Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК още не се е произнесла за самостоятелната регистрация на ДПС-Доган

Снимка: БГНЕС

Очаква се Централната избирателна комисия да разгледа документите, подадени вчера от крилото на ДПС около Ахмед Доган  за самостоятелно явяване на изборите на 27 октомври. ЦИК трябва да се произнесе и по регистрацията на БСП за самостоятелно участие, за което внесоха документи пълномощници на бившата  председателка на социалистите Корнелия Нинова.

До момента Централната избирателна комисия все още не се е произнесла по документите за самостоятелно явяване на изборите на 27 октомври, които бяха подадени вчера от крилото на ДПС около Ахмед Доган. Това беше неговият отговор, след като ЦИК отказа да регистрира за предсрочните парламентарни избори и двете коалиции, в които влизат двете фракции на ДПС - "Демокрация, права и свободи - ДПС" и коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало". 

И двете решения за двата отказа за регистрация бяха приети единодушно от ЦИК. Аргументът е, че партия ДПС присъства и в двете коалиции, което противоречи на Изборния кодекс. Двете коалиции подадоха едновременно документите си за регистрация в ЦИК, с две различни банкови сметки, но с един и същи титуляр - партия ДПС. Коалициите имаха срок до 17 часа в събота да изпълнят дадени от ЦИК указания да докажат, че в състава им не влиза ДПС, но те не го направиха. 

Решенията с отказите на ЦИК могат да бъдат обжалвани в тридневен срок пред Върховния административен съд. Още вчера фракцията на Делян Пеевски в ДПС обяви, че коалицията "Движение за права и свободи - Ново начало" е подала жалба до Върховния административен съд против отказа на Централната избирателна комисия да регистрира коалицията за участие в парламентарните избори. Аргументите в жалбата са, че "Движение за права и свободи - Ново начало" е представила всички необходими документи, а ЦИК тенденциозно пренебрегва обстоятелството, че коалицията първа е заявила своята регистрация по електронен път. 

Междувременно фракцията на ДПС около Делян Пеевски отправи до ЦИК и искане да бъде оттеглено и подаденото заявление от представители на другия председател - Джевдет Чакъров, за самостоятелното участие на партията ДПС на парламентарните избори на 27 октомври. Според устава на ДПС двамата председатели имат право да представляват партията заедно и поотделно. 

Очаква се ЦИК да се произнесе и по регистрацията на БСП за самостоятелно участие, за което внесоха документи пълномощници на бившата  председателка на социалистите Корнелия Нинова. Вчера обаче Върховният касационен съд заличи Нинова като лидер на БСП. Утвърденото от съда ново временно ръководство на социалистите настоява партията да се яви на изборите в по-голяма лява коалиция. Крайният срок за подаване на документи за регистрация на политическите формации изтича в 17 часа утре.
 
Очаква се днес Върховният административен съд да разгледа двете жалби, подадени от крилата ДПС окоо Делян Пеевски срещу ЦИК заради отказа на комисията да регистрира коалицията "ДПС - Ново начало".

В утрешния, последен ден за регисрация, докементите си за участие в изборите ще подадат и от коалицията ГЕРБ-СДС, заявха от там.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екатерина Захариева

Екатерина Захариева получава ресор "Стартъпи, изследвания и иновации"

Българският кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева получава ресор "Стартъпи, изследвания и иновации" - това стана ясно от представянето на състава на новата Комисия от председателката Урсула фон дер Лайен на Европейския парламент в Страсбург.  Очаквайте подробности!

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Руснак беше арестуван в САЩ по обвинения за нелегален износ за Русия

Живеещ в Сарасота, щата Флорида, руски гражданин бе арестуван по обвинения в контрабанда, пране на пари и нелегален износ към Русия на технологични продукти, които могат да бъда използвани в производството на дронове, заяви американското министерство на правосъдието, цитирано от "Ройтерс". Според министерството 44-годишният Денис Постовой е използвал..

публикувано на 17.09.24 в 11:36
 Антоанета Василева

Антоанета Василева: В час децата търсят телефона, защото им става скучно, отговорността е на институциите

Децата търсят телефона, защото им става скучно в час и отговорността за това носят институциите, защото не успяват да догонят технологиите и да направят интересен часа , каза Антоанета Василева, координатор на Центъра за безопасен интернет, в интервю пред БНР. Тя е и в работната група към СЕМ за екранното време при децата и има цялостен..

публикувано на 17.09.24 в 11:17
Виена, 15 септември 2024 г.

Седем селища са евакуирани в Австрия заради наводнения

Заради наводненията в Долна Австрия от вчера са евакуирани седем селища в Тулнерфелд, предаде австрийската новинарска агенция АПА. Червеният кръст е отворил аварийно място за настаняване в изложбения център в Тулн, където могат да бъдат настанени до 1000 души. Осигурени са походни легла и полева кухня. Според последните данни жертвите са..

публикувано на 17.09.24 в 11:17

Шофьорка на 18 г. е с опасност за живота след катастрофа на пътя Русе - В. Търново

18-годишно момиче е с опасност за живота в реанимацията на великотърновската болница, след като управлявания от него автомобил падна в пропаст на пътя Русе - Велико Търново. При други две катастрофи във Великотърновска област тежко са пострадали още двама души.   Лекият автомобил с русенска регистрация, управляван от младата шофьорка, е..

публикувано на 17.09.24 в 10:35
Мястото на трагичния инцидент година след катастрофата на 28 март 2023 г.

Машинистите в Гърция са в стачна готовност

Стачна готовност обявиха машинистите в Гърция. Те настояват за спешни мерки за спиране на произшествията в железопътния транспорт. Създава се железопътна полиция за сигурност на пътниците. След голямата железопътна катастрофа до Лариса с 57 жертви преди година и половина, подобен инцидент е бил предотвратен наскоро, съобщават от синдиката на..

публикувано на 17.09.24 в 10:31
Читалището

Кюстендилски гласоподаватели няма да гласуват в квартала си "Изток"

Около 4000 гласоподаватели от ромския кв. "Изток" отново ще гласуват в смесени секции в града, не в квартала си, след като административният съд  отхвърли подадена жалба срещу заповедта на кмета Огнян Атанасов и областния управител инж. Александър Пандурски за разположението на избирателните секции. В жалбата се настоява 6-те изборни секции в..

публикувано на 17.09.24 в 10:09