Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстовден е!

Снимка: БГНЕС-архив

Хиляди се събраха с молитва за изцеление  в местността "Кръстова гора" над Асеновград, на  празника Въздвижение на Светия кръст- популярен като Кръстовден.

Празничната служба в манастира "Света Троица" ще бъде водена от Пловдивския митрополит Николай и Западноевропейския митрополит Антоний.

Местността "Кръстова гора" в Родопите е известна като свещено и чудодейно място, свързано с намирането на Христовия кръст от царица Елена, разказва йеромонах Серафим от манастира света троица.

"Когато започва разкопки на Голгота, намира трите кръста на Исус Христос и на двамата разбойници, разпнати отляво отдясно нему. В началото те не знаят кой е истинският кръст. През това време минава едно погребално шествие. Мъртвецът възкръсва. Те разбират кой е истинският кръст и вземат решение и го разделят на няколко части", допълва йеромонах Серафим.

Според преданието едната част от намирането на истинския Христов кръст е заровена точно на "Кръстова гора".

"Тук в тази местност "Кръстова гора", където е имало стародавен манастир, разрушен по времето на турското робство, за да бъдат избити монасите. И успяват да заровят това парче от Христовия кръст, на което се дължи и благодатното въздействие на тази местност. На "Кръстова гора" вярващият моли Бог за изцеление на своите недъзи, заключи йеромонах Серафим.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Искра Михайлова

Докладът за бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток" трябва да бъде готов до 10 дни

Докладът за бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток" трябва да бъде готов до 10 дни. Това заяви народният представител Искра Михайлова в кулоарите на парламента. Остава неясно какво се случва с отпусната помощ от 250 млн. лева годишно за подкрепа на "Мини Марица-изток". Няма и яснота за  споразумението със синдикатите, което беше подписано след бурни..

публикувано на 18.09.24 в 11:25
Андрей Чорбанов

ИТН подкрепя законопроекта на "Възраждане" за вендинг машини за лекарства

Депутатите от "Има такъв народ" подкрепят промените на "Възраждане" на Закона за лекарствените продукти, с които се предлага продажба на лекарства чрез вендинг автомати с цел овладяване проблема със снабдяването. Депутатът Андрей Чорбанов заяви, че и в момента лекарствата без рецепта не подлежат на контрол и че лекарствата, които ще са в..

публикувано на 18.09.24 в 11:16
Полски танк на учение в Латвия през май 2024

Полски военни с техника ще минат през България за участие в учение на НАТО

Личен състав и военна техника на въоръжените сили на Полша ще преминат днес от граничния пункт Видин през София до граничен пункт Кулата във връзка с участието им в учение на НАТО. Полски военнослужещи с техника ще транспортират материални ресурси на 19 септември от граничен пункт Видин до пункт "Капитан Андреево“. Автоколоните ще бъдат ескортирани..

публикувано на 18.09.24 в 11:09
Роксана Мънзату

Роксана Мънзату: Рестартирането на икономиката на ЕС изисква подкрепа за застрашените от бедност

Рестартирането на икономиката на Европейския съюз в конкуренция със Съединените щати и Китай изисква подкрепа за застрашените от бедност и насоки за младите хора, които сега навлизат на трудовия пазар. Това е мнението на румънския кандидат еврокомисар Роксана Мънзату, която ще управлява ресора "Пазар на труда и социалните права" Пред Радио..

публикувано на 18.09.24 в 11:01
Оливер Вархеи

"Политико": Петимата кандидати за ЕК с най-голям шанс да бъдат отхвърлени

Екатерина Захариева е един от петимата номинирани еврокомисари с най-голяма вероятност да бъдат отхвърлени, пише "Политико". Изданието посочва, че тя е на "мушка" и преписва публикацията си от 10 септември. В нея се припомня статия на "Юрактив" от 2018 г., според която Захариева е замесена в скандал с издаването на български паспорти срещу подкупи...

публикувано на 18.09.24 в 10:44

Безплатните учебници - облекчение за родителите, натоварване за училищата

От новата учебна година държавата осигурява безплатно учебниците на учениците и на учениците от VIII до ХII клас. Това беше решено с промяна в Закона за училищното и предучилищно образование. Досега учебници за безвъзмездно ползване бяха осигурени на всички ученици от I до VII клас, както и познавателни книжки за децата от I до IV възрастова..

публикувано на 18.09.24 в 10:31
Снимката е илюстративна.

Мигрант загина в морето край остров Самос

Край остров Самос в Егейско море е загинал най-малко един мигрант, след като турски трафиканти са изхвърлили превозваните в гумена лодка 31 души в морето. Надуваема лодка с мигранти се е опитала да навлезе в гръцки води до остров Самос. Плавателният съд е забелязан от гръцките власти, които стреляли във въздуха предупредително. За да не бъдат..

публикувано на 18.09.24 в 10:28