Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Промените в Наредба 4 дават нова възможност - частичното изпълнение на електронна рецепта"

Димитър Маринов: Докато има хартиени рецепти, дефицитът на лекарства не може да се проследява

"За здравнонеосигурените има двоен контрол, при лекаря и в аптеката"

| Интервю
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.
Снимка: БТА

Нормално е да има дефицит на лекарствени продукти, няма държава в света, която да има от всички и по всяка време. Дефицитът винаги ще го има, въпросът е как се управлява? Докато има хартиени рецепти не може да се проследи.

Това каза в интервю пред БНР Димитър Маринов-председател на Българския фармацевтичен съюз. В предаването "Преди всички" той коментира промените в Наредба 4 за предписване и отпускане на лекарства по НЗОК.

"Най-точният измерител, какви количества лекарства са ни необходими, е борят на неизпълнените рецепти. Противното означава, че пациентът не се придържа и не може да ги намери. Всички дефицити сега се обясняват с хартиената рецепта, защото при тях няма проследимост", заяви Димитър Маринов.

И обясни за изчезналите лекарства за диабетици:

"При инсулина действително, ако имаше дефицит хората щяха да умират по улиците. Проблемът е че аптеките нямат равен достъп до съответните лекарствени продукти – за едни има за други няма. Най точният измерител за броя на неизпълнените рецепти, и когато го имате в електронния регистър, лесно се проследява, какво е предписано и кое  е изпълнена. Взимат се наличностите в страната, защо пациентът не го е взел и през другата система се проследява дали тези количества не отиват в определени аптеки. Докато има хартиени рецепти, такива анализи никой не може да направи."

НЗОК и БФС изясняват как ще се плаща на аптекитеФармацевти предвиждат икономически обезкървени аптеки и фалити. Какво е решението?

Маринов вярва, че хартиените рецепти съвсем скоро ще бъдат изключение.

Той повтори няколко пъти, че частичното изпълнение на електронна рецепта е само възможност. Когато започне изпълнението и ако липсва лекарство, то трябва да се вземе в рамките на 3 дни.

"Рано  е да кажем за частичното изпълнение на рецептите. Важно при него е може да има изпълнение при издадени след 1 септември рецепти, ако има тримесечна рецепта, не могат да бъдат частично. Тепърва ще наблюдаваме дали има проблеми или не. Като количество не знам точно. Съотношението е при частично 1/3 са изпълнени, след това 2/3 от частично изпълнение е довършено в други аптеки", каза Маринов.

Той препоръча на фармацевтите да не се занимават с административните процеси на НЗОК, а с пациентите си. И допълни, че за здравнонеосигурените, те нямат право на рецепта по Здравна каса, има предварителен контрол, веднъж при лекаря и после в аптеката.

Цялото интервю и анкетата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виена, 15 септември 2024 г.

Седем селища са евакуирани в Австрия заради наводнения

Заради наводненията в Долна Австрия от вчера са евакуирани седем селища в Тулнерфелд, предаде австрийската новинарска агенция АПА. Червеният кръст е отворил аварийно място за настаняване в изложбения център в Тулн, където могат да бъдат настанени до 1000 души. Осигурени са походни легла и полева кухня. Според последните данни жертвите са..

публикувано на 17.09.24 в 11:17

Шофьорка на 18 г. е с опасност за живота след катастрофа на пътя Русе - В. Търново

18-годишно момиче е с опасност за живота в реанимацията на великотърновската болница, след като управлявания от него автомобил падна в пропаст на пътя Русе - Велико Търново. При други две катастрофи във Великотърновска област тежко са пострадали още двама души.   Лекият автомобил с русенска регистрация, управляван от младата шофьорка, е..

публикувано на 17.09.24 в 10:35
Мястото на трагичния инцидент година след катастрофата на 28 март 2023 г.

Машинистите в Гърция са в стачна готовност

Стачна готовност обявиха машинистите в Гърция. Те настояват за спешни мерки за спиране на произшествията в железопътния транспорт. Създава се железопътна полиция за сигурност на пътниците. След голямата железопътна катастрофа до Лариса с 57 жертви преди година и половина, подобен инцидент е бил предотвратен наскоро, съобщават от синдиката на..

публикувано на 17.09.24 в 10:31
Читалището

Кюстендилски гласоподаватели няма да гласуват в квартала си "Изток"

Около 4000 гласоподаватели от ромския кв. "Изток" отново ще гласуват в смесени секции в града, не в квартала си, след като административният съд  отхвърли подадена жалба срещу заповедта на кмета Огнян Атанасов и областния управител инж. Александър Пандурски за разположението на избирателните секции. В жалбата се настоява 6-те изборни секции в..

публикувано на 17.09.24 в 10:09

Полша обяви бедствено положение в засегнатите от наводненията райони

Обстановката в полския град Ниса е спокойна тази сутрин, след като през изминалата нощ доброволци укрепваха с торби с пясък бреговете на едноименната река. Кметът на Ниса Кордиан Колбярц призова по-рано жителите да се евакуират на по-високи места. Днес обаче се забелязва леко оттегляне на водата в речното корито и хората са обнадеждени, че най-лошото..

публикувано на 17.09.24 в 10:09

Най-малко 18 са жертвите на наводненията в Централна и Източна Европа

Според информации от тази нощ жертвите на наводненията в Централна и Източна Европа са най-малко 18. От петък силните дъждове и ветрове причиниха значителни щети в Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.    Бедствия и в азиатската държава Мианма. Държавната телевизия съобщи, че жертвите на тайфуна "Яги" вече са 226 души, а 77 са в..

публикувано на 17.09.24 в 10:03
Лодка с нелегални мигранти на пристанището на град Палеохора, о-в Крит.

Атина продължава да търси общоевропейско решение на мигрантската криза

Атина търси европейско решение на мигрантския проблем, докато потокът от нелегални мигранти към Гърция не стихва. 3000 нелегални мигранти са влезли през гръцките острови само от началото на месеца, съобщиха от Бреговата охрана. Ежедневен е натискът към гръцките острови в Егейско море. Лагерите за настаняване са препълнени, казаха местните..

публикувано на 17.09.24 в 09:59