Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2023 година пратките се удвояват до 2 млрд.

Китайските сайтове за онлайн търговия "задушават" европейски и български производители

Заради икономическия, социалния и екологическия отпечатък на тези стоки, Европа трябва да вземе спешни мерки, настояха българският бизнес

| Интервю
Магазин за китайски стоки в "Младост" София
Снимка: БГНЕС

Китайските сайтове за онлайн търговия причиняват огромни загуби за европейските и българските производители. Затварят предприятия и закриват работни места, включително в България. Ангажират карго полети за години напред.

Ниското качество на китайските стоки бързо ги превръща в отпадъци, с които Европа трябва да се справя. Опасните химически вещества и смеси в дрехи, козметика и детски играчки имат доказан здравен ефект, а в България оказва се на практика, че тези стоки влизат безконтролно.

За проблема сигнализира бизнесът и призова държавните власти за спешни мерки по време на кръгла маса, организирана от Българската стопанска камара и Българската асоциация "Кръгов текстил". 

Обхватът на проблема е сериозен, защото много от цеховете в Родопите, които шият, са затворени и 65% от пратките са с фалшифицирана стойност. 

"Снежна топка, която може да се превърне в лавина" – така определи безконтролното нахлуване на китайските стоки в България, председателят на Стопанската камара, Добри Митрев.

През 2022 година в Европа от Китай са внесени един милиард пратки на стойност всяка под 150 евро. През 2023 година пратките се удвояват до 2 милиарда. Повече от 110 самолета за карго доставки излитат от Китай всеки ден. Карго полетите се ангажирани за години напред за сметка на фармацевтични стоки, например, коментираха експерти-участници в кръглата маса.

Около 20 млн. пратки са влезли в България – средно по една пратка на месец на активен потребител. Средната цена на продукта е около 7 долара. Продават се безконтролно опасни дрехи, детски играчки и инструменти. У нас стоките не подлежат на проверки, защото входните точки на тези продукти са вътреобщностни страни или пък са адресирани до потребител и не подлежат на отваряне и проверка от митническите и здравни власти.

Въпреки това, тематични проверки се извършват, посочи Виктория Христова от Министерството на здравеопазването. Целогодишен контрол законодателството не предвижда, няма и осигурен ресурс, допълни тя.

В държави, в които редовно се изследват проби, проучвания показват подчертано тревожни резултати. Иван Люцканов от Асоциация "Кръгов текстил" цитира данни от Германия.

И така, трите най-популярни китайски компании за онлайн търговия генерират оборот от 15 – до 30 млрд. долара само през последните няколко години. И печелят от продажби на отпадък, защото стоките, които продават бързо се превръщат в отпадъци, с които Европа трябва да се справя, изтъкнаха участници в конференцията.

В същото време български и европейски предприятия изнемогват под натиска на китайската онлайн търговия, посочи и Севделин Спасов от Асоциация "Кръгов текстил".

Заради икономическия, социалния и екологическия отпечатък на тези стоки, Европа трябва да вземе спешни мерки, настояха българският бизнес и българските институции. За пример беше изтъкната подготовката на ограничаващо законодателство във Франция и Германия, но й беше изразено съмнение, че България ще посмее да направи това. Така че у нас ограниченията се очакват от европейските регламенти.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът на ЕС образува дело по запитване на ВАС по случая с подуправителя на БНБ Андрей Гюров

Съдът на Европейския съюз (СЕС) образува дело по преюдициално запитване на Върховния административен съд по казуса с предсрочно освободения подуправител на БНБ Андрей Гюров, съобщава от ВАС. Делото пред СЕС е образувано в същия ден, в който са постъпили въпросите от българските върховни магистрати. На основание процедурния правилник на СЕС, ВАС..

публикувано на 20.09.24 в 16:18
Петър Витанов

Националният съвет на БСП заседава по подредбата на листите за изборите

Националният съвет на БСП се събра на заседание във връзка с подредбата на листите за предстоящите парламентарни избори. Бившият евродепутат от БСП Петър Витанов заяви, че не иска да се асоциира с част от временното ръководство на партията: "Според мен това, което трябва да направи, аз понеже не съм част от ръководството, трябва да намери хора достойни и..

публикувано на 20.09.24 в 16:03

"Калимера Враца": Гърция идва с нейните традиции, култура и кухня

С безплатна кинопрожекция на гръцка комедия тази вечер в центъра на Враца започва "Калимера Враца". Това е голямото събитие, посветено на гръцките традиции, култура, кухня и забавления. Идеята идва през лятото с "Бонджорно Враца" - инициатива, посветена на Италия, която предизвика туристически и потребителски бум в града.  "Показахме как с почти..

публикувано на 20.09.24 в 15:59
Делян Пеевски

Пеевски: Всички политици и институции да се обединят за защита на националната чест и достойнство

Председателят на ДПС и на парламентарната група на партията Делян Пеевски призова всички политици и институции да се обединят, за да защитят националната чест и достойнство. Повод за призива му са "продължаващите обидни изказвания за България и българите от страна на политически лидери от РСМ". Пеевски настоява за незабавни и адекватни..

публикувано на 20.09.24 в 15:54

ГДБОП и ДАНС разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти

Осем души са задържани при операция на ГДБОП и ДАНС срещу мрежа за трафик на мигранти. Престъпната група е превозвала бежанци от Турция през Сърбия към Западна и Южна Европа. Мащабната операция е проведена на 19 септември от служители на ГДБОП и ДАНС, подкрепени от Европол. Разследването, в което са участвали гръцки и румънски колеги, е..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Константин Качулев за вендинг машините за лекарства: Става въпрос за корпоративен проект

Предложението за вендинг машините за лекарства, които да осигурят денонощен достъп до медикаменти без рецепта, предизвиква недоволството на фармацевтичния бранш. В същото време жителите от пограничните райони, като тези в Източните Родопи, редовно пътуват до Гърция и Турция, за да си купят лекарства. Причината е в това, че цените са по-ниски, а..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Богомил Николов: Ежедневно ни сигнализират за отказ от страна на магазини за разплащане чрез ПОС терминал

Ежедневие са сигналите за отказ от страна на магазини за разплащане чрез ПОС терминал, заяви пред БНР изпълнителният директор на "Активни потребители" Богомил Николов.  "Много хора не могат да разберат поведението на търговците в такива ситуации. Няма нормативно задължение търговците да използват една или друга форма на плащане. Те са свободни да..

публикувано на 20.09.24 в 15:43