Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът за подаване на документи на партии и коалиции в ЦИК за участие в изборите

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Днес в 17 часa изтича крайният срок за подаване на документи на партии и коалиции в Централната избирателна комисия за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. 

Очаква се Комисията да вземе решение по подаденото заявление за явяването на партия ДПС на изборите, както и по заявлението за регистрацията на коалиция "БСП-Обединена левица".

21 септември е крайният срок, в който Върховният съд може да задължи ЦИК да регистрира партия или коалиция, на която е отказала регистрация

Съгласно приетата хронограма ЦИК регистрира днес партиите и коалициите за участие в изборите на 27 октомври. Тъй като комисията взема решение за регистрацията на съответната политическа сила, след като Главна дирекция ГРАО приключи с проверката на подписката, която е задължителна част от подадените документи, се прави регистрация в условията на така наречената неприключила проверка. Говорителят на ЦИК Росица Матева заяви:

"В последния ден, когато се подадат документи, се регистрират партии и коалиции при неприключила проверка, и след като се върне резултатът от проверката се взема решение за заличаване или оставане на регистрацията. Когато се подадат документи за регистрация, единият от документите, който изисква Изборният кодекс, е подписка от 2500 избиратели, която се изпраща за проверка в ГД ГРАО и след като приключи проверката и се върне протокола от резултата от проверката, тогава е окомплектована цялата преписка, за да може ЦИК да вземе решение".

Решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд:

"21 септември е крайният срок, в който ВАС може да задължи ЦИК да регистрира партия или коалиция, на която е отказала".

Вчера изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров оттегли от Централната избирателна комисия документите за самостоятелно участие на партията в изборите, подадени вчера от пълномощниците на Корнелия Нинова. Той внесе документи и 9999 подписа за регистрация на коалиция БСП-Обединена левица.

Снощи стана ясно, че в Централната избирателна комисия е постъпила жалба от лоялната на Ахмед Доган Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" до Върховния административен съд срещу решението на ЦИК да откаже регистрация на коалицията за участие в предсрочните избори на 27 октомври.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26