сградите, които са държавна собственост- като полиция, пожарна, прокуратура, съд?

Важно е, че все пак това в голяма част от населените места стана и тези сгради се санираха.

Ние поехме ангажимента и да извършим цялата тежка работа по отношение на първите санирани жилищни сгради. По тази тема има много сериозен интерес от гражданите и ние от НСОРБ поискахме от народните представители да бъде създадена10 годишна програма за саниране на частните жилищни сгради. Програма, в която гражданите да знаят на какъв външен финансов ресурс могат да разчитат за този 10 годишен период. 

И тъй като държавата твърди че, свършиха 100% - те грантове, гражданите за знаят за тези 10 години какво съфинансиране трябва да осигурят, поясни още Михайлова.

"В рамките на предпоследния мандат ние работихме със 7 правителства. Срещахме се от името на Националното сдружение на общините от министър на министър, работихме 8 месеца без бюджет, нещо, което никога не съм вярвала, че ще съумеем да направим. 

Мисля, че в тази трудна ситуация, ние бяхме хората, които получавахме доверие. Не е случайно това, че в тази толкова сложна, динамична, несигурна за гражданите обстановка, те преизбраха 75 % от кметове, каза още Михайлова.

"Това означава, че хората имат в голяма степен доверие на своите кметове. Ние също допускаме грешки, но аз в личен план с годините станах по-мъдра, така че да мога да си ги призная грешките и разбрах, че най-важното нещо е екипът, с който работиш и на който да можеш да имаш доверие

Най-важното също е да можеш да мотивираш тези хора, така че те да дадат най-доброто от себе си, подчинено на общите цели, а те са свързани с това нашите съграждани да живеят малко по-добре, допълни още Донка Михайлова. 

"Аз се чувствам като кмет със самочувствие, защото моделите, които ние прилагаме в един сравнително малък град, могат да се приложат и в големите градове, един от тези модели е, че ние в община Троян управляваме всички комунални услуги сами. Това за мен е едно честно управление, което винаги може да бъде и по-добро, но то дава относително добра услуга. Този модел се прилага в цяла Европа, каза още Михайлова.

По думите й това, че в момента държавата се опитва да национализира дейността общинските ВИК - дружества, е крайно неразумно и Троян доказва, че това е така.

Донка Михайлова

Михайлова сподели още за уникалния модел за здравословното хранене на децата в Троян, който е впечатляващ и води до добри това, че спада броят на децата с диабет, разказа и как се заражда идеята за производство на биологични продукти за детските градини. Сподели още за основните предизвикателства, които срещат в опитите да върнат младите хора обратно в Троян и какви стратегии използват, за да направят града по-привлекателен за младите хора. 

Донка Михайлова е кмет на Община Троян. Образование и квалификация: Магистър, специалност „Финанси и кредит“, Стопанска академия „Д. А. Ценов“-Свищов

Професионална реализация: От 1999 г.председател, Сдружение „Знание”Ловеч. Изборни длъжности: 2005 г.-народен представител в 40-ото Народно събрание. През 2011 г. е избрана за кмет на община Троян

Преизбрана за кмет на общината през 2015, 2019 г. и 2023 г. Обществена ангажираност: Член на КС на НСОРБ мандат 20112015 г. Заместник-председател на УС на НСОРБ мандат 20152019 и 20192023 г.

Неколкократен носител на отличия "Кмет на годината".

По темата слушайте в интервюто на Станислава Пирчева с Донка Михайлова за предаването "Нощен Хоризонт".

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Бонев

Борис Бонев: Постоянните избори водят до блокаж на работата в Общинския съвет

"Не съм съгласен, че София не хубавее. Проблемът е, че не хубавее нито със скоростта, нито с качеството, с което искаме това да се случва. Това, което пречи на София да бъде красив град, е липсата на внимание към детайла ".  Това заяви пред БНР Борис Бонев - председател на групата на ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет.  Той отбеляза..

публикувано на 15.09.24 в 13:07
Николай Стайков

Николай Стайков: Не знаем съдружниците на Пеевски в събирането на политическите трюфели

От разследването "Осемте джуджета" отпреди 4 години остана крилатата фраза за летящото килимче, което някой задейства и в институциите започва всичко да се получава в нечия полза , привидно законно. Летящото килимче продължава да действа, с основен "шофьор" Делян Пеевски . Това каза пред БНР Николай Стайков, журналист от Антикорупционния..

публикувано на 14.09.24 в 14:12

Абсурдните правила за паша в националните паркове - геноцид за животните и бухалка за фермерите

Ще има ли достатъчно пасища за биологичното ни животновъдство или единственият път на фермерите е към унищожаване на стадата и затваряне на фермите? Две министерства и една парламентарна комисия все още не успяват да намерят отговор на този въпрос и решение на проблема с пашуването в националните паркове. Рестрикциите за ползване на..

публикувано на 13.09.24 в 07:02

Светлана Боянова: От браншовите организации да тръгва позицията ни за земеделие

Процедурите, по които се взима българската позиция, трябва да тръгват от браншовите организации , като пък те преди това трябва да направят дискусии на регионално ниво със самите земеделски производители. От там да се оформи позиция, да отива във всички министерства и при българските евродепутати. Това е мнението на Светлана Боянова -..

публикувано на 11.09.24 в 09:43

В "Люлин" ще протестират заради опасно кръстовище

Днес в столичния квартал "Люлин" 5 ще се проведе протест за безопасно движение преди първия учебен. Недоволните ще се съберат на кръстовището на булевардите "Д-р Петър Дертлиев" и "Панчо Владигеров". Причината за протеста са поредица молби към Столична община за обезопасяване на опасното кръстовище , които молби остават нечути. Първата такава..

публикувано на 11.09.24 в 07:13
Снимката е илюстративна

"Дали ще дадем златото, а за нас да останат отровите" - дилема пред три общини в Северозапада

Населението в общините Своге, Ботевград и Мездра е притеснено от проект за десетки сондажи за добив на злато в землищата на редица населени места. Това са селата Бов, Лакатник, Желен, Брезов дол, Габровница, Еленов дол и други в община Своге, Гурково, Краево и Литаково, Ботевградско, както и Зли дол и Оселна в община Мездра...

публикувано на 10.09.24 в 11:52

Д-р Зорница Маркова: До 3-годишна възраст екранното време за децата да е нулево!

Децата и мобилните телефони - темата в рубриката "Училище за родители". Според столичани децата им използват мобилните си телефони най-малко два часа на ден, но може и до 6 часа да достигне това време. Децата до 6 години почти не използват електронни устройства при някои от семействата. На някои от по-малките деца изобщо са им забранени телефоните, на..

публикувано на 10.09.24 в 11:10