Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Барние е назначен за премиер на Франция

Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мишел Барние е назначен за премиер от президента на Франция Еманюел Макрон, след продължителна криза и тежки консултации с политическите сили. 73-годишният Барние е бивш еврокомисар и министър от десницата, което вече предизвика гнева на победилата на изборите лява коалиция. 

51 дни след извънредните парламентарни избори Франция най-после има нов премиер. Мишел Барние е натоварен от президента Еманюел Макрон да състави "правителство с широк консенсус", както се казва в съобщение на Елисейския дворец.

Заемал многократно министерски постове в консервативните френски правителства, Барние се запомни с воденето на преговорите за Брекзит като еврокомисар. 

"Изборите са откраднати от французите... президентът официално отрече резултата" - реагира незабавно лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция". 

"Навлизаме в дълбока криза на режима" - заяви и председателят на социалистите Оливие Фор. 

Лявата коалиция, която победи на изборите, но без пълно мнозинство, не успя да наложи своята обща кандидатка Люси Кастетс.

"Няма да участваме в управлението на Барние", каза лидерката на крайната десница Марин льо Пен. 

Националистите обявиха, че ще изчакат първите действия на премиера преди да решат за вот на недоверие. 

От президентската партия "Ренесанс" заявяват, че засега няма да налагат "автоматична цензура" на новия кабинет.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Читалището

Кюстендилски гласоподаватели няма да гласуват в квартала си "Изток"

Около 4000 гласоподаватели от ромския кв. "Изток" отново ще гласуват в смесени секции в града, не в квартала си, след като административният съд  отхвърли подадена жалба срещу заповедта на кмета Огнян Атанасов и областния управител инж. Александър Пандурски за разположението на избирателните секции. В жалбата се настоява 6-те изборни секции в..

публикувано на 17.09.24 в 10:09

Полша обяви бедствено положение в засегнатите от наводненията райони

Обстановката в полския град Ниса е спокойна тази сутрин, след като през изминалата нощ доброволци укрепваха с торби с пясък бреговете на едноименната река. Кметът на Ниса Кордиан Колбярц призова по-рано жителите да се евакуират на по-високи места. Днес обаче се забелязва леко оттегляне на водата в речното корито и хората са обнадеждени, че най-лошото..

публикувано на 17.09.24 в 10:09

Най-малко 18 са жертвите на наводненията в Централна и Източна Европа

Според информации от тази нощ жертвите на наводненията в Централна и Източна Европа са най-малко 18. От петък силните дъждове и ветрове причиниха значителни щети в Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.    Бедствия и в азиатската държава Мианма. Държавната телевизия съобщи, че жертвите на тайфуна "Яги" вече са 226 души, а 77 са в..

публикувано на 17.09.24 в 10:03
Лодка с нелегални мигранти на пристанището на град Палеохора, о-в Крит.

Атина продължава да търси общоевропейско решение на мигрантската криза

Атина търси европейско решение на мигрантския проблем, докато потокът от нелегални мигранти към Гърция не стихва. 3000 нелегални мигранти са влезли през гръцките острови само от началото на месеца, съобщиха от Бреговата охрана. Ежедневен е натискът към гръцките острови в Егейско море. Лагерите за настаняване са препълнени, казаха местните..

публикувано на 17.09.24 в 09:59
Цветелина Пенкова

Цветелина Пенкова: Сгрешени и преправени протоколи на СИК-ове пораждат спекулации и недоверие в изборния процес

За мен е притеснително, че има голям процент сбъркани протоколи, а ЦИК не излезе официално да каже колко СИК-а са предали протоколи без грешки на изборите през юни т. г., защото това няма да се хареса на някои организатори на изборите. Това сподели Цветелина Пенева, член на Обществения съвет на ЦИК от Сдружение „Демокрация и законност“, в..

публикувано на 17.09.24 в 09:51

Фон дер Лайен представя проектосъстава на новата ЕК

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи тази сутрин новия състав на Европейската комисия, потвърдиха от институцията. След среща с председателите на политически групи в Европарламента тя ще даде изявление за медиите. Обявяването първоначално бе отложено и до последно не беше сигурно, че ще се състои,..

публикувано на 17.09.24 в 09:50

Петролът продължава да поскъпва

Цените на петрола продължиха да се покачват в днешната азиатска търговия на фона на опасения свързани с добива на суровината в САЩ заради урагана Франсин, предаде "Ройтерс".  Анализатори прогнозират и намалели запаси в най-голямата световна икономика. Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа поскъпнаха с 34 цента до 73,09..

публикувано на 17.09.24 в 09:45