Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Потребителите са недоволни от начислените от телекомите неустойки, защото ги считат за несправедливи"

Габриела Руменова: Трябва да се подновят делата, ако не се постигне спогодба с телекомите

"Заповедта на КЗП за забрана на нелоялна и агресивна търговска практика е в правилната посока, но трябва да се стигне до обявяването за неправомерни"

| Интервю
Габриела Руменова, създател на платформата "Ние потребителите"
Снимка: Таня Милушева

КЗП със заповед прави опити да се защитят интересите на потребителите в договорните отношения с трите телекома. Но дали е напипан най-верният път, попита Габриела Руменова, създател на платформата "Ние потребителите".

В интервю пред БНР Руменова смята, че започнатото от КЗП трябва да завърши с категорична яснота относно неустойките, защото и в момента не е конкретно посочено.

"Прочетох съобщението на КЗП за медиите, за да се опитам да разбера какво ни казват, защото нескопосано са пренесени мотиви на съда, по граждански дела за начисляване на неустойки, в заповедта. КЗП се опитва да забрани неустойки, които надхвърлят 3 месечни такси. Не е ясно преференциални ли са само тези неустойки? Но тяхната забрана, дори да е добра първа стъпка, трябва да бъде продължена и разширена в това, че тези клаузи са неравноправни. Ако това бъде направено, тогава телекомите ще са длъжни да върнат всички пари на хората, откакто съществуват тези клаузи", коментира тя.

Опасни ли са вратовръзките в училищните униформи? 

Обявеното поскъпване на мобилните услуги предизвика напрежение сред потребителите 

Заповедта на председателя на КЗП е да забрани допълнителните неустойки, прилагането от мобилните оператори на нелоялна, агресивна търговска практика, когато потребителят иска да прекрати договора си. При предсрочното прекратяване от страна на потребителя, освен три такси, допълнително се начислява и неустойка от отстъпки, от месечните такси и крайни устройства.

"Темата със споровете с телекомите са причината да се появи платформата "Ние потребителите", която днес навършва 2 години", каза Габриела Руменова в предаването "Хоризонт до обед".

И обясни, че заповедта още не е влязла в сила, защото телекомите имат 14-дневен срок да обжалват в съда заповедта на КЗП. 

"Много се надявам, а и практиката го показва, че съдът застава на страната на институцията, която се опитва да защити потребителя. Но все пак виждаме, че компаниите имат силни юристи, вадят съдебна практика от други държави в ЕС и въпросът е какво ще се вземе като решение по това произнасяне", оптимист е Руменова.

За нея проблемът е отпреди 10 години, когато е започната съдебна битка между КЗП и телекомите, но не е завършена, защото се е стигнало до споразумения, отново с неясни клаузи. 

"Мисля, че трябва да се подновят делата, ако не се постигне спогодба с телекомите", препоръча Руменова и прогнозира, че напрежение ще има пак в началото на годината, когато телекомите отново актуализират таксата си. 

"А хората недоволстват от начислените неустойки, защото им се струва несправедливо и не е ясна схемата, по която се начисляват", обясни тя. 

Цялото интервю с Габриела Руменова и анкетата на Виолета Борисова чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екатерина Захариева

Екатерина Захариева получава ресор "Стартъпи, изследвания и иновации"

Българският кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева получава ресор "Стартъпи, изследвания и иновации" - това стана ясно от представянето на състава на новата Комисия от председателката Урсула фон дер Лайен на Европейския парламент в Страсбург.  Очаквайте подробности!

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Руснак беше арестуван в САЩ по обвинения за нелегален износ за Русия

Живеещ в Сарасота, щата Флорида, руски гражданин бе арестуван по обвинения в контрабанда, пране на пари и нелегален износ към Русия на технологични продукти, които могат да бъда използвани в производството на дронове, заяви американското министерство на правосъдието, цитирано от "Ройтерс". Според министерството 44-годишният Денис Постовой е използвал..

публикувано на 17.09.24 в 11:36
 Антоанета Василева

Антоанета Василева: В час децата търсят телефона, защото им става скучно, отговорността е на институциите

Децата търсят телефона, защото им става скучно в час и отговорността за това носят институциите, защото не успяват да догонят технологиите и да направят интересен часа , каза Антоанета Василева, координатор на Центъра за безопасен интернет, в интервю пред БНР. Тя е и в работната група към СЕМ за екранното време при децата и има цялостен..

публикувано на 17.09.24 в 11:17
Виена, 15 септември 2024 г.

Седем селища са евакуирани в Австрия заради наводнения

Заради наводненията в Долна Австрия от вчера са евакуирани седем селища в Тулнерфелд, предаде австрийската новинарска агенция АПА. Червеният кръст е отворил аварийно място за настаняване в изложбения център в Тулн, където могат да бъдат настанени до 1000 души. Осигурени са походни легла и полева кухня. Според последните данни жертвите са..

публикувано на 17.09.24 в 11:17

Шофьорка на 18 г. е с опасност за живота след катастрофа на пътя Русе - В. Търново

18-годишно момиче е с опасност за живота в реанимацията на великотърновската болница, след като управлявания от него автомобил падна в пропаст на пътя Русе - Велико Търново. При други две катастрофи във Великотърновска област тежко са пострадали още двама души.   Лекият автомобил с русенска регистрация, управляван от младата шофьорка, е..

публикувано на 17.09.24 в 10:35
Мястото на трагичния инцидент година след катастрофата на 28 март 2023 г.

Машинистите в Гърция са в стачна готовност

Стачна готовност обявиха машинистите в Гърция. Те настояват за спешни мерки за спиране на произшествията в железопътния транспорт. Създава се железопътна полиция за сигурност на пътниците. След голямата железопътна катастрофа до Лариса с 57 жертви преди година и половина, подобен инцидент е бил предотвратен наскоро, съобщават от синдиката на..

публикувано на 17.09.24 в 10:31
Читалището

Кюстендилски гласоподаватели няма да гласуват в квартала си "Изток"

Около 4000 гласоподаватели от ромския кв. "Изток" отново ще гласуват в смесени секции в града, не в квартала си, след като административният съд  отхвърли подадена жалба срещу заповедта на кмета Огнян Атанасов и областния управител инж. Александър Пандурски за разположението на избирателните секции. В жалбата се настоява 6-те изборни секции в..

публикувано на 17.09.24 в 10:09